Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Fortuna Sittard-PSV


Tijdstip
18 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


PSV na zwakke wedstrijd in blessuretijd alsnog voorbij Fortuna Sittard

PSV heeft ook de tweede wedstrijd in de Eredivisie weten te winnen. Ondanks dat de ploeg van Mark van Bommel geen goede wedstrijd speelde, werd Fortuna Sittard met 1-2 verslagen. Hirving Lozano opende de score in de eerste helft. In de blessuretijd wist invaller Dante Rigo uiteindelijk voor de winnende treffer te zorgen.

De wedstrijd in Sittard begon iets later omdat er geen signaal bleek te zijn met VAR Danny Makkelie. Er werd geprobeerd dit te herstellen, maar ondanks dat het niet werkte, werd toch besloten om af te trappen. Uiteindelijk zou vierde man Stan Teuben telefonisch contact blijven houden met Makkelie, die in het complex van de KNVB in Zeist zat.

Ondanks dat dezelfde elf spelers aan de aftrap stonden die een week geleden tegen FC Utrecht begonnen, leek er een compleet andere ploeg op het veld te staan. De ploeg van Mark van Bommel was erg slordig in de passing en speelde daarnaast ook in een veel te laag tempo. De aanval wist dan ook nauwelijks bereikt te worden en het was Fortuna Sittard dat na een paar minuten al een grote kans kreeg toen Gavin Vlijter alleen op Jeroen Zoet af kon. De doelman wist echter te redden.

PSV wist nauwelijks gevaarlijk te worden. De eerste grote kans was na een half uur pas te noteren toen na een vrije trap via een ingestudeerde variant de bal bij Denzel Dumfries belandde. Zijn kopbal kon echter door doelman Alexei Koselev gekeerd worden. Al leek het vooral meer geluk dan wijsheid in te zitten voor de keeper.

Een paar minuten later was het raak toen Angelino zichzelf knap vrij speelde na een mooie individuele actie. De Spanjaard zette een een-twee op met Steven Bergwijn en gaf vervolgens de bal hard voor. Van achter zijn standbeen schoot Hirving Lozano op doel. Koselev kon nog net redden, maar de rebound kon door de Mexicaan worden binnen gewerkt. Via Gastón Pereiro was de ploeg ook dicht bij de 0-2, maar voor rust werd er niet meer gescoord.

Na rust werd het spel van PSV met de minuut slordiger. Fortuna Sittard kon er meerdere keren gevaarlijk uit komen en de gelijkmaker leek ook in de lucht te hangen. Die zou ook uiteindelijk ook volgen, maar daar ging een duidelijke overtreding op Luuk de Jong aan vooraf. Fortuna mocht van Van Boekel door. Na een snelle counter kwam de bal uiteindelijk bij PSV terecht, waardoor de VAR ook niet meer kon ingrijpen.

Omdat Dumfries de bal echter slecht wegwerkte, kon de thuisploeg opnieuw een aanval opzetten en kwam de bal bij spits Andrija Novakovich. Omdat hij een duw in zijn rug kreeg van Dumfries schoot de spits naar voren en ging op die manier voorbij Nick Viergever. De international van de Verenigde Staten kon de bal vervolgens ook achter Zoet werken.

PSV leek door die treffer weer wakker geschud worden en had nog een klein half uur te spelen om alsnog de winst mee te nemen. Via Luuk de Jong was het een paar keer dicht bij en tot twee keer toe leek de ploeg ook recht te hebben op een penalty. Scheidsrechter Van Boekel wuifde het echter weg en ook de VAR greep niet in.

Uiteindelijk zou de winst echter wel binnen gesleept worden. In de 90e minuut slalomde invaller Dante Rigo het strafschopgebied in. Hij leek de bal te verspelen, maar die werd door Jorrit Hendrix goed terugveroverd. De bal kwam weer voor de voeten van Rigo terecht en de Belg aarzelde geen moment. Hij schoot hard in de korte hoek binnen, wat er voor zorgde dat spelers, reservebank en het uitvak ontplofte van vreugde.


Luuk de Jong: 'Als je aan het eind pas 1-2 maakt, kom je goed weg'

Op Fox Sports kreeg Luuk de Jong de opmerking dat PSV heel goed weg kwam tegen Fortuna Sittard. "Klopt, als je aan het eind pas 1-2 maakt, kom je goed weg. Fortuna deed het ook goed, het was gewoon een lastige wedstrijd," gaf de aanvoerder aan. "In de rust zeiden we tegen elkaar dat we soms sneller de bal moesten geven en proberen in de ruimtes tussen het middenveld en de verdediging van de tegenstander moesten komen. Dat deden we te weinig en speelden we ook niet goed."

De Jong ging verder: "In de tweede helft werden de ruimtes steeds groter en ging het op en neer. Toen viel de 1-1, maar gelukkig heb je nog geluk dat je die 1-2 maakt."

De Jong kreeg ook de vraag of er voorafgaand aan de gelijkmaker van Fortuna een overtreding werd gemaakt op hem. "Ik dacht van wel ja. Moet ik tegenwoordig maar op de grond gaan liggen dan? Ze fluiten tegenwoordig ook voor hele lichte overtredingen heb ik zien," zei hij daarover.


Nick Viergever: 'Het stond niet goed op het middenveld'

Nick Viergever gaf in gesprek met Fox Sports aan dat de overwinning op Fortuna Sittard heel moeizaam tot stand kwam. "We hadden het heel moeilijk. Zij kregen ook de eerste grote kans, die Jeroen goed pakt. We wisten dat zij in dat soort momenten gevaarlijk zouden worden en we trapten er na een paar minuten al in. Dat was wel een wake-up call," aldus de verdediger. "Daarna hadden wij veel de bal, maar konden we niet echt in de ruimtes komen waarin we gevaarlijk kunnen worden. Bij die goal deden we dat wel. Goed via de zijkant en je ziet meteen dat het beloond wordt."

Viergever ging verder: "We stonden niet goed op het middenveld. Zij zakten best wel ver in, waardoor je heel ver moet doordekken. Dan kan je elke keer de bal pakken als hij er uit valt, maar die tweede bal was steeds voor Fortuna en daardoor konden ze wel vier keer een hele goede counter plaatsen."

De verdediger zag ook een duidelijk verschil met de wedstrijd van een week geleden. "Vorige week kwam Utrecht er eigenlijk niet uit en daardoor pak je elke bal af. Nu konden de Fortuna-middenvelders een paar keer eruit komen en draaiden ze de andere kant op," zei hij daarover. "Dan moet je terug naar achter en dat is niet wat we willen. Als je een seconde te laat bent of niet op honderd procent, wordt je door Fortuna soms ook weg gespeeld."


Mark van Bommel: 'Blij dat die gelijkmaker vroeg valt, daardoor heb je nog tijd om te herstellen'

In gesprek met Fox Sports gaf Mark van Bommel aan dat het veldspel van zijn ploeg niet in orde was. "We wilden heel graag. We wilden alles goed uitvoeren. We komen op 0-1, via een goede aanval. Daarna gaat het tempo omlaag en hebben we geen geduld meer. Geduld is niet langzaam spelen, maar dat deden we wel. Dan sus je jezelf in slaap," aldus Van Bommel. "Dan kom je overal te laat, die tweede bal niet, slordig in de passing. Dan komt Fortuna op 1-1 en dat is dan net het signaal dat je het gevoel weer een beetje terug krijgt. Ik kan dat ook niet echt uitleggen."

De gelijkmaker van Fortuna kwam dan eigenlijk ook op een goed moment. "We moeten blij zijn dat die gelijkmaker vroeg valt, want daardoor heb je nog tijd om het te herstellen," zei hij daarover. "Als je bij die 1-1 het beter uitspeelt, kun je gewoon de 0-2 maken. Voor die 1-1 was het wel een overtreding op Luuk, maar dat maakt dan niet uit als je wint."

Van Bommel kreeg de vraag waarom hij twee middenvelders wisselde. "We wilden heel graag, maar het veld was te groot. Je kwam in momenten te laat, waardoor het veld hartstikke groot werd. Ik wilde het spel versnellen met Dante en Mauro, zodat we iets sneller de bal naar de zijkant wilden krijgen, gaf hij aan.

Ook gaf hij uitleg waarom Hirving Lozano werd gewisseld. "Lozano wisselde ik omdat we dinsdag weer een wedstrijd hebben en hij in de eerste helft een flinke tik kreeg met die keeper. Dat werd een beetje stijf. Daarom heb ik hem een gewisseld," zei hij daarover. Van Bommel kreeg de opmerking dat het mogelijk ook kwam omdat Lozano als 'een mand met een hond' rond liep over het veld. "Maar dat is ook het gevaar. Als die hond dan wakker wordt, doet hij ook meteen iets."


[video] Interview | Matchwinner Rigo voelt het vertrouwen


Dante Rigo: 'Euforisch en heel blij dat we die drie punten mee naar Eindhoven kunnen nemen'

Dante Rigo was na de winst tegen Fortuna Sittard enorm blij in gesprek met Fox Sports. Vooral uiteraard over zijn eigen treffer waardoor PSV de winst mee kon nemen. "Het was een leuk doelpunt in de laatste minuut. Euforisch en heel blij dat we die drie punten mee naar Eindhoven kunnen nemen," gaf de matchwinner aan. "Het was heel lastig. Fortuna dat thuis speelt is altijd heel lastig. In de tweede helft duwden we ze echter wel naar achteren. We kregen ook een paar kansen met Luuk en uiteindelijk valt ie dan. Dan is de euforie heel groot."

De Belg kreeg de vraag met wat voor doel hij het veld in werd gestuurd. "Ik moest het spel verdelen. De flanken aanspelen zodat zij een-op-een kwamen te staan. Dat Stevie en Donyell een actie konden maken, dat was mijn voornaamste doel," zei hij daarop.

De ontlading was na zijn treffer ook groot bij de middenvelder. "Ja natuurlijk. Het was mijn eerste doelpunt voor PSV en als het dan het winnende doelpunt is, is de ontlading heel groot. Ik vrees dat ik een hoop appjes heb gehad," aldus Rigo.


[video] Jeroen Zoet: 'Dit is lekker op deze manier. Mooi dat Dante zichzelf beloont'


KNVB legt uit: 'Contact van de VAR liep via de mobiele telefoon met de vierde official'

Na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard was er vooral veel te toen over de VAR. De wedstrijd begon iets later, omdat er geen audiosignaal bleek te zijn tussen scheidsrechter Pol van Boekel en videoscheidsrechter Danny Makkelie. Via een verklaring op de eigen website heeft de KNVB uitgelegd hoe er dan gehandeld wordt. "Mocht, zoals gisteravond bij Fortuna Sittard – PSV, er geen directe audioverbinding zijn tussen de scheidsrechter en de VAR, zal er gedurende de gehele wedstrijd contact zijn met een mobiele telefoon of portofoon tussen de VAR en de vierde official," zo geeft de voetbalbond aan.

De verklaring gaat verder: "Op deze manier is er geen effect op de beslissingen die genomen worden; alle situaties worden nog steeds gecontroleerd door de VAR. Het enige verschil is dat hij niet rechtstreeks in contact staat met de scheidsrechter, maar dat dit via de vierde official gaat."

Mocht het ooit voorkomen dat de VAR geen beschikking over videobeeld heeft, wat bij Fortuna Sittard - PSV niet het geval is, wordt de wedstrijd gewoon gespeeld. Wel wordt dit duidelijk aan zowel de beide teams en het publiek gecommuniceerd. Op moment als alles dan weer hersteld is, zal ook dit weer gemeld worden, zo geeft de voetbalbond aan.


[video] Supporters en spelers vieren winst na afloop


Dante Rigo: 'Het was zeker niet mijn mooiste doelpunt ooit, maar wel de belangrijkste'

In gesprek met het Eindhovens Dagblad kreeg matchwinner Dante Rigo de bekende vraag: 'Wat ging er door je heen?'. "1001 dingen. De winnende maken, mijn eerste doelpunt voor PSV... Het was mooi, hè?," antwoordde de Belg. "Ik dacht niet na en haalde meteen uit. Het was zeker niet mijn mooiste doelpunt ooit, maar wel de belangrijkste."

De middenvelder is bij PSV inmiddels ook in de rangorde gestegen. Zowel tegen FC Utrecht als tegen Fortuna Sittard kwam hij als invaller in het veld en hield daarmee Bart Ramselaar op de bank. "Ik voel dat de trainer vertrouwen in me heeft, dat maakt het wel makkelijker om op het veld te staan. Ik heb voor mijn gevoel zeker een stap gemaakt," aldus Rigo.


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Hirving Lozano ('33)
Goal
1-1 Novakovich ('61)
Goal
1-2 Dante Rigo ('90)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
11.135 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Pablo Rosario ('19)
Kaart
Fortuna Sittard: Mica ('63)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'66 Donyell Malen voor Hirving Lozano
'66 Dante Rigo voor Pablo Rosario
'83 Mauro Júnior voor Gastón Pereiro


Opstelling Fortuna Sittard

VlijterNovakovichSemedo


El MessaoudiDiemersSmeets


MicaHeeringsDammersEssers


Koselev

Wissels:

'46 Vidigal voor Vlijter
'79 Hutten voor Semedo
'81 Stokkers voor El Messaoudi


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 1-2 (0-2)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-3 (0-1)
 5 1-2 (0-0)
 5 0-2 (0-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-3 (0-1)
10  5 1-3 (0-1)
11  5 1-4 (0-1)
12  5 1-2 (1-1)
13  5 1-3 (0-1)
14  5 1-4 (0-1)
15  5 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen