Transparent
Inloggen
Sluiten

Ronald Koeman over Phillip Cocu: 'Hij is tactisch enorm goed onderlegd, maar als trainer ook heel realistisch'


12 mei 2018 07:11

Tegenover De Telegraaf is bondscoach Ronald Koeman vol lof over de ontwikkeling van Phillip Cocu, die vrijdag werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. "Hij is tactisch enorm goed onderlegd. Hij was als speler ook iemand die sterk aan de bal was, die in teams heeft gespeeld die vaker wel de bal hadden dan niet. Maar hij is ook een trainer die heel realistisch is, die perfect heeft gekeken naar zijn groep," aldus de bondscoach. "Waarschijnlijk zal het in de manier van spelen niet altijd even aantrekkelijk zijn geweest. Hij schroomde ook niet om acht minuten voor tijd een vijfde verdediger erin te zetten als ze 2-1 voor stonden. "

Koeman gaat verder: "Uiteindelijk gaat het wel om resultaat, prijzen, kampioenschappen. Gaat dat gepaard met heel goed en aanvallend voetbal, dan is dat mooi, maar dat kan niet altijd. Als je andere type spelers hebt of 4-4-2 moet spelen: altijd geldt dat je het maximale uit je groep moet halen. Als er één dat doet, is hij dat."

Guus Hiddink kan zich alleen maar bij die woorden aansluiten. "Dit is weer een teken dat hij zich prima ontwikkeld heeft en het uitstekend doet, waardoor hij al die jaren al op die positie zit bij PSV. Hij geeft nu zelf ook aan dat hij in het nemen van beslissingen zekerder is geworden. Dat voel je ook bij hem," geeft Hiddink aan. "De cruciale momenten dat je dingen voorbereidt, beslissingen neemt en zaken overdenkt, daar zul je in het begin langer over dubben. Bijvoorbeeld bij het brengen van een slechte boodschap of wanneer je mensen moet overtuigen."

Ook Foppe de Haan ziet dat Cocu de afgelopen jaren enorm gegroeid is als trainer. "Je ziet dat hij altijd vasthoudt aan waar hij voor staat. Hij raakt niet in paniek, doet wat hij denkt dat hij moet doen. Dat is overigens een kwaliteit van heel PSV," zegt De Haan daarover. "Ik vind dat hij zich écht ontwikkeld heeft. In het begin vond ik hem wat onzeker in zijn communicatie naar buiten toe, maar als je hem nu ziet: kwaad is bijvoorbeeld ook echt kwaad. Hij heeft enorme stappen gemaakt."

Volgens Koeman is Cocu ook klaar voor een stap naar het buitenland. "Hij zit bij een geweldige club, is daar succesvol en als hij daar nog genoeg uitdaging ziet… Maar dat hij er klaar voor is, dat wel. Hij is een trainer die ook een verleden als speler heeft in het buitenland. Hij bewijst dat hij ongelooflijk aan de weg timmert."

Ook Hiddink is het daarmee eens. In tegenstelling tot andere trainers zal Cocu zich niet opdringen dat we in Nederland alles beter weten. "Hij is iemand die een mix van andere culturen wil meenemen en uitdragen. Je moet natuurlijk je eigen principes houden, maar dat is belangrijk om in een andere voetbalcultuur uit de voeten te kunnen," aldus Hiddink. "Ik wil niet zeggen dat hij weg moet, maar in potentie is hij wel rijp om elders te werken. Die bagage heeft hij wel."

Foppe de Haan hoopt vooral dat Cocu een verstandige keuze zal maken. "Of hij er klaar voor is, hangt helemaal van de omstandigheden af. Als je naar Frank de Boer kijkt, dan vraagt dat toch andere dingen. Of hij koos de verkeerde clubs," geeft De Haan aan. "Je moet in een omgeving terechtkomen, net als nu bij PSV, waar je denkt dat je het daar prima kunt doen."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws