Wereldgoal Donyell Malen bezorgt PSV winst tegen FC Basel

23 juli 2019 22:00

Wereldgoal Donyell Malen bezorgt PSV winst tegen FC Basel; image source: Pro Shots

PSV is het Europese seizoen begonnen met een overwinning. Dinsdagavond werd in een snikheet Philips Stadion FC Basel met 3-2 verslagen. De winnende goal van Donyell Malen viel pas diep in blessuretijd. PSV was via een treffer van Bruma op voorsprong gekomen, terwijl Sam Lammers in de 90ste minuut de gelijkmaker binnenkopte.

PSV begon verrassend met Érick Gutierrez in de basis. De ploeg van Mark van Bommel pakte direct het initiatief, maar had moeite om door de teruggetrokken defensie van FC Basel heen te spelen. De eerste grote kans leverde wel direct een doelpunt op. Na een uitstekende steekpass van Steven Bergwijn kon de doelman van de Zwitsers het schot van Donyell Malen nog keren, maar de rebound van Bruma ging wel in het doel.

Ook na de openingstreffer bleef PSV heer en meester op het veld. Basel leek vooral op zoek naar overtredingen om vanuit een stilstaande situatie gevaarlijk te worden. Ondanks dat PSV geen grote kansen kreeg, leek het eenvoudig met een voorsprong de rust te halen. In blessuretijd viel echter uit het niets de gelijkmaker. Hirving Lozano verloor de bal op de rand van de zestien van de Zwitsers. Derrick Luckassen schatte een verre bal vervolgens verkeerd in, waardoor Ajeti de 1-1 kon binnen schieten.

Ook na rust bleef PSV de betere partij. Al snel kwam het dicht bij een nieuwe voorsprong, maar een voorzet van Lozano belandde via een verdediger op de lat. De krachten van PSV leken steeds verder weg te vloeien, waardoor Basel steeds vaker de aanval zocht. Tien minuten voor tijd kwamen ze zelfs op voorsprong toen vanuit een hoekschop de bal achter Jeroen Zoet gekopt werd.

Met Sam Lammers in plaats van Lozano ging PSV vervolgens vol op jacht naar de gelijkmaker. Het was ook Lammers die een minuut voor tijd een voorzet van Steven Bergwijn in het doel kopte, waardoor het Philips Stadion ontplofte.

Met vijf minuten aan blessuretijd zette de ploeg nog een keer vol aan om de winst binnen te slepen. Een uitstekend schot van Michal Sadílek kon nog worden gekeerd, maar uit de corner die volgde was het wel raak. De hoekschop werd via Gutiérrez en Bergwijn kort gespeeld. De voorzet van de Mexicaan die daarop volgde werd van richting veranderd, maar van achter zijn standbeen wist Malen op schitterende wijze voor de 3-2 te zorgen met een nieuwe orkaan van vreugde op de tribunes als gevolg.

PSV kon in de resterende minuten het duel probleemloos uitspelen, waardoor het volgende week met een goede uitgangspositie kan afreizen naar Zwitserland. Zaterdagavond volgt wel nog eerst het duel om de Johan Cruijff Schaal.