PSV onderuit in Amsterdam in strijd om Johan Cruijff Schaal

27 juli 2019 19:55

PSV onderuit in Amsterdam in strijd om Johan Cruijff Schaal; image source: Pro Shots

PSV heeft zaterdagavond verloren in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De ploeg van Mark van Bommel ging met 2-0 onderuit tegen Ajax. Hoofdrol in het duel was voor scheidsrechter Dennis Higler. Hij viel op door enkele merkwaardige beslissingen aan beide kanten.

Mark van Bommel besloot om enkele spelers rust te gunnen met oog op de uitwedstrijd tegen FC Basel. Zo begonnen onder meer Jorrit Hendrix en debutant Olivier Boscagli aan de wedstrijd. Het tweetal zorgde er echter voor dat binnen de minuut Ajax al op voorsprong kwam. Hendrix liet Van de Beek uit zijn rug lopen en omdat Boscalgi met Tadic naar de zijkant liep, kon de middenvelder in het centrum eenvoudig in het strafschopgebied komen. Van de Beek hoefde de bal alleen maar opzij te spelen, waarna Dolberg oog in oog met Zoet kon binnen tikken.

PSV had het in de beginfase erg lastig in Amsterdam en ontsnapte na een nieuwe kans van Dolberg aan een grotere achterstand. Langzamerhand kreeg de ploeg van Mark van Bommel steeds meer de overhand en kwam het steeds vaker aan aanvallen toe. Een schot van Bruma kon worden gekeerd, terwijl een kopbal van Sam Lammers net naast het doel ging.

Scheidsrechter Dennis Higler haalde vervolgens de woede van de Amsterdamse zijde op zijn hals. In een poging om de bal te spelen raakte Hendrix het hoofd van Blind. Omdat Hendrix al een gele kaart had gehad, werd Hilger bestormd en werd met veel misbaar duidelijk gemaakt dat de middenvelder van het veld gestuurd moest worden. Higler ging echter niet mee in het theater dat op het veld werd gemaakt. Een paar minuten later ontplofte het duel opnieuw nadat Hendrix hard in kwam op Van de Beek. Zelfs keeper Onana kwam uit zijn doel gerend om te schreeuwen voor een tweede gele kaart, maar Hendrix kreeg van Higler een laatste waarschuwing en leek daar goed mee weg te komen.

Zonder verdere kleerscheuren haalde PSV de rust, maar Mark van Bommel greep daarna meteen in door Hendrix te wisselen en Érick Gutiérrez binnen de lijnen te brengen. PSV kwam nog beter aan voetballen toe, maar al snel kreeg het een tweede tegentreffer en ook dit keer speelde Higler een grote rol. Ajax kreeg een vrije trap, waarop Blind de bal direct naar voren schoot. Ondanks dat de bal niet stil lag, liet Higler doorspelen. Tadic sloeg in een duel met Boscagli de Fransman in het gezicht, waarna de Fransman tegen de grond ging. De verdediger lag secondenlang met een hoofdblessure op het veld en ondanks dat de regels voorschrijven dat er dan afgefloten moet worden, liet Higler nog altijd doorspelen. Nadat een schot van Van de Beek werd geblokt, kwam de bal voor de voeten van Blind en hij schoot de 2-0 in het doel. Dit keer werd Higler bestormd door de PSV'ers en ook de VAR greep in en riep Higler naar de zijkant. Ondanks dat de beelden overduidelijk leken, werd het doelpunt gewoon goed gekeurd.

Het werd voor PSV nog erger toen halverwege de tweede helft Lammers naar de grond ging in het strafschopgebied. Van een overtreding was geen sprake, maar de aanvaller moest wel geblesseerd van het veld. Omdat PSV al drie keer had gewisseld, moest het duel met tien man worden uitgespeeld. PSV kreeg nog wel een paar kansen, maar doelpunten vielen er niet meer.