Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd PEC Zwolle-PSV


Tijdstip
25 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


PSV wint net zoals vorig seizoen diep in blessuretijd in Zwolle

Net zoals een jaar geleden heeft PSV in de laatste seconden de winst in Zwolle binnen weten te halen. PSV wist dankzij twee doelpunten van Luuk de Jong uiteindelijk met 1-2 van PEC te winnen. PSV wist daarmee te ontsnappen, omdat de ploeg van Mark van Bommel na rust zwaar teleurstelde en volledig overlopen leek te worden.

PSV begon niet scherp aan de wedstrijd. Na een minuut spelen kon Mike van Duinen al alleen door op Jeroen Zoet. Hij ging ook voorbij de doelman, maar werd door Zoet neergehaald. De terechte strafschop werd door de aanvaller echter gemist doordat Zoet uitstekend redding wist te brengen.

Na die penalty had PSV de overhand op het veld en kwam het tot steeds grotere kansen. Denzel Dumfries was dicht bij een goal nadat hij de bal voor zijn voeten kreeg na een rebound uit een kopbal van Luuk de Jong. De rechtsback leek echter te schrikken van de kans en schoot hoog over.

PSV was enkele malen dicht bij een treffer omdat PEC Zwolle achterin steeds de bal verspeelde met slordige terugspeelballen, maar doelman Mickey van het Hart kon daar steeds redding op bieden. Vlak voor rust kwam de volkomen terechte voorsprong echter wel toen Luuk de Jong een voorzet van Hirving Lozano kon binnen kopen.

Ook na rust startte PSV echter zwak en dat leidde na een paar minuten tot de gelijkmaker. Vito van Crooij kreeg aan de zijlijn de bal en kon volledig ongehinderd richting de rand van het strafschopgebied lopen. De linksbuiten schoot de bal vervolgens prachtig achter Zoet.

Na dat doelpunt was PEC Zwolle de enige ploeg die aan het aanvallen was. Het kreeg kans op kans en was ook enkele keren dicht bij de voorsprong met onder meer een schot op de lat en spelers die vrij voor Zoet kwamen.

In blessuretijd leek PSV toch weer aan te zetten en stichtte het gevaar rondom het doel van Van het Hart. Uiteindelijk belandde een voorzet van invaller Donyell Malen voor de voeten van aanvoerder De Jong, die voormalig PSV'er Clint Leemans makkelijk te baas was en de bal hard binnen schoot.


Luuk de Jong: 'Je kan niet meer van geluk spreken volgens mij'

Na de winst tegen PEC Zwolle werd Luuk de Jong op Fox Sports gevraagd hoe PSV het toch iedere keer weer weet te flikken. "Ik weet het ook niet. Het is gewoon het geloof dat in het team zit. Ook al zit het soms niet mee en hebben we moeilijke fases, dan nog blijven we er in geloven. We hebben jongens die altijd de bal in de zestien kunnen brengen en dan moeten we mensen voor de goal hebben. Dan kun je ook in de laatste minuut een goal maken," aldus de aanvoerder.

De Jong moest echter erkennen dat hij er niet helemaal gerust op was tijdens de wedstrijd. "Ik had een hele lange fase in de tweede helft het gevoel dat we erg onder druk stonden en dat we hopelijk die 1-1 vast konden houden. Dan konden we misschien loeren op een omschakelmomentje of een kansje. Als hij dan zo valt op het einde, kun je ook niet meer van geluk spreken volgens mij," gaf hij aan. "Het is gewoon een kwaliteit. Blijven geloven tot het einde. PEC had ook het gevoel dat er iets te halen viel en gaf steeds meer ruimtes weg. Dan kun je daar zelf weer van profiteren. En dan zo op het einde, dat is natuurlijk heerlijk."


[video] Luuk de Jong: 'Ik scoor weer en dan is het allemaal weer fantastisch'


Kenneth Paal: 'Het is geen pech, dit is de kracht van PSV'

In gesprek met Fox Sports kreeg Kenneth Paal de opmerking dat dit voor hem wel bekend moet voorkomen. "Dit komt me heel bekend voor ja. Vorig seizoen was PEC Zwolle ook de hele wedstrijd beter, maar toen scoorde Isimat in de laatste minuut. Nu was het Luuk. Nu stellen ze al onze punten hier," gaf Paal aan. "Het is geen pech, dit is de kracht van PSV. Dat hadden we vorig seizoen ook al gezien. Misschien wel pech voor PEC Zwolle dat het weer gebeurd. We moeten het snel achter ons laten en weer verder gaan."

De linksback kreeg de vraag of hij nu met een dubbel gevoel stond, omdat hij nog altijd onder contract staat in Eindhoven. "Ik ben nu gewoon speler van PEC, dus ik vind het vervelend om in de laatste minuut te verliezen. Vooral als je kijkt naar de laatste twintig minuten, hoe wij PSV onder druk zetten. Iedereen dacht dat wij gingen scoren. Daarom is het vervelend dat je in de laatste minuut verliest," aldus de huurling van PSV. "Ik vond dat ik wel lekker inviel. Ik kreeg veel ballen. Gelukkig kwam ik er op het juiste moment in. We begonnen goed te voetballen en drukten PSV goed naar achter. Ik denk dat ik niet mag klagen over mijn invalbeurt."

Paal maakte zijn debuut voor PEC Zwolle en vrijwel direct was hij belangrijk met een tackle op Steven Bergwijn. "Ik zag hem al lopen en toen moest ik even aanzetten. Gelukkig kwam ik er precies bij met mijn sliding en voorkwam ik zo een doelpunt. Dan zit je ook gelijk lekker in de wedstrijd," zei hij daarover. "Het is wel een voordeel dat ik de spelers ken. Ik weet hoe snel Stevie is en ik weet ook dat PSV zo een bal kan spelen, op de juiste snelheid. Gelukkig zag ik het op tijd en was ik er op tijd bij met een goede tackle."


Jeroen Zoet: 'Ik denk dat het een kwaliteit van ons is'

Jeroen Zoet kreeg na de wedstrijd tegen PEC Zwolle op Fox Sports de vraag of dit inmiddels de 'specialiteit van het huis' is van PSV. "Ik denk dat het een kwaliteit van ons is. We laten onze kop niet hangen en blijven er altijd in geloven. We moeten wel realistisch zijn. De tweede helft was niet goed," zei de doelman. "Op een gegeven moment geloofde ik in een punt, maar die zijn aan het eind toch verdriedubbeld. Je blijft altijd hopen en geloven. Je weet met Donyell die invalt dat hij gevaarlijk kan zijn en mooi dat hij weer belangrijk is. Luuk die op de juiste plek staat, het kan niet beter. We moeten nog een eind terug."

Zoet ging verder: "Veel late wedstrijden deze periode, maar je ziet bij Zwolle op een gegeven moment ook dat er kramp is en hoe fit wij zijn. Dat is een kwaliteit over het algemeen. Het was zeker niet goed. We maakten de verkeerde keuzes, waardoor we niet in ons spel kwamen. Wij spelen drie wedstrijden in de week en staan er goed op. Dat geeft uiteindelijk het verschil."

De doelman ging ook nog in op de situatie in de tweede minuut, waarin hij een penalty veroorzaakte. "Het was een steekbal van Namli op Van Duinen. Ik was te laat en probeerde mijn handen nog in te houden. Er was alleen contact en het is nagekeken op het scherm, dus ze zullen wel gelijk hebben," zo gaf hij aan. "Er was voor mij maar één ding om te doen en dat was die penalty stoppen. Dat heb ik gedaan, waardoor we niet na twee minuten al op achterstand kwamen. Dat was wel lekker voor mezelf."


Mark van Bommel: 'Aan het eind kreeg je het gevoel dat hij misschien nog kon vallen'

Na de wedstrijd tegen PEC Zwolle werd aan Mark van Bommel gevraagd of hij nog geloofde in de winst tegen PEC Zwolle "Als je het wedstrijdbeeld ziet in de tweede helft denk je dat PEC gaat scoren. Wij kregen wel mogelijkheden, maar maakten daar geen kans van. Voor onze goal werd het wel gevaarlijk, maar wij geven niet op," aldus de trainer van PSV. "Zo kun je het denk ik het beste beschrijven. Wij hebben het geloof in een goede afloop, ondanks dat je zwaar onder druk staat. Aan het einde zie je dat PEC er een beetje doorheen zit en in de laatste vier, vijf minuten voel je dat de ruimtes groter worden bij PEC, waar het bij ons de hele tweede helft groot was, maar krijg je wel het gevoel dat hij misschien nog kan vallen."

Van Bommel kreeg ook de opmerking dat het ook hielp dat hij aanvallend wisselde "Je moet wisselen zoals je denkt dat nodig is in een wedstrijd. Je voelde dat PEC er alles aan deed om die goal te maken, dus bleven ze maar lopen en lopen. Er vielen daardoor veel ruimtes achterin, maar wij konden maar niet onder die druk uit voetballen. We konden de bal niet lang in de ploeg houden om de bal voorin te krijgen," zo gaf hij aan. "Op het laatst lukt dat wel een aantal keer en daarom wisselde ik Malen en liet ik Lozano staan."

Ook kreeg Van Bommel de vraag of dit nu geluk is of een kwaliteit, omdat het al zo vaak gebeurd. "Je kan het van twee kanten bekijken. De kwaliteit hebben wij. Wij hebben de spelers daarvoor. Niet dat wij gespecialiseerd zijn in laatste minuten, maar dit kan altijd als je zulke spelers in het veld hebt lopen," zei hij daarover.


[video] Volgens Luuk de Jong kan het geen toeval meer zijn


PSV na drie speelrondes nog enige zonder puntverlies

Na drie speelrondes bezet PSV de eerste plaats. De ploeg van Mark van Bommel is nog de enige ploeg zonder puntverlies. AZ stond de eerste twee speelrondes bovenaan na twee ruime overwinningen, maar speelde zondag met 0-0 gelijk tegen Vitesse.

Aanstaande zaterdag neemt PSV het in eigen huis op tegen Willem II, dat na drie wedstrijden op de vierde plek staat.

1. PSV 3 - 9 pt (+6)
2. AZ 3 - 7 pt (+8)
3. Ajax 3 - 7 pt (+6)
4. Willem II 3 - 6 pt (+5)
5. Feyenoord 3 - 6 pt (+3)


[video] Debutant Teze heeft voorspellende gave: ''Ik wist gewoon dat we nog een goaltje zouden maken''


[video] Samenvatting | | PEC Zwolle - PSV


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Luuk de Jong ('41)
Goal
1-1 Van Crooij ('48)
Goal
1-2 Luuk de Jong ('90)

Opmerkelijk: '2 Jeroen Zoet stopt een penalty

Scheidsrechter
Kuipers
Toeschouwers
13.255 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PEC Zwolle: Ehizibue ('40)
Kaart
PSV: Denzel Dumfries ('57)
Kaart
PSV: Nick Viergever ('90)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroDante Rigo


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'65 Mauro Júnior voor Gastón Pereiro
'75 Jordan Teze voor Denzel Dumfries
'81 Donyell Malen voor Dante Rigo


Opstelling PEC Zwolle

Van CrooijVan DuinenNamli


GenreauDekkerLeemans


Van PolenVan den BergLachmanEhizibue


Van der Hart

Wissels:

'52 Paal voor Van Polen
'65 Flemming voor Genreau
'81 Hamer voor Dekker


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 15 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
 7 1-2 (0-1)
10  7 1-2 (0-1)
11  7 1-2 (0-1)
12  7 1-2 (0-1)
13  7 1-2 (0-1)
14  7 1-2 (0-1)
15  7 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen