Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Record voor Mark van Bommel na ruime overwinning in Doetinchem


Tijdstip
10 november 2018
Stadion
Stadion De Vijverberg
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Record voor Mark van Bommel na ruime overwinning in Doetinchem

PSV heeft ook haar twaalfde competitiewedstrijd van dit seizoen winnend af weten te sluiten. Het hoefde niet eens op volle kracht te spelen om met 1-4 te winnen van De Graafschap. Luuk de Jong en Steven Bergwijn scoorden voor rust, na rust kwamen na Donyell Malen en nogmaals De Jong tot scoren.

PSV begon wederom slap aan de wedstrijd en werd na drie minuten spelen wakker geschud toen een vrije trap van De Graafschap buiten bereik van Jeroen Zoet op de kruising belandde. De ploeg van Mark van Bommel kwam vervolgens iets beter in de wedstrijd, maar was veel te slordig in de passing en de Doetinchemmers konden redelijk eenvoudig stand houden.

Vanuit het niets kreeg Hirving Lozano opeens de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen toen hij de bal in zijn voeten kreeg gespeeld en vrij af kon op het doel van PSV-huurling Hidde Jurjus. De Mexicaan was echter veel te nonchalant in zijn afronding, waardoor de 0-0 nog op het scorebord bleef staan.

Een paar minuten later zou PSV alsnog op voorsprong komen. Luuk de Jong schoot een uitstekende voorzet van Nick Viergever in één keer op knappe wijze binnen. Lang kon de ploeg echter niet genieten van de voorsprong, omdat de eerste de beste aanval van De Graafschap direct raak was. De verdediging van PSV stond niet goed opgesteld en El Jebli kon daar van profiteren.

PSV ging vervolgens op zoek naar de nieuwe voorsprong en had die binnen het half uur spelen weer gevonden. Steven Bergwijn kreeg bij een afgeslagen corner de bal voor zijn voeten, kapte zijn directe tegenstander uit en schoot tussen de benen van Lars Nieuwpoort door. Jurjus had geen kans meer om te reageren en de 1-2 was een feit.

Het voetbal werd er echter niet beter op. De Graafschap kwam er meerdere keren gevaarlijk uit, maar kwam niet tot scoren. PSV was via de counter meerdere malen gevaarlijk, maar was in de afwerking ook veel te slordig. Al leek het na 40 minuten spelen de score wel uit te breiden toen Denzel Dumfries de bal binnen schoot na een ingestudeerde vrije trap. Uit de herhaling bleek echter dat de rechtsback buitenspel stond, dus na tussenkomst van de VAR werd de treffer dan ook terecht afgekeurd.

Na rust kwam PSV veel beter voor de dag. Voetballend was het De Graafschap de baas en het leek dan ook wachten tot er meer Eindhovense doelpunten gingen vallen. De ploeg bleef voor het doel echter veel te onzorgvuldig, waardoor de marge lange tijd maar op één treffer bleef staan.

Uiteindelijk zorgde invaller Donyell Malen met nog een klein kwartier te spelen voor de bevrijdende derde treffer. Dumfries speelde De Jong in en de aanvoerder van PSV zette met een steekpass Malen vrij voor de keeper. De vleugelaanvaller kon de bal vervolgens simpel in de verre hoek schieten.

PSV zou vervolgens nog een keer weten te scoren. Vlak voor tijd kreeg de ploeg een vrije trap en de complete defensie van De Graafschap stond niet op te letten. Lozano gaf de bal snel mee aan Bergwijn en hij hoefde de bal maar opzij te tikken naar Luuk de Jong. Voor een volledig leeg doel wist hij vervolgens de 1-4 binnen te tikken en daarmee alweer zijn elfde treffer van het seizoen te maken.

PSV wist daarmee eenvoudig ook de twaalfde competitiewedstrijd van dit seizoen binnen te slepen, waardoor Mark van Bommel nu het record in handen heeft van meeste overwinningen op rij als beginnend trainer. In de complete historie van de Eredivisie is het bovendien maar één keer eerder gebeurd dat een ploeg meer dan twaalf wedstrijden op rij wist te winnen vanaf de start van het seizoen: PSV in het seizoen 1987/1888. Als PSV dat dit seizoen wil evenaren moet het tot de winterstop alle wedstrijden nog zien te winnen met onder meer Feyenoord-uit, Heracles-uit en AZ-thuis op het programma.


Luuk de Jong: 'In de tweede helft zijn we niet meer in de problemen gekomen'

Ondanks de ruime overwinning was Luuk de Jong in gesprek met Fox Sports niet te spreken over de eerste helft van PSV. "We begonnen heel slecht vandaag. Het was gewoon niet om aan te zien. De Graafschap kreeg ook een paar goede kansen. We hebben dat ook tegen elkaar gezegd in de rust. We stonden dan wel met 2-1 voor, maar zo goed ging het allemaal niet", aldus de aanvoerder. "In de tweede helft zijn we niet meer in de problemen gekomen en hebben we gewoon goed gespeeld. We hadden wat meer rust aan de bal en De Graafschap meer kapot gespeeld. Dat zag er een stuk beter uit."

PSV had echter veel ruimer kunnen winnen in Doetinchem. "Zowel in de eerste als in de tweede helft hebben we genoeg kansen gehad. Iedereen die voor de goal komt wil hem scoren, daar ligt het zeker niet aan. Maar we hadden er zeker meer kunnen maken vandaag", zo gaf hij aan.

De ploeg had ook weinig last van vermoeidheid na de zware wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. "Wij zijn fit genoeg. Wij moeten dit gewoon aankunnen. We gaan negentig minuten lang door, maar we begonnen gewoon niet goed. Daar moet je even over heen in het begin en dan kom je beter in de wedstrijd. Daar lag het aan in de eerste helft", zei hij daarover. "Dat we nu op de Vijverberg speelden mag ook geen verschil maken. We hebben onze taken in het veld en iedereen weet wat hij moet doen. Of we nu tegen Tottenham of tegen De Graafschap spelen, wij willen altijd hetzelfde doen."


Mark van Bommel: 'De tweede helft hadden we wel helemaal onder controle'

In gesprek met Fox Sports gaf Mark van Bommel aan een dubbel gevoel over de wedstrijd te hebben. "Over de eerste helft ben ik niet tevreden, de tweede helft hadden we wel helemaal onder controle. In de eerste helft laten we het te veel een wedstrijd zijn. Daar moeten we ook gelukkig zijn dat we na die 1-1 de 1-2 maken", aldus Van Bommel. "Het klinkt gek, maar we moesten gewoon de 1-2 verdedigen tot aan de rust. Dat je met een voorsprong de rust in gaat. Dan kun je alles weer opnieuw neer zetten."

Dat Van Bommel nu het record heeft verbroken van meeste overwinningen op rij als beginnend trainer deed hem niet veel. "Dat zijn statistieken. Ik hou zelf veel bij. Dit is leuk, maar het gaat er om dat je de wedstrijd wint", zo gaf hij aan. "Dat het er nu twaalf op rij zijn is wel uniek. Dat blijkt ook wel, omdat niemand dat nog ooit gedaan heeft."

Van Bommel was wel erg te spreken over de ontwikkeling van Donyell Malen. "We hebben met Steven en Chucky veel snelheid aan de zijkant. Donyell heeft datzelfde. Hij zit daar achter. Het is altijd prettig voor een trainer om hem in te kunnen brengen. Dan kun je gaan schuiven met een paar spelers, maar dan heb je wel dezelfde snelheid aan de linkerkant en de rechterkant. Dat is wel heel fijn", zei hij daarover. "Hij maakt stappen, hij moet ook nog wel stappen maken. In het elftal, maar ook voor zichzelf. Dat hij beter herkent wanneer hij druk moet zetten, wanneer hij lijnen moet afschermen en wanneer hij de ruimtes echt op moet zoeken. Dat deed hij tegen Tottenham heel erg goed. Dat zijn de momenten dat je er moet zijn. Dat je die bal dan niet binnen schiet, oké. Maar hij is er wel."


Donyell Malen: 'Na de 1-3 konden we er een prima wedstrijd van maken'

Donyell Malen werd in gesprek met Fox Sports gevraagd hoe hij naar de wedstrijd gekeken had."We hadden wel wat kansjes. Zij hadden ook wat mogelijkheden. In het begin was het wel wat lastig, maar in de tweede helft deden we er een stapje er bij en dan zag je dat het nog meer kon worden dan 4-1", aldus Malen.

Malen hoopte er een iets rustigere wedstrijd van te kunnen maken door de 3-1 te maken. "Dat lukte wel, daarna konden we er een prima wedstrijd van maken", zei hij daarover.

De aanvaller werd ook gevraagd naar zijn toekomstplannen, maar daar is hij nog helemaal niet mee bezig. "Laat ik eerst maar hier basisspeler worden", gaf hij aan. "Ik weet wat ik kan en ik wil natuurlijk het beste wat er is. Daar ga ik keihard voor werken. Ik moet gewoon in mezelf blijven geloven."


[video] 'Heerlijk om dit blok zo af te sluiten'


Donyell Malen: 'Ik draag op mijn manier mijn steentje bij en daar ben ik blij om'

Na de wedstrijd tegen De Graafschap moest ook Donyell Malen nog een korte training volgen op het veld van de Doetinchemmers met de overige reserves. De staf van PSV doet dit zodat de wisselspelers toch nog een vorm van lichaamsbeweging hebben in het weekend. "Op zich is het wel goed. Anders wordt de achterstand op de jongens die wel spelen nog groter", gaf Malen aan in gesprek met De Telegraaf. "Maar het is wel een mentaal dingetje. Het is niet leuk om te doen, maar het is wat het is.

De vleugelaanvaller moest wederom op de bank plaats nemen. Hij kan daar echter niet over klagen. "36 punten uit 12 wedstrijden. Wat wil je dat ik zeg? We doen het goed als team. Daar hoor ik ook bij. Ik draag op mijn manier mijn steentje bij en daar ben ik blij om", aldus Malen. "Natuurlijk is het een andere rol dan ik verlang, want geen enkele speler wil wisselspeler zijn. Ik kan dus niet tevreden zijn. Dat kan nooit als je wissel bent, maar ik denk dat we het als team gewoon heel goed doen."

Tegen De Graafschap maakte hij zijn derde competitietreffer van dit seizoen. "Deze was makkelijker dan de kans op Wembley", zei hij daarover. "Hij bleef staan, nu kwam de keeper iets naar voren. Dan kan je als speler een keuze maken."


Karakteristieken

Uitslag: 1-4 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Luuk de Jong ('18)
Goal
1-1 El Jebli ('21)
Goal
1-2 Steven Bergwijn ('27)
Goal
1-3 Donyell Malen ('77)
Goal
1-4 Luuk de Jong ('87)
Scheidsrechter
Blom
Toeschouwers
12.313 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
De Graafschap: Nijland ('81)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'61 Donyell Malen voor Gastón Pereiro


Opstelling De Graafschap

SerrarensNarsingh


KlaasenEl JebliBakker


TutuarimaL. NieuwpoortS. NieuwpoortStraalmanOwusu


Jurjus

Wissels:

'69 Van Mieghem voor El Jebli
'69 Van de Pavert voor L. Nieuwpoort
'74 Nijland voor Narsingh


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-4 (1-2)
 7 1-4 (1-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-1)
 6 1-4 (0-1)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
 6 1-4 (0-2)
10  6 1-4 (0-2)
11  5 1-4 (1-1)
12  5 1-4 (1-0)
13  5 1-4 (1-1)
14  4 1-2 (0-1)
15  4 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.80. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Luuk de Jong (108 -> 5,0)
2. Angeliño (39 -> 4,0)
3. Steven Bergwijn (26 -> 3,0)
4. Pablo Rosario (18 -> 2,0)
5. Donyell Malen (13 -> 1,0)
6. Denzel Dumfries (11 -> 0,0)
7. Nick Viergever (8 -> 0,0)
8. Daniel Schwaab (6 -> 0,0)
8. Hirving Lozano (6 -> 0,0)
10. Jeroen Zoet (3 -> 0,0)
10. Gastón Pereiro (3 -> 0,0)
10. Jorrit Hendrix (3 -> 0,0)
13. Bart Ramselaar (2 -> 0,0)
14. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
14. Aziz Behich (0 -> 0,0)
14. Santiago Arias (0 -> 0,0)
14. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
14. Eloy Room (0 -> 0,0)
14. Sam Lammers (0 -> 0,0)
14. Dante Rigo (0 -> 0,0)
14. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
14. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
14. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
14. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
14. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
14. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
14. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
14. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
14. Armando Obispo (0 -> 0,0)
14. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
14. Niemand (0 -> 0,0)
14. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
14. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
14. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
14. Jordan Teze (0 -> 0,0)
14. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
14. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
14. Dirk Abels (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.