Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV onderuit tegen Feyenoord na hele zwakke eerste helft


Tijdstip
2 december 2018
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV onderuit tegen Feyenoord na hele zwakke eerste helft

PSV heeft in Rotterdam haar eerste competitienederlaag van het seizoen moeten slikken. Feyenoord bleek uiteindelijk met 2-1 te sterk. PSV speelde een zeer zwakke eerste helft en ging rusten met een 2-0 achterstand. Na rust kwam de ploeg beter voor de dag, maar verder dan een treffer van Steven Bergwijn kwam het niet.

Direct vanaf de aftrap maakte PSV een zeer zwakke indruk. Feyenoord was heer en meester op het gehele veld en won bijna letterlijk ieder duel. PSV leek niet gerekend te hebben op zo'n fel Feyenoord, maar kreeg meer grip op het duel toen de eerste storm van de Rotterdammers na ruim een kwartier was gaan liggen.

Toen het leek dat PSV het duel in handen ging nemen, werd de ploeg van Mark van Bommel echter verrast door een counter. De bal kwam uiteindelijk bij Nicolai Jorgensen en de Deen schoot van afstand via de binnenkant van de paal de 1-0 binnen.

Een paar minuten later werd het voor PSV nog erger toen Luuk de Jong knullig de bal verspeelde aan St. Juste en hij de bal meegaf aan Sam Larsson. Ook de Zweed schoot van afstand en ook voor hem was een doelpunt het gevolg.

PSV was het vervolgens helemaal kwijt en had geluk dat een volgende counter niet tot de 3-0 leidde, omdat Jorgensen over schoot. Zonder verdere kleerscheuren werd de rust vervolgens bereikt.

Direct na rust kwam Donyell Malen in de ploeg voor Gastón Pereiro en ging het bij PSV steeds beter draaien. Het drong steeds meer aan en kwam steeds dichter in de buurt van het doel van Justin Bijlow. Toen vervolgens halverwege de tweede helft ook Érick Gutierrez in de ploeg kwam, werd het eenrichtingsverkeer en was het wachten op de aansluitingstreffer.

Die volgende al een paar minuten later toen Steven Bergwijn voorbij Malacia ging en vervolgens de bal door de benen van Justin Bijlow schoot. PSV ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en een paar minuten later kreeg Bergwijn al de uitgelezen mogelijkheid daarvoor. Terwijl hij echter schoot, werd vanuit de tribune een tweede bal in het veld gegooid. In plaats van dat PSV kon hopen op een rebound, werd het spel stil gelegd en was een scheidsrechtersbal het gevolg, wat zorgde voor een bizarre situatie op het veld.

PSV bleef verder jagen op de gelijkmaker. Via Malen kreeg het nog een goede mogelijkheid, maar de aanvaller schoot veel te gehaast en schoot ruim naast. Uiteindelijk kon de eerste competitienederlaag van dit seizoen niet meer voorkomen worden.


Luuk de Jong: 'We verliezen de eerste helft van onszelf'

Voor Luuk de Jong was het duidelijk waar het bij PSV mis ging tegen Feyenoord. "We verliezen de eerste helft van onszelf. We spelen gewoon niet goed. Dan verlies je veel tweede ballen en duels. Daar profiteren zij van", aldus de aanvoerder van PSV in gesprek met Fox Sports. "In de tweede helft ga je gewoon je eigen spel spelen en leg je er meer energie in. Dan is het voor mijn gevoel eenrichtingsverkeer."

In de eerste helft werd PSV afgetroefd door Feyenoord. "We wisten dat ze dat gingen doen. Dat is ook het enige dat ze kunnen doen tegen ons: vol gas geven. Daar waren wij niet scherp genoeg", zo gaf hij aan. "We verloren onnodig de duels. We waren onszelf niet en dat lieten wij gebeuren. We verliezen daar gewoon van onszelf."

De Jong was het niet eens met de opmerking dat Feyenoord 'dik verdiend' gewonnen had. "Dik verdiend niet. In de eerste helft hebben ze meer strijd geleverd en meer duels gewonnen. Dat is het verschil", zei hij daarover. "In de tweede helft heb je nog genoeg kansen om die 2-2 te maken, dus dik verdiend wil ik dit niet noemen."


Steven Bergwijn: 'Ik denk dat we de wedstrijd in de eerste helft hebben weggegeven'

In gesprek met Fox Sports was Steven Bergwijn niet te spreken over de eerste helft van PSV. "We hebben het gewoon aan onszelf te danken. Ik denk dat we de wedstrijd in de eerste helft hebben weggegeven. Het was te slap. Zij wonnen elk tweede duel en dan kom je niet in de wedstrijd", aldus Bergwijn.

In de tweede helft was er nog wel het vertrouwen dat het goed zou komen. "Na de rust begonnen we goed. Na de goal hebben we nog genoeg kansen gehad, ik zelf ook", zo gaf hij aan. "We hebben zeker nog twee, drie mogelijkheden gehad. Ik geloofde er nog wel in."


Mark van Bommel: 'We verliezen niet op basis van voetbal, maar op basis van inzet'

Mark van Bommel kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag waarover hij het meest teleurgesteld was. "Dat we niet verliezen op basis van voetbal, maar op basis van inzet en dingen die we vooraf hebben afgesproken. Feyenoord wilde in de duels komen en dat hebben wij toegestaan. Daardoor kregen zij het gevoel dat hier iets te halen valt", aldus Van Bommel. "Dat hebben we geprobeerd om om te zetten. Op moment als je beter in de wedstrijd komt, valt de 2-0. Daarna ben je niet meer in de problemen gekomen. In de tweede helft moet je gelijk maken en als je gelijk maakt, kun je nog winnen ook."

De trainer van PSV kreeg de vraag met wat voor opdracht hij zijn spelers het veld in had gestuurd. "Wij spelen altijd hetzelfde. We spelen altijd goed. Dat betekent dat je de bal snel moet verplaatsen", zo gaf hij aan. "De momenten dat zij ons pijn konden doen, zijn momenten waar we dom balverlies leden. Een breedtebal, een bal te lang bij houden waardoor zij in het duel konden komen. Daardoor kwam het publiek er achter te staan en dat zijn ook de momenten waarop de doelpunten vallen."

Van Bommel kon zich niet helemaal vinden in de opmerking dat de overwinning van Feyenoord 'dik verdiend' was. "Ze hebben het op basis van inzet de eerste helft fantastisch gedaan met dat publiek er achter. In de tweede helft waren wij voetballend veel beter en moet je die 2-2 maken. Daar krijgen wij de mogelijkheden voor en dat doen we niet. Dan loop je eigenlijk achter die eerste helft", zei hij daarover.


[video] "Dit mag ons niet gebeuren"


Steven Bergwijn: 'We staan nog steeds bovenaan en moeten gewoon zo doorgaan'

Vlak na zijn aansluitingstreffer miste Steven Bergwijn een grote kans op de gelijkmaker. In gesprek met De Telegraaf gaf de aanvaller aan dat hij niet denkt dat hij het op een andere manier beter had kunnen doen. "Ik denk dat het de juiste keuze was om zo te schieten en niet dat ik het anders had moeten doen", aldus Bergwijn. "De eerste keer, bij die goal, deed hij zijn benen open. Dit keer niet, dus ik dacht ik schiet hem hoog. Het was een goede redding van hem. Ik weet niet of dit dé kans was. We hebben nog genoeg andere mogelijkheden gehad."

Bergwijn heeft nog steeds alle vertrouwen. "We staan nog steeds bovenaan en moeten gewoon zo doorgaan. Ik denk niet dat dit een enorme klap is. Vrijdag tegen Excelsior gaan we er weer voor", zo gaf hij aan. "Tegen Feyenoord hebben we het in de eerste helft weggegeven door alle duels te verliezen. Dan kom je niet aan voetballen toe. De tweede helft zetten we het iets anders neer en zag je dat zij bijna niets meer te vertellen hadden."


Nick Viergever: 'We balen er het meeste van dat we onszelf niet waren'

In gesprek met De Telegraaf gaf Nick Viergever aan dat door de nederlaag nu niet opeens de druk op PSV groter is geworden. "Ach nee joh, natuurlijk niet. Dat is onzin", aldus Viergever. "Je weet dat je geen 34 keer gaat winnen. Vrijdag tegen Excelsior moeten wij bewijzen dat we sterk en ver genoeg zijn om ons te revancheren."

Het verschil in de eerste helft tussen beide ploegen was groot. "Het gaat om de opvatting, hoe je speelt en je zo’n wedstrijd aangaat. Daar hebben we het in de eerste helft laten liggen en dat is dus wat we onszelf kunnen verwijten", zo gaf hij aan. "We balen er het meeste van dat we onszelf niet waren. Duels winnen, tactisch goed staan, dat is normaal onze kracht. Nu was dat niet aan de orde. We hielpen Feyenoord in hun kracht."

In de tweede helft had PSV genoeg mogelijkheden om toch nog minstens een punt mee te nemen uit Rotterdam. "We waren te onzorgvuldig. Je moet de juiste beslissingen nemen voor het doel. Dat hebben we te vaak niet goed gedaan", zei Viergever daarover. "We waren na rust vaster aan de bal, wonnen duels en oogden ook fitter. Maar we boksten natuurlijk wel tegen die 2-0 achterstand op. Dat brak ons op."


Willem van Hanegem: 'Wat Hendrix en Pereiro in de Kuip lieten zien, was ronduit belabberd'

In zijn column in het Algemeen Dagblad geeft Willem van Hanegem aan dat hij zich totaal niet kan vinden in de woorden van Mark van Bommel dat er een gelijkspel of zelfs meer in had gezeten voor PSV. "Daar denk ik dus heel anders over. Feyenoord ging met 2-0 de rust in, maar het had net zo goed 4-0 kunnen zijn", aldus Van Hanegem. "Vorige week gaf ik op deze plek in de krant aan dat ik verwachtte dat het duel zou worden beslist op het middenveld. Pablo Rosario was matig, maar wat Jorrit Hendrix en Gastón Pereiro in de Kuip lieten zien, was ronduit belabberd. Feyenoord had de wedstrijd vanaf de start helemaal in handen. Pas na rust zag ik iets meer van PSV. Steven Bergwijn maakte een doelpunt en hij kreeg nog een kans. En Donyell Malen schoot naast."

Van Hanegem ging verder: "Maar dat was allemaal veel te pover voor een ploeg die zo wordt geroemd voor de prestaties in de eredivisie en de volwassen manier van spelen in Europa. Noem mij één speler van PSV die gisteren goed heeft gespeeld."


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jorgensen ('28)
Goal
2-0 Larsson ('33)
Goal
2-1 Steven Bergwijn ('72)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Nick Viergever ('15)
Kaart
Feyenoord: Van Beek ('26)
Kaart
PSV: Jorrit Hendrix ('52)
Kaart
Feyenoord: Malacia ('68)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'46 Donyell Malen voor Gastón Pereiro
'68 Érick Gutiérrez voor Jorrit Hendrix


Opstelling Feyenoord

LarssonJorgensenBerghuis


VilhenaToornstraClasie


MalaciaVan der HeijdenVan BeekSt. Juste


Bijlow

Wissels:

'44 Vente voor Jorgensen
'63 Ayoub voor Clasie


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 5 2-1 (0-0)
 5 3-1 (2-0)
 4 2-0 (1-0)
 4 2-0 (1-0)
 4 2-0 (1-0)
 2 1-0 (0-0)
10  2 1-1 (1-0)
11  2 1-1 (1-0)
12  2 1-1 (1-0)
13  2 1-1 (1-0)
14  1 1-1 (0-0)
15  1 2-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.19. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Steven Bergwijn (57 -> 5,0)
2. Érick Gutiérrez (31 -> 4,0)
3. Niemand (16 -> 3,0)
4. Jeroen Zoet (15 -> 2,0)
5. Donyell Malen (13 -> 1,0)
6. Angeliño (9 -> 0,0)
7. Daniel Schwaab (3 -> 0,0)
7. Denzel Dumfries (3 -> 0,0)
9. Luuk de Jong (2 -> 0,0)
9. Pablo Rosario (2 -> 0,0)
11. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
11. Aziz Behich (0 -> 0,0)
11. Gastón Pereiro (0 -> 0,0)
11. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
11. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
11. Eloy Room (0 -> 0,0)
11. Dante Rigo (0 -> 0,0)
11. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
11. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
11. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
11. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
11. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
11. Armando Obispo (0 -> 0,0)
11. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
11. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
11. Nick Viergever (0 -> 0,0)
11. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
11. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
11. Jordan Teze (0 -> 0,0)
11. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
11. Dirk Abels (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.