PSV ontsnapt tegen FC Utrecht na wederom dramatische tweede helft

13 december 2020 18:42

PSV ontsnapt tegen FC Utrecht na wederom dramatische tweede helft; image source: Pro Shots

PSV heeft zondag een zwaar bevochten zege behaald tegen FC Utrecht. In het Philips Stadion werd met 2-1 gewonnen. Dankzij schitterende treffers van Donyell Malen en Mohamed Ihattaren stond de ploeg met rust met 2-0 voor, maar in de tweede helft viel het wederom ver terug en ontsnapte PSV aan opnieuw puntverlies.

PSV had het vanaf het begin erg lastig met FC Utrecht. Trainer René Hake had zijn ploeg aangepast en PSV had veel moeite met die speelstijl. Het was dan ook FC Utrecht dat in de beginfase het beter van het spel had en na een kwartier wist het via Kerk ook te scoren. Vanwege buitenspel werd die treffer echter afgekeurd. Ook daarna bleef Utrecht de betere ploeg, maar langzaam kwam PSV steeds beter in het duel. Na een half uur spelen kreeg de ploeg van Roger Schmidt dan de eerste kans en dat was ook direct raak. Een voorzet van Mario Götze werd door Donyell Malen stijlvol achter zijn standbeen in het doel gewerkt.

Vanaf dat moment had PSV het duel volledig in handen. Malen had met zijn treffer een nominatie gedaan voor doelpunt van de week, maar kon die kans daarop enkele minuten later alweer vergeten. Mohamed Ihattaren zette met een heerlijke bal zelf de aanval op en kreeg hem uiteindelijk weer voor zijn voeten. Op werkelijk sublieme wijze krulde hij de bal vervolgens schitterend in de verre hoek. Het tempo ging vanaf die treffer iets omlaag, waarna FC Utrecht vlak voor rust een goede mogelijkheid kreeg op de aansluitingstreffer. Yvon Mvogo kon met zijn voeten echter voorkomen dat Kerk de bal binnen schoot, zodat het bij rust 2-0 stond.

Al vaker dit seizoen kende PSV een barslechte tweede helft en ook nu begon het weer uitermate zwak na rust. Al snel greep Schmidt in en bracht Jorrit Hendrix binnen de lijnen om meer grip op het middenveld te krijgen. Diezelfde wissel pakte een week eerder tegen sc Heerenveen volledig verkeerd uit en ook nu bracht zijn komst geen positief effect. Het gevolg was dat Utrecht nog veel vaker ten aanval trok en het wachten leek op tegendoelpunten. Dat doelpunt kwam uiteindelijk twintig minuten voor tijd nadat invaller Mahi de bal uit de kluts voor zijn voeten kreeg en eenvoudig kon binnen werken.

FC Utrecht rook vervolgens bloed en trok nog verder naar voren. Het bood Yorbe Vertessen, die vlak daarvoor binnen de lijnen was gekomen en daarmee zijn officiële debuut in het eerste elftal maakte, een enorme kans gezien de ruimte die er lag. Hij vond echter doelman Paes op zijn weg. Buiten een vrije trap van Philipp Max op de lat eerder in de tweede helft kwam er van PSV geen gevaar meer en was het vooral een kwestie van overleven. Schmidt wekte daarbij ook weer verbazing door net zoals tegen Heerenveen Max, Ihattaren, Götze en Malen van het veld te halen. Al die wissels brachten echter geen positief effect op het spel. Diep in blessuretijd kreeg Utrecht nog een enorme kans en had Mahi de bal weer voor het inschieten. Pablo Rosario gooide zich echter voor de bal en redde daarmee de overwinning voor PSV, die met heel veel moeite over de streep werd getrokken.