Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV ontsnapt in Groningen tegen eerste puntverlies na zwakke pot


Tijdstip
27 oktober 2018
Stadion
Hitachi Capital Mobility Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV ontsnapt in Groningen tegen eerste puntverlies na zwakke pot

PSV is in Groningen ontsnapt aan het eerste puntverlies van dit seizoen. Ondanks een zeer zwakke wedstrijd wist de ploeg van Mark van Bommel met 1-2 te winnen. Een hoofdrol was er voor Denzel Dumfries die met een assist en de winnende goal een groot aandeel in de winst had. Donyell Malen had gezorgd voor de gelijkmaker nadat PSV via een zeer makkelijk gegeven strafschop op achterstand was gekomen.

PSV zat direct vanaf het begin niet goed in de wedstrijd. Tempo lag ontzettend laag en de ploeg was bovendien enorm slordig in de passing. FC Groningen was dan ook de gevaarlijkste ploeg, maar de Noorderlingen bewezen voor het doel iedere keer waarom ze de minst scorende ploeg van de competitie waren.

Na veertig minuten spelen veranderde de wedstrijd toen Jorrit Hendrix totaal onnodig een corner weg gaf. Uit de daaropvolgende hoekschop ging verdediger Chabot naar de grond en voor Danny Makkelie was het voldoende voor een strafschop. Chabot was echter juist degene die vast hield, maar ook de VAR greep niet in. Groningen profiteerde optimaal van het cadeautje en het kwam dan ook op 1-0.

PSV leek wakker geschud door de achterstand, want het tempo werd direct hard omhoog geschroefd. Denzel Dumfries stoomde mee naar voren en kreeg de bal mee van Hirving Lozano. De rechtsback gaf laag voor en Donyell Malen kwam goed voor zijn man en tikte binnen. Drie minuten na de penalty was het alweer gelijk.

Na rust ging PSV verder in het tempo waarin het de eerste helft geëindigd was. Binnen tien minuten kreeg Luuk de Jong twee enorme kansen. De aanvoerder raakte een fantastische voorzet van Angelino echter helemaal verkeerd, terwijl Sergio Padt een kopbal schitterend uit het doel wist te houden.

Omdat PSV veel verder naar voren gkng spelen, lag er achterin veel ruimte. FC Groningen kwam er meerdere keren gevaarlijk uit, maar kreeg het nauwelijks voor elkaar een schot op doel te krijgen.

De Groningers konden het fysiek steeds moeilijker belopen en werden steeds harder in de duels, maar de ruimtes voor PSV werden steeds groter. Een kwartier voor tijd kon Lozano door op de keeper, maar de Mexicaan schoot hard tegen Padt op.

Tien minuten later lag de rechterflank weer helemaal open en nu was het Dumfries die opstormde. Hij ontweek een tackle van Chabot en ook de rechtsback kon nu alleen op Padt af, mede dankzij een uitstekende loopactie van Lozano. Dumfries faalde niet in de afronding en zorgde met een laag schot voor de 1-2.

In de resterende minuten probeerde FC Groningen de gelijkmaker nog te forceren, iets wat ze vorig seizoen in de 95e minuut nog wel lukte. Scheidsrechter Makkelie leek het flinke tijdrekken van Groningen echter af te straffen en trok maar twee minuten blessuretijd bij, waardoor ook de tiende wedstrijd een overwinning opleverde.


Kies nu jouw Man van de Wedstrijd!

Wie vond jij tegen FC Groningen de beste PSV'er? Ga naar Man van de Wedstrijd en breng ook jouw stem uit!


Luuk de Jong: 'We hebben het vaak zat moeilijk hier, dus ik ben blij met die drie punten'

In gesprek met Fox Sports was Luuk de Jong blij met de moeizame zege van PSV. "Het moest van heel ver komen. Het was zeker niet goed vandaag. In de eerste helft waren we tot die goal zeker onszelf niet", aldus de aanvoerder van PSV. "Daarna reageren we pas een beetje en gelukkig scoren we voor rust nog de gelijkmaker. Als je met een 1-0 achterstand de rust in gaat, komen zij met veel vertrouwen de kleedkamer uit. Dat was belangrijk vandaag."

De Jong ging verder: "In de tweede helft gaan we wat beter drukken en krijgen we ook wat kansjes, ik zelf ook. Het is lekker dat Dumfries hem dan uiteindelijk maakt.

De eerste helft was echter zeer zwak van PSV. "We gingen te veel risico nemen. We gingen veel te breed uit elkaar staan en dan konden zij wat makkelijker druk op ons zetten", zo gaf hij aan. "Alle duels gingen zo'n beetje verloren. Dat mag natuurlijk niet. We hebben het vaak zat moeilijk hier, dus ik ben blij met die drie punten."

De zware Champions League wedstrijd tegen Tottenham Hotspur had geen invloed op de ploeg. "Natuurlijk vreet dat energie, maar wij zijn fit genoeg om door te gaan. Zij zijn volgens mij degenen die met kramp op de grond liggen, want ook voor hun kost het veel energie om tegen ons zo druk te zetten", zei hij daarover. "Wij kunnen alleen wel veel beter, vooral in de eerste helft. In de tweede helft gaat het al iets beter en krijg je ook wat kansjes. Maar uiteindelijk zijn die drie punten een verbetering in vergelijking met vorig jaar."


Mark van Bommel over eerste helft: 'Daar was ik gewoon echt kwaad over'

Mark van Bommel was in gesprek met Fox Sports na de wedstrijd niet te spreken over de eerste helft en hij had in de rust zijn ploeg dan ook toegesproken. "Dit is de eerste keer dat ik iets anders was dan normaal. Ik was wel rustig, maar anders dan normaal", aldus Van Bommel. "Dit is de eerste keer dat we tegenslag hadden, maar dat was wel onze eigen schuld. We gingen opbouwen op de manier zoals we dat nog nooit gedaan hadden. We brachten Groningen daarmee in de wedstrijd en komen ze in de duels rondom onze eigen zestien, waardoor je het veld veel te groot maakt."

De trainer van PSV ging verder: "We maakten het veld een meter of zestig, wat we normaal gesproken niet doen. Het klinkt gek. Als je de bal hebt, moet je het veld groot maken, maar dat is niet zo. Je moet het klein houden, zeker in de opbouw. Wij deden dat gewoon heel slecht en daar was ik gewoon echt kwaad over. Dit hadden we niet afgesproken."

Hij had echter geen harde woorden gebruikt in de rust. "Je moet wel inhoudelijk blijven. Natuurlijk komen er ook andere dingen bij, zoals dat je geconcentreerd moet zijn en dat je ballen laat stuiteren die je niet mag laten stuiteren. Dat je ballen verkeerd aanneemt, dat heeft allemaal met concentratie te maken", zo gaf hij aan. "Dat je onder de indruk bent van Groningen, dat ze schoppen en af en toe net iets over de schreef gaan. Dat hoort erbij. Daar moet je je op weren en dat moet je accepteren. Daar moet je je op instellen."

In de tweede helft ging het vervolgens beter met de ploeg. "We stonden veel hoger op het veld. Waar we in de eerste helft rond onze eigen zestien stonden, stonden we nu rond de cirkel te voetballen. Het is dan wel moeilijk om er doorheen te komen", zei hij daarover. Gedacht aan puntverlies had hij niet. "Zo denk je niet. Je probeert dingen te veranderen om nog te winnen. Dan moet je ook niet defensief wisselen om het gelijkspel er uit te slepen. We proberen altijd te winnen en dat valt een aantal keren goed uit dit seizoen."


Denzel Dumfries: 'Ik schoot hem maar binnen, ik was toch op die plek'

In gesprek met Fox Sports was Denzel Dumfries blij met de overwinning tegen FC Groningen. "Het was een zware wedstrijd en gelukkig winnen wij vanavond. We moeten het bij ons zelf zoeken, want we begonnen niet goed aan de wedstrijd. We wisten van te voren dat dit een moeilijke wedstrijd zou worden, omdat Groningen moet en er veel druk op stond", aldus Dumfries. "We kwamen niet in de duels en kwamen overal een stapje te laat. Dat doen we niet goed. We moeten ons dan herpakken en dat doen we dan aardig."

De ontlading bij de rechtsback was al groot bij de assist op Donyell Malen. "Ja, ik was behoorlijk pissig omdat het niet liep en het was mijn eerste assist dit seizoen. Ik werd een beetje boos omdat ik nog geen assist had gegeven", zo gaf hij aan. "Er mocht wel weer een assist komen. Vorige wedstrijd tegen Emmen werd hij van richting veranderd en toen zei Angelino dat het geen assist was. Nu zei ik tegen hem 'this one is an assist'."

Dumfries zorgde vervolgens ook voor de winnende. "Ik dacht 'ik schiet hem maar gewoon binnen', ik was toch op die plek. Ik dacht vooral om rustig te blijven en het overzicht te houden. Toen zag ik die benen open gaan en dan schiet ik hem er maar doorheen. In de kleedkamer maakten ze een grap dat het een voorzet was. Ik dacht vooral dat ik moest wachten en rustig blijven. Vooral niet hard schieten, dat is het enige wat ik dacht."

De rechtsback kreeg tot slot de vraag voor wie hij is tijdens de Klassieker van zondag tussen Ajax en Feyenoord. "Ik ben voor PSV... Ik voetbal voor PSV", aldus Dumfries.


[video] "Ik dacht: Iedereen mag het bekijken ik schiet hem erin"


[video] Dumfries: 'op de training schiet ik ze altijd over


[video] Malen: 'Ik vond mijn goal mooier dan die van Dumfries'


Denzel Dumfries: 'Spelers zoals ik moeten bij PSV de duels pakken en in dienst spelen van de stilisten'

In gesprek met het Algemeen Dagblad blikte Denzel Dumfries terug op zijn sprint in aanloop naar de winndende treffer, terwijl spelers bij FC Groningen last hadden van kramp. "Er is geen geheim of zo. Ik voel me gewoon superfit. Gas geven is mijn kwaliteit. Blijven sleuren en blijven gáán", aldus de matchwinnaar. "Als ik dat niet breng, mag iedereen kritiek op me leveren en op me afgeven. Dan heb ik verzaakt."

Zowel fysiek als mentaal voelt de rechtsback zich nog goed, ondanks het loodzware programma. "Alles is inderdaad nieuw en de uitdaging is om het vol te houden. Maar wat ik zeg: ik weet precies wat mijn taken zijn, die duidelijkheid helpt zeker mee", zo gaf hij aan. "Spelers als Bergwijn, Lozano, Pereiro, die moeten bij ons het verschil maken aan de bal. Spelers zoals ik moeten bij PSV de duels pakken en in dienst spelen van de stilisten. Ieder zijn rol."

Dumfries had geen moment gedacht om de bal na zijn sprint nog af te geven. "Nee. Ik dacht: 'Bekijk het allemaal maar, deze schiet ik zelf.' Het was geen makkelijke hoek, hard schieten had geen zin, je moet in zo'n situatie rustig blijven en blijven kijken wat de keeper doet. Op een gegeven moment moet die toch een keer zijn benen openen en zo ging het ook", zei hij daarover. "Rustig blijven voor het doel heb ik van Alex Pastoor geleerd, toen hij mijn trainer was bij Sparta. Pastoor zei: 'Jij bent zo snel en je dendert zo hard de zestien in, maar adem in en neem wat gas terug op het moment dat je een keuze moet maken."

Woensdag had Dumfries het wel een stuk lastigere met Son Heung-Min van Tottenham Hotspur. "Als we Champions League spelen, spoken de beelden 's nachts nog wel door mijn hoofd. Son was ook weer zó'n goede tegenstander, maar ik baalde dat ik het zelf niet beter deed tegen hem. Ik haal mijn leermomenten uit zo'n wedstrijd", aldus de verdediger. "In principe schrijf ik die op, zoals ik al jaren dingen opschrijf in een schriftje. Alleen, nu bij PSV merk ik dat ik er gewoon amper aan toekom. De wedstrijden volgen elkaar zo snel op. Je blijft maar schrijven, haha."


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Memisevic ('42, penalty)
Goal
1-1 Donyell Malen ('45)
Goal
1-2 Denzel Dumfries ('86)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
18.445 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Groningen: Handwerker ('44)
Kaart
FC Groningen: Reis ('61)
Kaart
FC Groningen: Pohl ('80)

Opstelling PSV

Donyell MalenLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'67 Érick Gutiérrez voor Jorrit Hendrix
'80 Mauro Júnior voor Gastón Pereiro
'89 Matthias Verreth voor Donyell Malen


Opstelling FC Groningen

PohlCassierra


WarmerdamMemisevicDoanReis


HandwerkerChabotTe WierikZeefuik


Padt

Wissels:

'83 Freriks voor Pohl
'90 Anyuna voor Cassierra
'90 Mendes Moreira voor Handwerker


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-2 (1-1)
 6 1-2 (0-0)
 6 1-2 (0-0)
 6 1-2 (0-0)
 6 1-2 (0-0)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-4 (1-1)
 5 1-2 (0-1)
10  5 1-2 (0-1)
11  5 1-3 (1-1)
12  5 1-2 (0-1)
13  4 0-2 (0-0)
14  4 0-2 (0-0)
15  4 0-2 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.43. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Denzel Dumfries (171 -> 5,0)
2. Angeliño (58 -> 4,0)
3. Luuk de Jong (31 -> 3,0)
4. Donyell Malen (30 -> 2,0)
5. Daniel Schwaab (16 -> 1,0)
6. Jeroen Zoet (13 -> 0,0)
7. Hirving Lozano (10 -> 0,0)
8. Mauro Júnior (6 -> 0,0)
8. Érick Gutiérrez (6 -> 0,0)
10. Jorrit Hendrix (2 -> 0,0)
10. Pablo Rosario (2 -> 0,0)
10. Nick Viergever (2 -> 0,0)
10. Jordan Teze (2 -> 0,0)
14. Gastón Pereiro (1 -> 0,0)
14. Niemand (1 -> 0,0)
16. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
16. Aziz Behich (0 -> 0,0)
16. Santiago Arias (0 -> 0,0)
16. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
16. Eloy Room (0 -> 0,0)
16. Sam Lammers (0 -> 0,0)
16. Dante Rigo (0 -> 0,0)
16. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
16. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
16. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
16. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
16. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
16. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
16. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
16. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
16. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
16. Armando Obispo (0 -> 0,0)
16. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
16. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
16. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
16. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
16. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
16. Dirk Abels (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.