PSV onderuit in Amsterdam na zoveelste barslechte wedstrijd

2 februari 2020 18:46

PSV onderuit in Amsterdam na zoveelste barslechte wedstrijd; image source: Pro Shots

PSV blijft in de slechte vorm hangen. Ook het vierde duel in de tweede seizoenshelft werd niet gewonnen. De ploeg van Ernest Faber ging na een barslechte wedstrijd met 1-0 onderuit tegen Ajax. De gehele wedstrijd wist PSV niet tot een uitgespeelde kans te komen en maakte het ook geen moment aanspraak op tenminste een punt.

Het spel golfde vanaf het begin al op en neer. PSV leek na een paar minuten voor het eerst gevaarlijk te kunnen worden nadat het na een counter er snel uit kon. Pablo Rosario verspeelde echter zeer knullig de bal zodat Ajax ten aanval kon trekken en dankzij een uitstekende redding van Lars Unnerstall kon voorkomen worden dat Ajax via Promes op voorsprong kon komen. Na die kans van Promes leek PSV het helemaal kwijt te zijn. De ploeg werd overlopen door Ajax en het was voor de ploeg van Ernest Faber vooral een kwestie van tegenhouden. Op moment als PSV de bal kreeg, was het die al snel kwijt vanwege het felle druk zetten van Ajax of de passing die erg zwak was. Het was puur en alleen aan Unnerstall te danken dat PSV ongeschonden de openingsfase overleefde, aangezien de Duitser na twintig minuten spelen al vier keer reddend had moeten optreden.

Gezien het spelbeeld leek het echter een kwestie van tijd te zijn tot de score door de thuisploeg geopend ging worden. Met het nodige kunst en vliegwerk en het feit dat Ajax zelf ook vrij slordig in de passing was, kon dat nog even uitgesteld worden. In de 35ste minuut was het echte raak en zoals zo vaak dit seizoen was dat het gevolg van defensief gestuntel aan de kant van PSV. Unnerstall kwam zijn doel uit om een aanval van Ajax te voorkomen, maar speelde de bal in de voeten van Van de Beek. De middenvelder van Ajax kon vanaf de middenlijn aan een solo beginnen en omdat geen enkele speler van PSV tot de ingeving kwam om de bal weer terug te veroveren, maar juist weg te lopen, kon hij eenvoudig het strafschopgebied binnen lopen. Zijn schot kon vervolgens geblokt worden, maar de rebound werd door Promes in het doel geschoten.

Na dat doelpunt leek PSV opeens wakker te worden en werd het al snel gevaarlijk via Bruma. De Portugees raakte de bal echter helemaal verkeerd en schoot naast. Na 41 minuten spelen schoot PSV voor het eerst op doel toen Sam Lammers vanaf rand zestien schoot. Zijn inzet kon echter eenvoudig worden gekeerd. Het was echter nog altijd vooral Ajax dat aan aanvallen dacht en de grootste kansen kreeg. Constant lieten de spelers van PSV hun eigen man lopen, waardoor Ajax steeds eenvoudig de vrije man kon vinden. Mede dankzij wederom een uitstekende redding van Unnerstall werd verdere schade voorkomen.

Vrij snel na rust kreeg Ajax weer de eerste mogelijkheid, maar via de voet van Unnerstall ging de bal naast het doel. De wedstrijd mondde echter al snel uit tussen twee ploegen die vooral opvielen vanwege de vele slordigheden. Aanvallend wist PSV nog altijd niets voor elkaar te krijgen, terwijl Ajax de ruimtes die het kreeg niet benutte. Even leek PSV beter in de wedstrijd te komen toen Ajax vanwege een blessure al voor de derde keer moest wisselen. Het zorgde vooral bij de defensie van Ajax tot veel onrust, maar tot echte kansen wist de ploeg niet te komen.

Twintig minuten voor tijd leek de beslissing te vallen toen Olivier Boscagli in het strafschopgebied een overtreding maakte op Dest. Volgens scheidsrechter Kuipers zocht de back van Ajax het echter zelf op en ook VAR Nijhuis deelde die mening waardoor er geen penalty kwam. Direct na dat moment werd de Fransman gewisseld en kwam Ricardo Rodríguez binnen de lijnen, die daarmee zijn debuut voor PSV maakte. Omdat hij niet volledig fit was, werd hij op advies van de medische staf nog buiten de basisploeg gelaten.

Tien minuten later volgde met Noni Madueke ook de laatste wissel, aangezien Konstantinos Mitroglou na een uur spelen al in de ploeg was gekomen en werd er door PSV meer risico genomen. Dat leidde al snel tot een grote kans voor Ajax, maar door een goed blok van Denzel Dumfries werd voorkomen dat Van de Beek vanuit de kluts kon scoren. Bij Ajax leek de tank in de slotfase helemaal leeg en leken meerdere spelers niet verder te kunnen. Ook hier wist PSV niet van te profiteren, waardoor een nieuwe nederlaag het gevolg was. Met een achterstand van vier punten op zowel Feyenoord als Willem II moet de ploeg oppassen dat een directe plaats voor de Europa League ook niet uit zicht raakt. Volgende week zaterdag is Willem II in Eindhoven de volgende tegenstander.