Transparent
Inloggen
Sluiten

Analyse Eindhovens Dagblad: 'PSV had vanwege financiële cijfers toptransfer nodig'

1 september 2022 16:07 - ED.nl
Foto: Pro Shots

Analyse Eindhovens Dagblad: "PSV had vanwege financiële cijfers toptransfer nodig"; image source: Pro Shots

In een analyse heeft het Eindhovens Dagblad teruggeblikt op de laatste transferdagen en de situatie rondom Cody Gakpo. Van hogerhand was bepaald dat één speler verkocht moest worden om al vroeg in het seizoen meer zekerheid verkregen zou worden over de financiële positie van PSV. Na het coronaseizoen 2020/2021 was het eigen vermogen van de club al teruggezak naar 17 miljoen euro, terwijl de club ieder seizoen begint met een aanloopverlies van 45 miljoen euro.

Ondanks dat vorig seizoen onder meer Donyell Malen en Denzel Dumfries vertrokken is het PSV niet gelukt om het fundament van de club wezenlijk te kunnen verbeteren. PSV zal na het mislopen van de Champions League voor het einde van het seizoen een toptransfer moeten doen om te voorkomen dat er een negatief eigen vermogen ontstaat. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben met strengere financiële regels vanuit de voetbalbond. Iets wat PSV koste wat kost wil vermijden.

De sportieve kopstukken binnen PSV wilden liever doorgaan met zowel Cody Gakpo als Ibrahim Sangaré. Zij kunnen in de winter of snel na afloop van het seizoen ook een transfer maken, terwijl door goede prestaties in de Eredivisie en de Europa League ook inkomsten gegenereerd kunnen worden. Na lang beraad werd wel besloten dat als een speler zou vertrekken dit Gakpo zou worden en woensdag werd na lang onderhandelen een akkoord bereikt met Southampton over een transfersom van 40 miljoen euro. Woensdagavond meldde Leeds United zich en zij waren bereid om 43 miljoen euro te betalen.

Technisch directeur Victor Orta van Leeds United had al uitgebreid met Gakpo zelf, zijn familie en management gesproken. De aanvaller was ook al tot een persoonlijk akkoord gekomen met de club, terwijl de entourage van de international al meerdere keren in Leeds was geweest. Gakpo besloot woensdagnacht echter toch van de deal af te zien en bij PSV te willen blijven. Iets wat zorgde voor een woedende Orta, aangezien Leeds voldaan had aan alle eisen die PSV en Gakpo zelf hadden gesteld.

Orta verklaarde aan betrokkenen dat Louis van Gaal afgeraden zou hebben om naar Leeds United te vertrekken zodat hij kon voorkomen dat hij in november wellicht niet mee mag naar het WK in Qatar. De technisch directeur probeerde in de vader van Gakpo nog een medestander te vinden, maar dit had geen effect. Gakpo wilde geen deal meer en had niet langer een goed gevoel bij een transfer.

De technisch directeur heeft verklaard in de winterperiode nogmaals te proberen om Gakpo te contracteren. Leeds United haalde inmiddels bij Olympique Marseille wel al een nieuwe aanvaller, maar in een reactie op Twitter heeft Leeds United voorzitter Andrea Radrizzani ook aangegeven dat er nog gewerkt wordt aan de komst van Gapko.

Meer op ED.nl
Discussieer mee op de forums


Tags

gakpo leeds orta aanloopverlies afgeraden andrea beraad contracteren coronaseizoen dumfries entourage eredivisie fundament gaal gapko hogerhand kopstukken malen marseille medestander qatar radrizzani sangare southampton strengere teruggezak transferdagen verkregen vermijden woensdagnacht

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Maakt nog maar eens duidelijk hoe pijnlijk de uitschakeling voor de CL is
+7/-0

 
Maan (geschorst)
2 maanden geleden
Ja de inzet van die kwakzalvers heeft ons zwaar veel geld gekost. Maar ook sportieve uitdaging voor eventuele versterkingen. Plus de club krijgt hierdoor minder naam en faam waardoor de huidige spelers minder in waarde zullen stijgen en dus voor minder verkocht worden dan wanneer ze CL spelen. Deze wanprestatie is zo dramatisch voor de club, dit ettert op elke vierkante centimeter van de club door.
+2/-0

2 maanden geleden
Kan iemand het jaarlijkse aanloopverlies van 45 mln verklaren? En 17mln aan eigen vermogen is weliswaar niet veel maar toch netjes.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Volgens Elfrink bestaat dat bedrag uit afschrijvingen en operationeel verlies. Ik denk dat dat betekent dat PSV t.a.v. stadion, leningen etc. afschrijft én dat er volgens de begroting in een seizoen dus gewoon meer uitgegeven wordt dan er structureel + gegarandeerd binnenkomt.
Voor dit en komend seizoen is het dus hopen dat PSV kampioen wordt en meteen geplaatst is voor de CL (of tweede wordt als NL de zesde plek van Portugal overneemt en ook de nummer 2 daar meteen zeker van is).
+1/-1

 
2 maanden geleden
Ik denk eerder dat de afschrijvingen op betaalde transfersommen van miskopen in de afgelopen jaren de club parten spelen... De salariskosten worden als het goed is, afgedekt uit reclame, sponsor, en supporters inkomsten.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Zou dat iets met de gemeente deal te maken kunnen hebben? Al zou ik dan een veel lager bedrag verwachten.
+1/-1

 
2 maanden geleden
De gemeente deal zorgde ervoor dat de hypotheek lasten met meer dan 5 miljoen per jaar daalden. Alleen over een langere periode uitgestreken en tegen lagere rente. De 12.500 all-in seizoenkaarten waardoor we nu gratis naar competitie beker en Europa cup gaan, hakt er natuurlijk wel in voor PSV
+1/-0

 
Maan (geschorst)
2 maanden geleden
Ik las dit ook bij Rik op Twitter, dit is gewoon een copy met bredere uitleg van zijn tekst. Maar ik geloof er helemaal geen zak van! Kan me niet voorstellen dat PSV elk seizoen met zo’n groot negatief aanloopverlies van maarliefst 45 miljoen!! Dan zit er echt iets helemaal verkeerd binnen de club.

Ben wel benieuwd naar de officiële reactie van PSV hierop.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Dit is ieder seizoen in de jaarcijfers te zien. Wordt door PSV ook gewoon erkend. Net zoals dit bij vrijwel iedere club in Nederland het geval is
+1/-1

 
2 maanden geleden
Bedrijfsresultaat was de laatste seizoenen 10 miljoen negatief. Tel daarbij op Ca. 30 miljoen afschrijving spelers, dan heb je al 40 miljoen te pakken. Dit is inderdaad vrij gebruikelijk in de branche, hoe merkwaardig ook.
Eigen vermogen van 17 miljoen is vrij beperkt op basis van 160 miljoen balanstotaal.
Er is gewoon noodzaak om voor 1 juli 2023 een klapper te maken. Een negatief eigen vermogen geeft ook weer gedoe met de Knvb en zonder een grote verkoop is dat wel waar het naar toe gaat.
+1/-0

2 maanden geleden
''De aanvaller was ook al tot een persoonlijk akkoord gekomen met de club, terwijl de entourage van de international al meerdere keren in Leeds was geweest.''

Ze waren al meerdere keren in Leeds geweest terwijl de club zich woensdagavond pas meldde ???
+1/-0

 
2 maanden geleden
Begin van de transferperiode kwamen er al berichten dat Leeds zeer geïnteresseerd was en met Gakpo had gesproken
+1/-1

 
2 maanden geleden
Die toptransfer kan er nog steeds komen. Clubs hebben nog 6,5 uur de tijd om zich te melden voor Derrick Luckassen.
+5/-0

2 maanden geleden
Wacht even, dus een begroting van 85 miljoen betekent dat maar 40 miljoen aan gegarandeerde inkomsten en de rest moet worden goedgemaakt dmv uitgaande transfers en inkomsten uit Europese prestaties? Want zo lees ik dat dus echt, iemand die dit goed kan uitleggen?
+1/-0

 
2 maanden geleden
Daar komt het in het kort op neer inderdaad. Op die manier werken de meeste clubs in Nederland. Bij Ajax moeten ze zelfs overwinteren in de CL en voor 50 miljoen verkopen om de zwarte cijfers te behouden.
+2/-1

2 maanden geleden
"Ondanks dat vorig seizoen Malen en Dumfries vertrokken is het PSV niet gelukt om het fundament te verbeteren. PSV zal na het mislopen van de CL een toptransfer moeten doen om te voorkomen dat er een negatief eigen vermogen ontstaat." Kortzichtig wanbeleid dat het sportieve resultaat 'overslaat'. Als Malen en Dumfries behouden waren in 2021, dan was PSV kampioen geworden in 2022, had nu CL gespeeld, en had die twee nu voor nog meer geld kunnen verkopen. "Ondanks dat" in deze zin moet vervangen worden door "Doordat"!
+2/-0

 
2 maanden geleden
Je maakt nu allerlei aannames die nergens op gebaseerd zijn,voetbal is een emotionele bedrijfsvoering die letterlijk afhankelijk is van een bal binnen/buitenkant paal.
+2/-1

2 maanden geleden
Die transferinkomsten komen er heus wel.Het kan zelfs zo zijn dat Gakpo en Sangare na het WK meer waard zijn.Dat hebben ze bij PSV waarschijnlijk al ingecalculeerd anders was Sangare al verkocht aan Chelsea.Wat PSV aan talenten heeft gaat gewoon geld opleveren.Maar het blijft voetbal.
+4/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Ben door dit artikel wel benieuwd geworden. Heeft iemand een globale breakdown van onze jaarlijkse omzet (tv gelden, stadion exploitatie, kaartverkoop, sponsoring, mercandising, etc) op basis waarvan die 85 miljoen begroot is? Het kan toch niet zo zijn dat jaarlijks meer dan de helft van onze inkomsten afhankelijk zijn van uitgaande transfers en buitengewone prestaties in Europa?
+2/-0

 
 
2 maanden geleden
Thanx, zo te zien zijn onze jaarlijkse inkomsten normaliter dus ca. 70 miljoen zonder transfer inkomsten. Met andere woorden, we hoeven niet elk jaar een Gakpo van 45 miljoen te verkopen. Ik schrok al
+2/-0

2 maanden geleden
Overeenkomst van 40 miljoen euro. Valt mij erg tegen als ze eerst inzette op 50+ miljoen euro. Zeker omdat ze geen vervanger meer konden halen en Leeds in paniek was. Dan zou ik juist verwachten dat de transfersom zou stijgen in plaats van dalen!
+3/-0

 
2 maanden geleden
Ik kom natuurlijk niet in de bestuurskamer van PSV, maar op mij komt het ook allemaal maar amateuristisch over. Met zowel United als Leeds hadden we een perfecte onderhandelingspositie. Onbegrijpelijk dat je dan toch akkoord gaat met een lagere prijs. Ben daarom ook blij dat het feest niet doorgaat. Hopelijk met de kerst wat volwassener aan de onderhandelingstafel.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Maar is die onderhandelingspositie zo goed dan? Je kan natuurlijk 50 miljoen vragen/eisen (of meer), maar als geen enkele club dat wil bieden komt er ook geen transfer. Als de rvc vervolgens wil dat er een transfer komt, zul je wel moeten zakken
+1/-0

2 maanden geleden
Wellicht kunnen Psv supporters een crowdfunding houden. Haha. Even serieus, dit is toch schrikken. Voor 30 juni zal dus toch een PSV speler voor meer dan 45 miljoen verkocht moeten worden. Of kampioen worden en Champions League halen
+2/-0

2 maanden geleden
PSV zit momenteel aan zijn eigen limieten en zit daar nu overheen. Het heeft gegokt dat Gakpo en Sangare eerder verkocht zouden worden. Dit gebeurde niet en je hebt ook nog de spelers zelf die een transfer wel of niet willen maken. De Champions League missen doet financieel extra pijn net als de coronaperiode. PSV moet nu extra gesteund worden om dit seizoen te groeien en weer nieuw kapitaal te genereren. Dit doe je alleen door sportief goed te presteren zodat spelers aantrekkelijker worden en meer opleveren. Lukt dit niet dan is de rol van PSV als concurrent van Ajax voor de komende 10 jaar daadwerkelijk uitgespeeld...
+1/-1

 
2 maanden geleden
Niet waar. Gakpo, Sangaré en Veerman (om er maar 3 te noemen) behouden hun transferwaarde, waarbij je ervan uit kan gaan dat de eerste 2 na dit seizoen verkocht zullen worden. Dan is het gat toch allang gedicht. Geen probleem en verder zie Ajax. De rvc gaat daar ook niet voor niets op de rem staan. Daarbij komt nog dat Simons veel beter is dan ooit gedacht. Het kapitaal staat nu gelukkig op het veld en de evt. schade valt makkelijk te repareren.
+2/-0

2 maanden geleden
Moet nog maar zien of je dat er nog een keer voor gaat krijgen. Dit doet je onderhandelingspositie geen goed volgens mij.

45 miljoen is overigens wel een fors bedrag. Er van uitgaande dat je op EL niveau begroot moet je dus voor dik 30 miljoen verkopen.
+1/-0

2 maanden geleden
Mooiste reactie heb ik gelezen op het suppotersnetwerk van onze concurrent. Bij een artikel over de werkweigering van die Alvarez schrijft ene fluffy ;"Bij PSV trainen ze lekker door en besluiten ze zelfs de club trouw te blijven. Wat doen wij verkeerd?"
+1/-0


Win met PSV

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

arrogantie begeleiders bekerfinale benfica brands brandstichting brenetjes cambuur column directielid europacup feyenoord fledderus gaal goedkomen haast huiberts ihattaren incl jong manolev mathildelaan mislukking mossou onwetendheid rutten schmidt utrecht vitesse winstbejag