PSV ontsnapt aan historische uitschakeling en wint na verlenging van GVVV

18 december 2019 23:14

PSV ontsnapt aan historische uitschakeling en wint na verlenging van GVVV; image source: Pro Shots

PSV is woensdagavond ontsnapt aan een historische nederlaag. Nog nooit werd de club sinds de oprichting van het betaald voetbal uitgeschakeld door een amateurclub, maar dat scheelde woensdag niet veel. De ploeg van Ernest Faber had uiteindelijk de verlenging nodig om te winnen. Konstantins Mitroglou en Mohamed Ihattaren voorkwamen dat PSV met een beschamende nederlaag terug moest naar Eindhoven.

PSV begon nog goed aan het duel tegen GVVV. Na een paar minuten raakte Mohamed Ihattaren al de paal, terwijl niet veel later een schot van Daniel Schwaab net over het doel ging. Na de goede openingsfase viel de ploeg echter ver terug qua niveau en was het vooral de thuisploeg die de mogelijkheden kreeg. Met veel moeite wist Schwaab met een uiterste inspanning te voorkomen dat GVVV de openingstreffer voor het inschieten had, terwijl Gastón Pereiro goed oplette toen de Tweede Divisionist op doel kopte na een hoekschop.

Omdat PSV aanvallend helemaal niets meer voor elkaar kreeg en ook GVVV op een paar kleine plaagstootjes na voor geen gevaar wist te zorgen, ontstond een duel dat voor de neutrale kijker niet om aan te zien was. Het leek ook af te stevenen op een bloedeloze 0-0 ruststand, maar in de laatste paar minuten van de eerste helft stond Cody Gakpo op. Na een uitstekende actie gaf hij een pass op Konstantinos Mitroglou en de Griek kon eenvoudig voor de 0-1 zorgen. Gakpo had zelf de 0-2 op zijn schoen na een knappe solo, maar de doelman wist zijn schot nog net te keren. In de laatste minuut voor rust zorgde Gakpo met een knappe actie, waarmee hij de bal nog net in wist te houden, voor nieuw gevaar. Zijn schot werd weggeslagen door een van de verdedigers van de thuisploeg, waardoor de ploeg van Ernest Faber recht had op een penalty. De scheidsrechter zag het echter niet en omdat er in deze fase van het bekertoernooi nog geen VAR aanwezig is, ontsnapte de thuisploeg en was het 0-1 bij rust.

Na rust leek PSV weer goed aan de helft te beginnen en kreeg het weer de eerste kansjes. GVVV had na enkele minuten echter plotseling dé kans op de gelijkmaker na een grote fout van Olivier Boscagli, maar dankzij een uitstekende redding van Lars Unnerstall werd die treffer voorkomen. Na een uur spelen kreeg de thuisploeg weer een goede kans, maar toen ging het schot net over het doel. Na een paar minuten wist GVVV de bal alsnog in het doel te krijgen, maar tot opluchting van iedereen bij PSV werd vanwege buitenspel het doelpunt afgekeurd.

Een kwartier voor tijd kreeg de ploeg van Ernest Faber nog een waarschuwingsschot en ontsnapte PSV dat niemand zijn voet achter de bal wist te zetten na een vrije trap. Omdat PSV zelf helemaal niets wist te creëren bleef het in Veenendaal spannend en zes minuten voor tijd kreeg PSV de rekening gepresenteerd voor het belabberde spel en maakte GVVV de volkomen terechte gelijkmaker. Ook na die treffer was het de thuisploeg die de eerste mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen, maar echte kansen volgden niet meer. Het betekende dat PSV genoodzaakt was om te verlengen tegen een ploeg uit de Tweede Divisie.

Direct vanaf de start van de verlenging maakte GVVV een uitgebluste indruk en leek het al haar krachten al verspeeld te hebben in de reguliere speeltijd. PSV was dan ook veelvuldig aan bal, maar wist tot geen enkele uitgespeelde kans te komen. Dat deed de thuisploeg plotseling wel in de slotfase van de eerste helft van de verlenging, maar Unnerstall wist nu wel redding te brengen en in de klutssituatie die daarna ontstond wist de thuisploeg ook niet te scoren.

Aan het spelbeeld veranderde in de tweede helft van de verlenging ook niets. PSV was het vaakst aan de bal, maar het was vooral de thuisploeg die gevaarlijk werd. Vijf minuten voor tijd kreeg plotseling invaller Ibrahim Afellay een grote kans voor PSV, maar hij raakte de bal niet goed en schoot naast het doel. Iedereen leek zich al op te maken voor de strafschoppenreeks, maar twee minuten voor tijd sloeg PSV plotseling toe en was het Ihattaren die na een goede aanval de bal in het doel kon schieten. Direct na de aftrap werd GVVV weer gevaarlijk, maar wist Nick Viergever nog net weg te werken. Kansen vielen er niet meer, waardoor PSV alsnog net te sterk bleek voor de ploeg uit de Tweede Divisie.