PSV dankzij treffers Sam Lammers en Cody Gakpo voorbij Vitesse

23 februari 2020 16:26

PSV dankzij treffers Sam Lammers en Cody Gakpo voorbij Vitesse; image source: Pro Shots

PSV heeft zichzelf een uitstekende carnaval bezorgd. De uitwedstrijd bij Vitesse werd met 1-2 gewonnen. Nadat de ploeg nog wel op achterstand kwam, zorgden Sam Lammers en Cody Gakpo voor de drie punten en barstte het feest in het wederom volle uitvak los.

PSV probeerde vanaf het begin druk te zetten op het doel van Vitesse, maar al snel kreeg het juist veel problemen met het hoge druk zetten van de thuisploeg. De eerste kansjes waren dan ook voor Vitesse, mede omdat in de defensie van PSV de nodige missers werden gemaakt. Zelf wist het aanvallend helemaal niets te creëren en bovendien zag het Jorrit Hendrix na een half uur spelen ook met een blessure uitvallen. Voor hem kwam Érick Gutiérrez in de ploeg.

Enkele minuten later mocht PSV zich meerdere keren beklagen over de arbitrage. In eerste instantie kwam de door PSV verhuurde Armando Obispo goed weg met een gele kaart nadat hij hard doorging op Sam Lammers. Uit de vrije trap die volgde kreeg Daniel Schwaab een overduidelijke duw in het strafschopgebied, maar beide keren werd er door de VAR niet ingegrepen.

PSV kwam er voetballend wel steeds beter uit, maar eenmaal in de buurt van het doel van Pasveer werden constant de verkeerde keuzes gemaakt, zodat Vitesse redelijk eenvoudig overeind kon blijven. De Arnhemmers kregen in de blessuretijd van de eerste helft via Obispo nog een goede kans, maar de kopbal van de verdediger ging net naast het doel. Met een 0-0 tussenstand gingen beide ploegen na het rustsignaal richting de kleedkamers.

Snel na rust ging Daniel Schwaab hopeloos in de fout en kreeg Matavz de uitgelezen kans om Vitesse op voorsprong te zetten. De oud-spits van PSV faalde niet toen hij een op een met Lars Unnerstall kwam te staan en zette daarmee de stand op 1-0. Al snel kreeg PSV echter de uitgelezen kans om weer op gelijke hoogte te komen toen scheidsrechter Makkelie floot voor een strafschop. Het spel lag lang stil omdat de VAR het moment nakeek, maar uiteindelijk bleef de penalty staan en zorgde Sam Lammers voor de 1-1. Wat volgde was een hectische periode in het Gelredome. Nog geen minuut na de gelijkmaker raakte Cody Gakpo de lat, terwijl Vitesse uit de counter die daarop volgde ook bijna scoorde.

PSV leek door de treffer van Lammers volledig wakker geschud en al snel werd het 1-2 nadat Gakpo uitstekend afmaakte na een snelle counter van PSV. Vitesse protesteerde echter flink omdat een paar minuten daarvoor Pablo Rosario hands zou hebben gemaakt in het strafschopgebied toen hij een bal tegen zich aan kreeg gekopt terwijl hij met zijn rug naar de bal stond. De VAR was echter net zoals Makkelie van mening dat er van geen enkele opzet sprake was, waardoor de treffer voor PSV bleef staan en de voorsprong een feit was.

Vitesse nam vervolgens weer het voortouw en voerde de druk flink op, waardoor PSV werd teruggedrongen en jacht werd gemaakt op een nieuwe gelijke stand. Omdat er vervolgens wel veel ruimte lag voor de tegenaanval bracht Faber de snelle Bruma binnen de lijnen. Tot echt gevaar aan beide kanten leidde dat echter niet, waardoor in de absolute slotfase bij Vitesse een extra spits in de ploeg gebracht werd. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kwam het plotseling tot een kans voor Matavz, maar hij schoot hard naast het doel.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd kreeg Vitesse opeens een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van PSV, omdat Unnerstall enorm veel tijd aan het rekken was. Dat leidde slechts tot een corner, die vervolgens ook niet meer gevaar zorgde. Het betekende dat PSV ook voor de 23ste keer in het Gelredome ongeslagen bleef en het de aansluiting blijft houden met de ploegen bovenin.