Transparent
Inloggen
Sluiten

Marcel Brands: 'Het is fantastisch dat Ajax zoveel geld op de bank heeft, maar ik denk dat het belangrijker is kampioen te worden'


17 april 2018 15:48

In een uitgebreid interview in de kampioensspecial van Voetbal International praat Marcel Brands over de titel. "Het is het kampioenschap van het collectief. Het team is de rode draad geweest in dit seizoen. Daar hebben we ook een beetje op ingestoken," geeft Brands aan. "We hebben een leidersgroepje geformeerd met in eerste instantie drie aanvoerders: Marco van Ginkel, Luuk de Jong en Jeroen Zoet. Daaromheen een aantal jongens als Daniel Schwaab en Santiago Arias die met hen de cultuur in de kleedkamer bewaakten. Dat is de kracht van deze ploeg en was uiteindelijk ook de sleutel tot het succes."

PSV heeft dit seizoen nauwelijks last gehad van blessures. "Ja, dat is een groot voordeel. Dat komt doordat we geen Europees voetbal hebben gespeeld, net als Ajax overigens. Als je dat wel doet, kost dat altijd punten," zegt Brands daarover. "Waar dat door komt? Dat is moeilijk, het heeft zowel fysieke als mentale oorzaken. Je kunt je nu eenmaal niet continu maximaal opladen. Iedere club heeft daar last van, zelfs Barcelona en Real Madrid. Maar zij hebben vaak nog zoveel individuele kwaliteit, dat ze een wedstrijd kunnen winnen. In de Eredivisie kost het gewoon punten."

Ondanks dat het voor de competitie een groot voordeel was, ziet Brands de uitschakeling tegen Osijek als een groot dieptepunt. "Sportief, maar natuurlijk ook financieel. In de begroting nemen we mee dat we Europa League-voetbal spelen. Dit kostte ons zeker vijf miljoen euro en ik moest dat in de transferbalans zien goed te maken," aldus de technisch manager. "Natuurlijk kookte ik van binnen en heb ik inwendig gevloekt. Maar in mijn functie moet je je in zo'n geval heel snel voorbereiden op dat wat gaat komen. Je weet dat de media de volgende dag voor je neus staat."

Brands begint ieder seizoen met een tekort van enkele miljoenen, waardoor verkopen van spelers noodzakelijk zijn. Een groot verschil ten opzichte van Ajax dat 175 miljoen euro op de bank heeft staan. Hij kreeg dan ook de vraag of PSV uit financieel oogpunt kampioen moest worden. "Nee, we moeten kampioen worden omdat we PSV zijn. En tegenwoordig heb je nog niks als je de titel pakt, want we stromen niet rechtstreeks meer in in de Champions League," geeft hij aan. "Ik heb altijd het standpunt gehad dat het kapitaal op het veld moet staan om te kunnen presteren en je doelstellingen te kunnen halen. Het is fantastisch dat Ajax zoveel geld op de bank heeft, maar ik denk dat het belangrijker is kampioen te worden. Dat verwachten de supporters ook van ons."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws