Transparent
Inloggen
Sluiten

UEFA schaft uitdoelpuntenregel vanaf komend seizoen af

24 juni 2021 17:29 - UEFA.com
Foto: Pro Shots

UEFA schaft uitdoelpuntenregel vanaf komend seizoen af; image source: Pro Shots

De UEFA heeft via de officiële kanalen bekend gemaakt dat vanaf komend seizoen de uitdoelpuntenregel komt te vervallen. Als beide ploegen in een kwalificatie of een knock-outfase evenveel doelpunten hebben gemaakt over beide wedstrijden zal een verlenging en eventueel nog een strafschoppenreeks volgen. Bovendien zal dit ook geen criterium meer zijn als twee of meer ploegen in de groepsfase met evenveel punten eindigen.

De uitdoelpuntenregel werd in 1965 al ingevoerd. Statistieken hebben echter aangetoond dat de verschillen tussen thuis- en uitwedstrijden steeds kleiner zijn geworden. Omdat er vanuit coaches, spelers, supporters en andere belanghebbenden steeds meer de vraag werd gesteld of het nog wel eerlijk is, is de regel komen te vervallen. "De regel werkte nu haaks op de oorspronkelijke bedoeling, omdat het de thuisploeg in de eerste wedstrijd weerhield om aan te vallen. Dit vanwege de angst voor een tegendoelpunt", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin. "Bovendien was er ook kritiek op de op de oneerlijkheid, zeker in de verlenging. De thuisploeg moest dan twee keer scoren als de uitploeg een doelpunt had gemaakt."

Čeferin gaat verder: "Het is daarom fair om te zeggen dat het thuisvoordeel tegenwoordig niet meer zo belangrijk is dan het ooit is geweest. Om die reden heeft het uitvoerend comité van de UEFA besloten dat het niet langer gepast is dat een uitdoelpunt zwaarder weegt dan een thuisdoelpunt."

Meer op UEFA.com




Tags

uefa uitdoelpuntenregel ceferin schaft verlenging aleksander belanghebbenden comite criterium gepast haaks kwalificatie oneerlijkheid outfase strafschoppenreeks tegendoelpunt thuisdoelpunt uitdoelpunt uitploeg weegt weerhield zwaarder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Jammer, Hoewel het misschien een wat rare regel is vond ik hem wel positief voor het voetbal. Uit scoren is toch iets lasiger dan thuis.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Het thuisvoordeel is sinds de jaren 70, toen de regel werd ingevoerd, minder groot geworden en het verschil tussen gescoorde thuisdoelpunten en uitdoelpunten is ook veel kleiner geworden (zie het artikel op UEFA site).

Ik juich dit enorm toe. Deze regel zorgde ervoor dat thuisploegen niet vol op de aanval durven te spelen omdat ze bang zijn tegen een uitgoal aan te lopen. Gebeurt dat en speel je alsnog 1-1, dan sta je in de uitwedstrijd alsnog met 1-0 achter en dan moet je daar dus nog scoren (wat moeilijker is).
+2/-1

 
2 jaar geleden
Ja en nu gaan uitploegen het dichthouden en krijgen we meer oneerlijke strafschoppen. Totaal niet logisch dit.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Waarom? Zodat je het thuis kunt afmaken? Dat is toch een veel te grote gok? Lees het artikel van de UEFA maar over hoeveel uit- en thuisdoelpunten tegenwoordig gescoord worden. Kan me niet voorstellen dat ploegen dat risico gaan lopen.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Waarom is het één meer en gok dan het ander?
+1/-0

 
2 jaar geleden
Omdat de kans dat je uit scoort groter is geworden (zie UEFA artikel)?
+1/-0

 
2 jaar geleden
Maar de kans dat je thuis scoort kleiner. (zie logica)
En nogmaals, meer kans op pingels wat al helemaal niet eerlijk is
+1/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Apart zo opeens out of the blue.

Ach ja, de Uefa wikt & beschikt.

Ik vond het prima regel, het had wel wat*.

Zal wel toename komen in verlengingen en strafschoppenseries.

(*edit: behalve dan op 4 mei 2005!)
+1/-2

 
2 jaar geleden
Ja, wel een raar moment aangezien het seizoen afgelopen dinsdag al is begonnen. Geldt dat dan ook voor de goals van FC Priština in de CL kwalificatie met terugwerkende kracht?
+2/-0

 
De wedstrijden van afgelopen dinsdag (en van morgen) gaan over een enkele wedstrijd, daar hebben uitdoelpunten dus niets mee te maken
+4/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Aan die frustrerende avond moest ik meteen denken, kwam ik van mijn vakantieadres in de ardennen speciaal voor op een neer gereden, anti calsio, eigenlijk n schande dat die Italianen toen de finale speelden... dat was inderdaad @killer bijna perfecte replica van 87/88 met Porto geworden, helaas mocht het niet zo zijn😪
+1/-0

2 jaar geleden
Hadden ze in 2005 al moeten doen. In 88 vond ik het een uitstekende regel overigens...Denk wel beter, zeker in de verlenging geeft het een oneerlijk voordeel aan de uitspelende ploeg. Evenveel goals is gelijk en verlengen. Ik juich het toe.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Scherp! Ik dacht er net even niet aan, shame on me. Ja 1988: de moeder der uitgescoorde doelpunten (Kieft & Linskens)!
+1/-2

 
2 jaar geleden
Haha ja Linkens. Wat werd het daar even akelig stil in dat imense Bernabeu😎
+1/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Yep en daarna de psychologische oorlogvoering van Don Leo dat Philips invloed had op de Uefa (maffia) 🤣🤣🤣 bij die schorsing van Koeman, dat je dat durft te zeggen als iemand van Real 🤣🤣🤣

Lekker puh

Die bal die Vanenburg miste alleen voor de keeper... die was vele malen groter qua kans dan Linskens, ach wat n heerlijke herinnering.
Nog 1 dan: met 4 vrienden naar Stuttgart gereden en daar op de tribune zat iemand zo dronken, die heeft niets maar dan ook helemaal niets meegekregen heeft van de hele wedstrijd en euforie: kwam alleen wat bier uit lopen af en toe... en niet uit zijn pielemaus🤣🤣🤣
Historisch wedstrijd en dan niets kunnen herinneren... later, proest, die moet zich voor de kop hebben geslagen...
+1/-0

2 jaar geleden
Erg jammer. Toch wel een beetje de charme van europees voetbal. 3-1 verliezen en dan toch kansen zien vanwege die ene goal.

Aan de andere kant 16 jaar en een kleine twee maanden te laat....
+1/-0

 
2 jaar geleden
Die kansen zijn er toch nog steeds? Alleen wordt het nu een verlenging.
+1/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.843 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage