Ritsu Doan schiet PSV naar volgende ronde van bekertoernooi

15 december 2021 22:52

Ritsu Doan schiet PSV naar volgende ronde van bekertoernooi; image source: Pro Shots

PSV heeft de achtste finales van de TOTO KNVB Beker weten te halen. De ploeg speelde een zeer zwakke wedstrijd, maar wist dankzij twee treffers van Ritsu Doan wel met 2-0 te winnen van Fortuna Sittard.

PSV en Fortuna Sittard speelden beiden in een flink gewijzigde opstelling. Roger Schmidt had vijf wijzigingen aangebracht in de basis van PSV, terwijl er bij de Limburgers zelfs negen wijzigingen waren. Trainer Sjors Ultee van Fortuna gaf voor de wedstrijd aan te kiezen voor een aanvallendere tactiek zodat hij dan meer verdedigers rust kon geven met oog op de competitie.

De vele wijzigingen kwamen het spel absoluut niet ten goede. PSV had volop de bal, maar kwam nauwelijks tot gevaar. Het was aan de andere kant haast een unicum als Fortuna over de middenlijn kwam. Beide ploegen leken vooral zo min mogelijk energie te willen verspelen.

Het was toch PSV dat na een klein half uur spelen wist te scoren. Na een hakbal van Mario Götze kon Ritsu Doan het strafschopgebied in gaan. Ondanks dat er aan hem werd getrokken wist hij op de been te blijven. Dat gold echter niet voor Fortuna-doelman Van Osch, zodat Doan eenvoudig de bal in het doel kon tikken. PSV leek door het doelpunt wakker geschud te worden en ging op zoek naar een tweede treffer. Al lukte het niet om tot echte kansen te komen.

Vanuit het niets was het plotseling bijna gelijk. Joël Drommel liet bij een vrije trap de bal los nadat hij in botsing kwam met Carlos Vinícius. Uit de daaropvolgende aanval werd een bal van richting veranderd die de doelman in eerste instantie ook niet onder controle kreeg. Hij kon echter de bal nog net pakken voordat een van de Fortuna-aanvallers de rebound in het doel kon tikken. De Limburgers waren vlak voor rust nogmaals dicht bij een gelijkmaker, maar dit keer voorkwam Drommel met een uitstekende redding dat er een tegentreffer viel.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. PSV had de bal, maar beide ploegen kwamen maar niet tot gevaar. Het was uiteindelijk toch weer PSV dat scoorde en opnieuw was het Doan. Na ruim een uur spelen wist hij met een heerlijk schot van net buiten de zestien de 2-0 tegen de touwen knallen.

Het duel was daarmee direct gespeeld. PSV drong nog wel een paar keer aan en werd via kopballen van Yorbe Vertessen en Armando Obispo ook gevaarlijk. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd werd een inzet van Bruma nog net voor de lijn tegengehouden en die kon nog weggewerkt worden zodat Maximiliano Romero de rebound niet kon benutten. In blessuretijd raakte Ibrahim Sangaré de paal. Enkele minuten later werd een schot van de Ivoriaan nog met veel moeite gekeerd.

Vlak voor tijd was er voor Richard Ledezma nog een mooi moment. De enkelvoudig international van de Verenigde Staten maakte na ruim een jaar zijn rentree in het eerste elftal.

De zege kwam voor PSV geen moment meer in gevaar, zodat de ploeg zonder veel energie te hoeven verspelen door is naar de achste finales van de TOTO KNVB Beker.