25 februari 2021 22:53

Uitstekende eerste helft tegen Olympiakos net niet genoeg voor de volgende ronde; image source: Pro Shots

PSV is donderdagavond tegen een zeer pijnlijke uitschakeling in de Europa League aangelopen. De ploeg van Roger Schmidt was in eigen huis weliswaar met 2-1 te sterk voor Olympiakos, maar dat was net niet genoeg om naar de volgende ronde te kunnen gaan. Eran Zahavi had in de eerste helft voor beide doelpunten gezorgd, maar vlak voor tijd wisten de Grieken te scoren.

Het duel in het Philips Stadion kwam wat moeizaam op gang. Het duurde tot de 10de minuut voor de eerste grote kans van de wedstrijd kwam, maar een hard schot van Eran Zahavi ging net over het doel. Al zou een eventuele treffer vermoedelijk werden afgekeurd omdat Donyell Malen buitenspel leek te staan bij die aanval.

PSV voerde de aanvallende druk steeds verder op, terwijl de Grieken al snel ieder moment aangrepen om zoveel mogen tijd te rekken. Het zorgde ook mede daarvoor dat al het aanvallende gevaar vooralsnog van de thuisploeg kwam. Malen kreeg een enorme mogelijkheid na een geweldige pass van Pablo Rosario, maar een sliding van de verdediger voorkwam de openingstreffer. Gezien het spel leek de 1-0 echter niet uit te kunnen blijven en al snel was het dan ook raak. Zahavi had in de heenwedstrijd al beide doelpunten gemaakt en kwam ook nu tot scoren. Uit een hoekschop wist hij binnen te koppen.

Ook daarna was er maar een ploeg die aan aanvallen dacht. Malen kreeg al snel wederom een mogelijkheid, maar de voorzet van Philipp Max was net te scherp voor de spits. Een minuut later ontsnapte PSV plotseling aan de gelijkmaker na een counter van Olympiakos, maar een poging van Bruma ging net naast het doel. PSV leek het tempo even wat terug te schroeven, zodat Olympiakos er af en toe uit kon komen. Het was echter wel PSV dat vlak voor rust de belangrijke 2-0 wist te maken en opnieuw was het Zahavi. De Israëliër schoot op fantastische wijze een vrije trap in de kruising en gaf de doelman van de Grieken geen enkele kans.

Bij Olympiakos werden na rust direct twee wissels toegepast en al snel waren ze dicht bij een doelpunt. Na een voorzet van Bruma werd uiteindelijk de paal geraakt, terwijl de rebound door Nick Viergever over het doel werd gewerkt. De Grieken waren echter nadrukkelijk op zoek naar een treffer, waardoor PSV er nauwelijks nog uit kwam. Toen de ploeg er echter na 10 minuten spelen in de tweede helft wel uit kwam werd het direct gevaarlijk. Malen zag een inzet uiteindelijk net gekeerd worden door de doelman. Niet veel later was Mario Götze erg dicht bij een doelpunt, maar omdat Malen ook voor de bal ging zorgde dat niet voor een derde treffer.

Langzaam leek PSV de grip op de wedstrijd weer terug te krijgen. Max nam verrassend een vrije trap ineens, maar zag zijn inzet door de keeper nog net uit het doel worden getikt. Olympiakos ging steeds meer risico nemen en was een klein kwartier voor tijd opnieuw dicht bij een doelpunt. Net zoals vlak na rust bracht het houtwerk redding. Dit keer was het de lat die geraakt werd door de Grieken. PSV had steeds meer moeite om het nog te kunnen belopen. Heel af en toe wist de ploeg er wel uit te komen, maar was in aanvallend opzicht net te slordig om het duel in het slot te gooien. Vier minuten voor tijd leek de beslissing dicht bij, maar een hard schot van Malen belandde op de paal.

Vlak voor tijd ging het mis bij PSV. Olympiakos ging opnieuw ten aanval. Yvon Mvogo wist goed redding te brengen op een kopbal, maar kon de rebound net niet uit het doel houden. PSV had nog slechts vier minuten blessuretijd om alsnog naar de achtste finale te kunnen gaan, maar wist tot geen kans meer te komen.