Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Nederlandse competities » Speelschema in verhouding met Europese duels

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ik open deze topic aangezien het steeds een terugkerend thema wordt, het speelschema en het nadeel dat de clubs hiervan (kunnen) ondervinden als ze Europees ook actief zijn.

Laat ik in ieder geval direct benadrukken dat het geen huilpost is dat Ajax zwaar wordt bevoordeeld door de KNVB omdat ze steeds langer rust krijgen in vergelijking met PSV en Feyenoord. Het probleem is echter vooral dat er in het speelschema nauwelijks ruimte is om een topper te plannen waarbij de ploeg die op donderdag Europa League of Conference League moet spelen geen nadeel ondervindt.

De KNVB heeft vorig jaar geprobeerd om de maandagavond in te voeren, iets wat je in vrijwel alle grote competities ook ziet. Dit is door de clubs + supportersverenigingen unaniem afgeschoten. Wel zijn de zondag om 20:00 uur en zaterdag om 16:30 uur gekomen om de clubs iets meer rust te gunnen.

Nu zag ik op VI.nl een reactie/interview met de competitiemanager van de KNVB staan dat de overheid eist dat een topper tussen PSV, Ajax en Feyenoord op zondag met daglicht wordt gespeeld. Alle speelrondes voor een Europese wedstrijd vallen al af omdat er op dinsdag Champions League gespeeld kan worden. Omdat het speelschema al in juni wordt gemaakt, zijn er dan al 16 speelrondes waarbij het niet mogelijk is om dit te plannen. De midweekse rondes vallen ook al weg, net zoals de laatste 2 speeldagen waarop de KNVB geen toppers wil plannen (een na laatste speeldag is overigens ook midweeks).

Er zijn dan nog 14 speelrondes mogelijk waarop een topper wel gepland kan worden. Het grote nadeel? 12 van die speelrondes zijn na een Europese week. Dus de ploeg die op donderdag actief is zal er steeds nadeel van ondervinden ten opzichte van de ploeg die op dinsdag/woensdag speelt of al vroegtijdig is uitgeschakeld.

Over het hele seizoen zijn er slechts twee speelrondes die niet voor of na een Europese ronde vallen. Halverwege december werd toen Feyenoord - Ajax gespeeld, het tweede moment was PSV - Ajax.

Jan Bluyssen, de competitiemanager dus, geeft zelf aan dat dit probleem alleen op te lossen is als de (lokale) overheid mee wil werken en de toppers toestaat op een andere dag. Dan zou je bijvoorbeeld PSV - Ajax op zaterdagavond/middag kunnen krijgen en heeft dat voor beide teams geen voordeel of nadeel voor de Eredivisie.

Nu is dit seizoen wederom weer gebleken hoeveel burgemeesters mee willen denken met het betaald voetbal. In Sittard (PSV), Utrecht (Feyenoord) en Zwolle (Ajax) was het al geen optie om de aftrap met een paar uur uit te stellen en in het geval van Ajax te vervroegen. Het grote dieptepunt in dit verhaal is wellicht in 2005 toen de burgemeester van Eindhoven de halve finale tussen PSV en AC Milan wilde verbieden omdat dit op de avond van dodenherdenking (4 mei) plaats zou vinden en dit te belastend zou zijn voor de politieinzet. Pas nadat de UEFA dreigde met zware schorsingen en geldboetes werd er alsnog akkoord gegeven om te spelen.

De vraag is hoe nu verder? Komend seizoen zal het alleen maar krankzinniger gaan worden nu in november en december de competitie onderbroken zal worden vanwege het WK. De KNVB heeft de speeldagenkalender al gepubliceerd. Alleen de laatste speelronde in november voor het WK begint en in januari heb je de mogelijkheid om een topper te plannen zonder nadeel van de ploeg die op donderdag Europees speelt. Al betwijfel ik of het als een succes ontvangen gaat worden als je een hele maand weer vol gaat gooien met toppers. Na vorig seizoen was vrijwel iedereen het er ook over eens om dat niet nog een keer te doen.

 

+1/-0

Niet de gemiddelde supporter maar een deel van de supporters moet ook bij zichzelf te raden gaan om te kijken hoe ze er voor kunnen zorgen dat veel politieinzet niet meer nodig is. Juist dat is een deel van de probleem en zolang we dat niet weten op te lossen blijf je in een bijzonder grote mate afhankelijk van de lokale overheid. De capaciteit die ze nu vrij moeten maken is bedenkelijk, waarom kunnen de supporters niet op een normale manier met elkaar omgaan.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

napo schreef op 21 maart 2022 om 16:50:

Niet de gemiddelde supporter maar een deel van de supporters moet ook bij zichzelf te raden gaan om te kijken hoe ze er voor kunnen zorgen dat veel politieinzet niet meer nodig is.Absoluut waar.

Bizar dat er überhaupt politie nodig is om een voetbalwedstrijd te kunnen organiseren.

Verder snap ik dat je er geen huilpost van maakt en maken wil, RIS, maar het is wel vrij bepalend. Nu kan PSV zichzelf aankijken, want we hadden zelf die pot tegen Benfica kunnen beslissen en dat had al 6 potjes gescheeld, maar niettemin was vermoeidheid van grote invloed op de "klassieker" van gister en dat vind ik toch echt wel irritant.

 

+1/-0

Dat het bepalend is, is een feit. Ik bedoel er vooral mee te zeggen dat je hier op het forum of op social media vaak de suggestie voorbij ziet komen dat de schema's bewust zo worden samengesteld om Ajax zoveel mogelijk te bevoordelen. En daar ga ik absoluut niet in mee. Ja, ze hebben er meer voordeel van. Dat komt puur omdat ze als enige actief waren in de groepsfase van de CL. Had PSV dat Benfica niet laten liggen, zou PSV zelfs geen enkele keer nadeel hebben gehad in een topper.

 

+1/-0

Het aantal rustdagen voor een competitiewedstrijd maakt verschil. Dat is bekend. Na slechts twee rustdagen heeft een team 40% minder kans om te winnen, 75% meer kans op tegendoelpunten in het laatste half uur en 70% minder kans om in het laatste half uur te scoren. Aldus het onderzoek van Raymond Verheijen onder 27.000 wedstrijden tussen 2001/02 en 2010/11. In die zin was de klassieker afgelopen zondag een schoolvoorbeeld.

Naast het aantal rustdagen telt ook mee of je uit of thuis speelt in de competitie en wat het niveau van de tegenstander is.

Ajax heeft dit jaar 8 Europese wedstrijden gehad. Hierna volgde 6x een thuiswedstijd en 2x een uitwedstrijd. Die 2 uitwedstrijden waren ook nog eens tegen eenvoudige tegenstanders, waar ze nog alle moeite mee hadden (Sparta en Go Ahead).

PSV heeft dit jaar 10 Europese wedstrijden gehad (voorronde buiten beschouwing gelaten). Hierna volgde 4x een thuiswedstrijd en 6x een uitwedstrijd.

Ik zeg niet dat het opzettelijk is, maar het moge duidelijk zijn dat dit een significant verschil maakt. Zou het mogelijk zijn voor de KNVB om hier rekening mee te houden in het speelschema? Zodat de topploegen na bijv. de eerste 8 Europese wedstrijden evenveel uit en thuis spelen?

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

shevchenko schreef op 22 maart 2022 om 09:56:
Ik zeg niet dat het opzettelijk is, maar het moge duidelijk zijn dat dit een significant verschil maakt. Zou het mogelijk zijn voor de KNVB om hier rekening mee te houden in het speelschema? Zodat de topploegen na bijv. de eerste 8 Europese wedstrijden evenveel uit en thuis spelen?Precies, dit dus!!! En als aanvulling daarop; laten we om een gelijk speelveld te creëren voor alle topclubs afspreken dat ze in de weekends na Europese verplichtingen niet tegen elkaar spelen en als dat wel het geval is, dat deze wedstrijden uitgesteld / opnieuw ingepland worden zodat clubs net zoveel voorbereidingstijd hebben. Ja, dat is lastig en zou er zomaar voor kunnen zorgen dat we, mocht dit ooit ingevoerd worden, een keer op een doordeweekse avond tegen een van de andere topclubs spelen. Niet ideaal, maar wel eerlijker.

 

+1/-0

En dat gaat dus niet omdat de overheid eist dat deze op zondagmiddag met daglicht worden gespeeld

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 22 maart 2022 om 14:27:

En dat gaat dus niet omdat de overheid eist dat deze op zondagmiddag met daglicht worden gespeeldDat weet ik, maar ik denk dat er in overleg met de lokale overheid hier best wat te regelen valt. De legendarische 4-3 thuis tegen Feyenoord met die late goal van Memphis was bijvoorbeeld ook op een woensdag avond. (En Europese wedstrijden zijn ook niet in het weekend en niet bij daglicht.)

 

+1/-0

Je kunt een hoop zeggen over het conceptprogramma, maar er is in elk geval rekening gehouden met PSV, volgens mij.

Geen hele zware wedstrijden rondom de kwalificatie-CL, zelfs eentje die verplaatst kan worden, mocht PSV de playoffs halen.

 

+2/-0

Ik denk als je de programma's van PSV vergelijkt met de andere twee topclubs dat je denk ik nog het meest gunstige programma hebt. Die laatste vijf duels van Ajax :I

 

+1/-0

Geen verkeerd schema en goed dat er rekening gehouden wordt met de Europese kwalificatie van PSV.

Wat ik alleen niet begrijp is dat alle topwedstrijden na een Europese week gepland staan? Ik snap dat je ze niet in het weekend voor een Europese week wil zetten, maar als je de weekenden voor en na een Europese week buiten beschouwing laat, zijn er nog altijd 5 weekenden per seizoenshelft over. Dan kun je dus geen enkele keer een topper/klassieker plannen? Want nu is het, zeker als een club op donderdag nog uit speelt in Krasnodar/Split/Budapest, een voordeel voor de clubs die CL spelen. Voor PSV dus een extra bonus als ze CL weten te behalen dat je dan voor de wedstrijden tegen Fey/AZ meer rust gaat hebben. Blijft vreemd dat de KNVB 'bewust' deze verschillen in blijft bouwen.

 

+1/-0

En kan iemand alvast zeggen wanneer de corona golven komen die iedereen had zien aankomen waardoor Ajax weer bevoordeeld wordt?

 

+1/-1

open/sluit de onderstaande quote:

Skipper schreef op 16 juni 2022 om 10:03:

Geen verkeerd schema en goed dat er rekening gehouden wordt met de Europese kwalificatie van PSV.

Wat ik alleen niet begrijp is dat alle topwedstrijden na een Europese week gepland staan? Ik snap dat je ze niet in het weekend voor een Europese week wil zetten, maar als je de weekenden voor en na een Europese week buiten beschouwing laat, zijn er nog altijd 5 weekenden per seizoenshelft over. Dan kun je dus geen enkele keer een topper/klassieker plannen? Want nu is het, zeker als een club op donderdag nog uit speelt in Krasnodar/Split/Budapest, een voordeel voor de clubs die CL spelen. Voor PSV dus een extra bonus als ze CL weten te behalen dat je dan voor de wedstrijden tegen Fey/AZ meer rust gaat hebben. Blijft vreemd dat de KNVB 'bewust' deze verschillen in blijft bouwen.Veel minder opties, zeker dit seizoen. Ook in de groepsfase ga je nu dubbele weken krijgen met twee Europese duels achter elkaar. Als ik het goed gezien heb, waren er buiten januari en het eerste weekend van februari (als Feyenoord-PSV) op het programma staat drie mogelijkheden om een topper in te plannen die niet voor of na een Europese week valt.

Dat is inclusief de laatste speelronde als AZ-PSV op het programma staat. AZ heeft bij de KNVB dezelfde status als PSV, Ajax en Feyenoord. Vorig seizoen werd nog aangegeven dat ze liever geen topwedstrijd op de laatste speeldag hebben. Daar is nu wel vanaf geweken. De andere twee mogelijkheden waren de laatste speeldag voor het WK (dan is er geen topper gepland) en op zondag 2 april meteen na een interlandperiode (ook dan geen topper).

Dan heb je nog vijf speelrondes in januari/februari waarbij Feyenoord twee duels gepland heeft staan. Alle overige speelrondes vallen letterlijk voor of na een Europese speelronde.

We weten overigens niet wat er vanuit de gemeentes is aangegeven in die weken dat er geen Europese wedstrijd in de weg zit. Afgelopen seizoen is wederom meerdere keren bewezen hoe lastig de verschillende burgemeesters kunnen doen als het gaat om het verplaatsen van een wedstrijd, zelfs als het maar om een paar uur gaat.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 15 juni 2022 om 09:22:

Ik denk als je de programma's van PSV vergelijkt met de andere twee topclubs dat je denk ik nog het meest gunstige programma hebt. Die laatste vijf duels van Ajax :I


Het hoeft niet perse een nadeel te zijn om de lastigste wedstrijden op het einde te hebben. Vaak is een ploeg dan ingespeeld en heb je geen last meer van midweekse verplichtingen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

shevchenko schreef op 16 juni 2022 om 16:18:

open/sluit de onderstaande quote:

Ricardo Izecson Santos schreef op 15 juni 2022 om 09:22:

Ik denk als je de programma's van PSV vergelijkt met de andere twee topclubs dat je denk ik nog het meest gunstige programma hebt. Die laatste vijf duels van Ajax :I


Het hoeft niet perse een nadeel te zijn om de lastigste wedstrijden op het einde te hebben. Vaak is een ploeg dan ingespeeld en heb je geen last meer van midweekse verplichtingen.En vergeet niet dat je dus ook veel minder mogelijke bananenschillen hebt voor die laatste 5 wedstrijden waardoor je dus normaliter meer kans hebt om als frontrunner die laatste periode in te gaan (of als kampioen) en het voetbalt wel lekker als je weet dat je bv 3 van de 5 moet winnen om kampioen te worden. Als volger ben je altijd afhankelijk.

Van mij mag PSV in de laatste 4 rondes 2x Ajax en 2x Feyenoord spelen en die weken daarvoor AZ Heerenveen Groningen Utrecht Vitesse en Twente uit.

Het probleem wat ik heb met die 5 wedstrijden op het eind bij Ajax is dat ze die inderdaad hoogstwaarschijnlijk spelen zonder dubbel programma én ze weer Feyenoord treffen in januari als er geen dubbel programma is en tegen PSV spelen als wij misschien 2 dagen minder rust hebben.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Klompje schreef op 16 juni 2022 om 10:30:

En kan iemand alvast zeggen wanneer de corona golven komen die iedereen had zien aankomen waardoor Ajax weer bevoordeeld wordt?open/sluit de onderstaande quote:

11 Sir Tinus schreef op 16 juni 2022 om 18:12:

[...] én ze weer Feyenoord treffen in januari als er geen dubbel programma is [...].Even zonder gekkigheid. Niemand weet of er komende winter zonder publiek gespeeld gaat worden. Maar áls er zonder publiek gespeeld gaat worden is de kans wel erg groot dat het die wedstrijd betreft, want hartje winter.

 

+1/-0

Dat geldt dan toch ook voor onze pot twee weken later in Rotterdam?

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

PSV Forum » Nederlandse competities » Speelschema in verhouding met Europese duels