PSV na zege in Cyprus naar groepsfase Europa League

29 augustus 2019 20:52

PSV na zege in Cyprus naar groepsfase Europa League; image source: Pro Shots

PSV heeft zich verzekerd van Europees voetbal tot tenminste aan de winterstop. Na een week geleden in eigen huis al met 3-0 van Apollon Limasol gewonnen te hebben, werd in Cyprus met 0-4. Mohamed Ihattaren, Konstantinons Mitroglou en twee treffers van Donyell Malen zorgden in de tweede helft uiteindelijk voor de doelpunten.

PSV begon nog goed aan de wedstrijd en kreeg via Mohamed Ihattaren en Denzel Dumfries twee goede mogelijkheden om de score te openen. Daarna leek de ploeg van Mark van Bommel het wel te geloven en werd de gashandel flink teruggeschroeft. PSV leek van plan om zo weinig mogelijk energie te verspillen, omdat het tweeluik toch al beslist leek. Apollon Limasol wist zelf ook niets te creëren, waardoor de tijd langzaam wegtikte zonder dat er iets gebeurde. Vlak voor rust kreeg de ploeg toch opeens een enorme kans. Vanuit de counter werd Cody Gakpo weggestuurd na een schitterende pass van Érick Gutiérrez. Het schot in de korte hoek dat uiteindelijk volgde kon met moeite worden gekeerd.

Vlak na rust kreeg de thuisploeg plotseling een grote kans, maar dankzij een goede redding van Jeroen Zoet kon voorkomen worden dat PSV op achterstand kwam. Een paar minuten later werd PSV weer gevaarlijk, maar de doelman van de Cyprioten wist redding te brengen op het schot van Ihattaren. Wat volgde was grotendeels hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft, al kreeg PSV halverwege de tweede helft plotseling twee grote kansen achter elkaar. Eerst werd Olivier Boscagli vrij voor de keeper gezet, maar ook zijn inzet kon nog door de doelman worden gekeerd. Een paar seconden later ging een schot van Ihattaren net naast.

Uiteindelijk zou PSV ruim een kwartier voor tijd alsnog op voorsprong komen. PSV kreeg voordeel na een overtreding op Gutiérrez. Gakpo kwam na een knappe individuele actie vrij voor de keeper, maar de doelman kon de bal nog net wegwerken. De bal kwam echter in de voeten van Malen, die breed legde op Ihattaren en hij wist de 0-1 op het scorebord te zetten.

Vervolgens ging het opeens hard in Cyprus. Vrij snel na het doelpunt mocht Konstantinous Mitroglou invallen die vervolgens twee minuten later uit een voorzet van Malen de 0-2 kon binnen tikken. Jong PSV-aanvaller Amar Catic mocht vervolgens zijn debuut in het eerste elftal maken. De snelle Bosniër werd door een heerlijk hakje van Mitroglou, waardoor hij vrij richting doelman Mall kon gaan. Catic was niet zelfzuchtig, maar speelde de bal naar Malen. Na twee assists kon de spits vervolgens voor een leeg doel voor de 0-3 zorgen. In een tijdsbestek van zes minuten wist PSV uiteindelijk drie treffers te maken.

In de resterende minuten speelde PSV het duel weer rustig uit. Daniel Schwaab mocht nog zijn rentree maken na zijn terugkeer bij de club. Catic was een minuut voor tijd nog dicht bij een doelpunt, terwijl diep in blessuretijd Malen na een knappe individuele actie ook nog voor de 0-4 kon zorgen. Vrijwel direct na zijn treffer werd afgefloten voor het einde van de wedstrijd.