Invallers bezorgen PSV winst tegen Vitesse na uitstekende tweede helft

21 februari 2021 18:43

Invallers bezorgen PSV winst tegen Vitesse na uitstekende tweede helft; image source: Pro Shots

PSV heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de strijd om tenminste de tweede plaats. In het Philips Stadion werd Vitesse met 3-1 verslagen. De doelpunten van PSV werden allemaal in de tweede helft gemaakt en dat waren allemaal invallers. Donyell Malen maakte het eerste doelpunt voor PSV, waarna Mario Götze tot twee doelpunten kwam. Vitesse had in de eerste helft de score al vroeg geopend.

Roger Schmidt had zijn ploeg wederom volledig omgegooid en gekozen voor een zeer verrassende 5-3-2 opstelling. Het begin verliep echter desastreus. Na een minuut spelen ontsnapte PSV nog aan een achterstand toen Pablo Rosario de bal knullig verspeelde, maar in de vierde minuut was het alsnog raak toen Timo Baumgartl veel te slap het duel in ging en de ploeg volledig uit positie was.

Dat PSV momenteel niet in beste vorm verkeerd werd enkele minuten later illustratief getoond door Yorbe Vertessen. De jonge aanvaller leek de bal eenvoudig in een volledig leeg doel te kunnen tikken nadat Pasveer volledig in de fout ging. Hij maaide echter over de bal zodat de doelman alsnog redding kon brengen. PSV had vervolgens wel de overhand op het veld, maar zag halverwege de eerste helft Vertessen nogmaals een enorme mogelijkheid missen. PSV ontsnapte vervolgens aan een 0-2 achterstand nadat Rosario wederom gigantisch in de fout ging, maar dit keer was het Vitesse dat voor een volledig leeg doel miste en de paal raakte. Twee minuten later was het Eran Zahavi met een enorme kans toen dit keer Bazoer de fout in ging. Zijn schot kon echter gekeerd worden. De Israëliër had de bal echter breed moeten leggen zodat de bal in het lege doel getikt had kunnen worden.

Tien minuten voor tijd ging de bal plotseling op de stip. PSV stond niet voor het eerst met veel te veel mensen voor de bal, zodat Vitesse op de counter kon gaan. Érick Gutiérrez maakte een overtreding, waarna scheidsrechter Björn Kuipers voor een penalty floot en de Mexicaan een gele kaart gaf. Kuipers werd door de VAR naar de zijkant geroepen, waarna de strafschop werd omgezet in een vrije trap. Tot grote woede bij de spelers van Vitesse. Zij wilden vooral een rode kaart voor Gutíerrez, maar daar wilde Kuipers niet aan. De vrije trap van Tannane werd door Yvon Mvogo uitstekend gekeerd, waarna enkele seconden later Tannane de paal raakte.

Na rust greep Roger Schmidt meteen in en bracht Philipp Max en Donyell Malen binnen de lijnen. De ploeg werd daarmee weer volledig omgegooid en keerde terug naar de 4-2-2-2 formatie waar het normaal in speelt. Het zorgde direct voor meer aanvallende dreiging, maar omdat de passing veel te slordig was kwamen er geen kansen voor PSV. Na een kwartier spelen volgde pas de eerste mogelijkheid na rust, maar een schot van Zahavi werd door Bazoer geblockt. Enkele minuten later werd een poging van Max gekeerd door Pasveer, maar een kleine minuut later was de gelijkmaker toch een feit. Malen schoot vanaf rand zestien hard raak. Niet veel later gingen pogingen van Zahavi en Malen mis, terwijl Vitesse na rust nog geen enkele mogelijkheid had gekregen.

Beide spitsen vonden nog een paar keer Pasveer op hun weg, maar zeker gezien de vele kansen was het wederom een klein wonder dat er geen ruime voorsprong op het scorebord stond. Het leek echter een kwestie van tijd tot PSV alsnog de voorsprong zou pakken en dat volgde vijf minuten voor tijd dan eindelijk. De eveneens ingevallen Mario Götze tikte behendig een voorzet van Malen in het doel. De Duitser maakte twee minuten later nog een treffer. Dankzij een geweldige hakbal van kwamen Ryan Thomas en Götze vrij voor Pasveer te staan. Thomas was niet zelfzuchtig en gunde Götze een tweede treffer.

De wedstrijd was daarmee gespeeld, al kreeg Zahavi diep in blessuretijd nog een goede mogelijkheid. Na een fout van Pasveer probeerde de Israëliër het van grote afstand, maar de doelman wist toch te keren. Het veranderde echter niets aan het feit dat PSV in eigen huis een directe concurrent met 3-1 wist te verslaan.