PSV na goede tweede helft te sterk voor FC Groningen

24 april 2021 20:47

PSV na goede tweede helft te sterk voor FC Groningen; image source: Pro Shots

PSV heeft zaterdag de drie punten in eigen huis weten te houden. FC Groningen werd in het Philips Stadion met 1-0 verslagen. Eran Zahavi maakte vanaf de strafschopstip het enige doelpunt. De score had veel hoger uit kunnen vallen, maar liefst drie doelpunten van PSV werden afgekeurd.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van Mister PSV Willy van der Kuijlen. PSV vloog onder aanvoering van de 4.000 aanwezige supporters vervolgens uit de startblokken, maar omdat de passing te slordig was duurde het even voordat de ploeg daadwerkelijk gevaarlijk werd. Na een kwartier spelen was Cody Gakpo met een schitterend schot van afstand dicht bij de openingstreffer, maar hij schoot hard tegen de lat.

Enkele minuten later kreeg Donyell Malen een enorme kans, maar hij zag oog in oog met Padt de doelman redding brengen op zijn inzet. Niet veel later zag Eran Zahavi een schot net over het doel gaan. Het duel kwam echter maar moeizaam op gang. PSV probeerde wel aan te zetten, maar was zelf veel te slordig en trof daarbij een tegenstander die veel overtredingen maakte en al snel iedere mogelijk aangreep om tijd te rekken. Daarbij kwam dat de spelers ook moeite leken te hebben met het veld, aangezien met regelmaat een speler weggleed op het gras. Ibrahim Sangaré zag vervolgens op vrij wonderbaarlijke wijze een poging niet in het doel belanden.

PSV had uiteindelijk in de eerste helft voldoende mogelijkheden gekregen om de score te openen, maar het spel was uiteindelijk veel te zwak om daadwerkelijk aanspraak te maken op treffers. Het betekende dan ook dat beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers op moesten zoeken.

De ploeg begon vervolgens uitermate zwak aan de tweede helft. Na enkele seconden kon Strand Larsen al alleen op Yvon Mvogo af en ontsnapte PSV aan een grote kans omdat de spits de bal niet goed onder controle kreeg. Enkele minuten later kon El Hankouri volledig vrijstaand in het strafschopgebied uithalen, maar hij raakte de paal. De spelers leken wakker geschud te worden en het tempo werd opgeschroefd. Al snel volgden er mogelijkheden voor Gakpo en Zahavi en tien minuten na rust leek de Israëliër de score te openen. De bal bleek echter net achter te zijn geweest, zodat de VAR ingreep en het doelpunt werd afgekeurd.

Enkele minuten later greep de VAR opnieuw in. Dammers maakte hands in het strafschopgebied en dat werd gemist door scheidsrechter Manschot. Blom zag het echter wel en een strafschop was het gevolg. De woede was groot bij de Groningers, maar de beslissing van Manschot was echter volkomen terecht. Zahavi ging achter de bal staan en schoot enkele minuten na zijn afgekeurde goal alsnog de openingstreffer tegen de touwen. Enkele minuten later leek het opnieuw raak te zijn nadat Gakpo uiteindelijk profiteerde van een verkeerde terugspeelbal van Groningen. Bij de pass van Malen bleek hij echter nipt buitenspel te staan, zodat de VAR wederom ingreep en voor de tweede keer een doelpunt werd afgekeurd.

De kansen bleven echter komen voor PSV. Een kwartier voor tijd kreeg Gakpo na een uitstekende aanval een grote kans. Hij kapte zijn directe tegenstander nog uit, maar zag vervolgens Padt knap redding brengen. Malen zag vervolgens zijn inzet na een schitterende solo net voorbij het doel gaan, zodat FC Groningen in de wedstrijd bleef en met nog een paar minuten te spelen meer risico ging nemen. Vijf minuten voor tijd leek dan eindelijk de beslissing te volgen, maar de treffer van Malen werd vanwege buitenspel wederom afgekeurd.

Vanwege het vele ingrijpen van de VAR kwamen er liefst zeven minuten blessuretijd. FC Groningen zette daarom nog een keer aan en daarbij was notabene doelman Padt dicht bij de gelijkmaker na een corner. Omdat de keeper de bal niet goed raakte ging deze uiteindelijk niet op doel. Omdat er nog twee keer werd gewisseld werd er ook nog een achtste minuut blessuretijd gegeven, maar kansen volgden er niet meer. Tot woede van de Groningers werd na acht minuten spelen afgefloten, al is het vooral de vraag waar die woede op gebaseerd was. De overwinning van PSV was in ieder geval een feit. Mede door de drie afgekeurde treffers werd het een benauwde zege, maar hij was wel volkomen verdiend.