18 oktober 2020
MAC³PARK stadion
Fox Sports 2

PSV aan kop van Eredivisie na eenvoudige zege in Zwolle; image source: Pro Shots

PSV heeft zondag zonder veel problemen weten te winnen op bezoek bij PEC Zwolle. De ploeg van Roger Schmidt won met 0-3. Mario Götze, Cody Gakpo en Donyell Malen zorgen voor de treffers, terwijl Yvon Mvogo in de eerste helft een strafschop wist te keren.

PSV begon slordig aan het duel, want na enkele seconden raakte Pablo Rosario de bal helemaal verkeerd en gaf daarmee PEC Zwolle een enorme kans. Deze werd echter van grote afstand gehaast over het doel geschoten. De eerste kans voor PSV was wel direct raak. Rosario zette goed druk, waarna Leemans besloot om de bal terug op de keeper te spelen. Dat deed hij echter dermate zacht dat Mario Götze kon profiteren en zijn debuut in de negende minuut al bekroonde met een treffer. PSV ging op dezelfde voet verder en niet veel later werd de score verdubbeld na een uitstekende aanval. Via Donyell Malen en Philipp Max kon Cody Gakpo uiteindelijk de 0-2 binnen schieten.

De ploeg liet de teugels vervolgens een beetje vieren. Een geweldige redding van Yvon Mvogo voorkwam de aansluitingstreffer, terwijl de doelman wederom reddend op moest treden toen de thuisploeg een strafschop kreeg na een domme en vooral onnodige tackle van Timo Baumgartl. Omdat de penalty echter uitermate zwak werd ingeschoten kon de doelman eenvoudig keren. Het leek PSV wel wakker te schudden, want enkele minuten later was het raak na wederom een prachtaanval. Via een knap schot was dit keer Malen het eindstation en bepaalde daarmee de ruststand op 0-3.

In de tweede helft was PSV stukken slordiger. De ploeg van Roger Schmidt trok nog steeds regelmatig ten aanval, maar was net niet scherp genoeg in de buurt van het doel. PEC Zwolle kon er aanvallend helemaal niets tegenover stellen, waardoor het duel langzaam voorbij ging. Het betekende voor PSV een eenvoudige overwinning en bovendien de koppositie.

[video] Highlights PEC Zwolle - PSV

Denzel Dumfries: 'Het was een goed veldspel en een verdiende overwinning'

In gesprek met Fox Sports was Denzel Dumfries best tevreden over de wedstrijd tegen PEC Zwolle. "Het was een goed veldspel en een verdiende overwinning", aldus Dumfries. "We zaten in de tweede helft zeker nog niet met Granada in ons hoofd. We wilden zeker nog. Het ging wat stroever, maar we hielden de nul en dat was goed."

PSV liet vooral in de eerste helft goede dingen zien. "Bij vlagen zag je goed veldspel en zag je de intenties die we hebben. De goals waren goed en dan zie je wat onze intenties zijn", zo gaf hij aan. "We weten dat we een goede keeper hebben. Vandaag heeft hij weer goed gekeept, maar we moeten er wel meer waakzaam op zijn dat ze niet zo makkelijk bij de goal komen."

Mario Götze maakte direct zijn debuut voor PSV. "Je ziet dat hij een goede voetballer is en ervaring heeft. Hij is fit, dus goed voor ons dat hij er bij is", zei de aanvoerder daarover. "Hij is een onderdeel van de groep. We zijn allemaal gelijk aan elkaar. Het is goed dat hij er is en ervaring meeneemt. Dat is goed voor de ploeg."

[video] Mario Götze happy with his debut, Dumfries tevreden met eerste helft

Mario Götze: 'Ik ben blij met de drie punten, het team en mijn eigen spel'

Mario Götze gaf in gesprek met Fox Sports aan erg blij te zijn met zijn debuut voor PSV. "Ik ben vooral blij dat ik hier mocht spelen en we gewonnen hebben. Gelukkig kon ik in mijn eerste wedstrijd direct scoren. Ik ben blij met de drie punten, het team en mijn eigen spel", aldus Götze, die al vroeg de score opende. "Het was belangrijk dat we al snel scoorden en daarna ook de tweede en derde maakten. Het was erg gelukkig, maar ook gedeeltelijk slim. Het was voor ons erg belangrijk. Het is een goed gevoel om weer op het veld te staan, om weer te scoren en om het team te helpen. Vandaag ben ik gewoon blij."

De Duitser merkt dat hij steeds fitter wordt. "Dat gaat iedere dag weer beter. Het zal zeker nog enkele wedstrijden duren voordat ik weer honderd procent terug ben", zo gaf hij aan. "Het is belangrijk voor mij om wedstrijden te spelen en in het ritme te komen. Dan kom ik in de perfecte vorm, maar nu ben ik al in een goede conditie. Nog een paar weken en dan zal ik alleen nog maar beter worden."

Roger Schmidt: 'Het was een goede wedstrijd na een internationale break'

In gesprek met Fox Sports gaf Roger Schmidt aan blij te zijn met de zege tegen PEC Zwolle. "Het was een goede wedstrijd en een verdiende overwinning", aldus Schmidt. "Het was zeker niet perfect, vooral niet in de tweede helft. We zagen dat we ons in bepaalde aspecten nog moeten verbeteren en zeker om de wedstrijd te killen. We misten een paar goede mogelijkheden, maar het was een goede wedstrijd na een internationale break. Ik ben blij dat we gewonnen hebben."

De Duitser vond dat het een lastige wedstrijd was. "Ook met het veld was het lastig", zo gaf hij aan. "We moeten onze tegenstander ook zeker respecteren. Zwolle gaf alles tot aan onze doelpunten. Ze kregen goede mogelijkheden en ook nog een penalty. Het was zeker niet makkelijk, maar daarom zijn we ook blij dat we hebben gewonnen."

Schmidt ziet nog voldoende verbeteringen voor zijn ploeg. "We zijn vandaag begonnen met onze nieuwe selectie. De nieuwe spelers moeten allemaal nog ingepast worden en integreren in het team", zei hij daarover. "Ibrahim, Mario en Adrian speelden voor het eerst voor PSV, terwijl ook Timo zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde. Dit soort wedstrijden hebben we nodig en moeten we natuurlijk ook winnen. We weten dat we nog moeten verbeteren. Iedere wedstrijd moeten we analyseren en ook na deze wedstrijd is er voldoende om over na te praten."

De trainer was erg te spreken over het spel van Mario Götze. "Het was een erg goed begin. Het was goed dat hij al snel scoorde. Na drie maanden zonder wedstrijd en zijn eerste wedstrijd voor PSV heeft ook hij zelfvertrouwen nodig", aldus Schmidt. "Hij scoorde, speelde goed en integreerde goed in het team. Hij heeft samen met het team gevochten en was zowel aan de bal als zonder de bal goed. Het was een erg goede start."

Zwolle-trainer John Stegeman: 'Ibrahim Sangaré was indrukwekkend, écht indrukwekkend'

PEC Zwolle-trainer John Stegeman was in gesprek met de NOS vol lof over Ibrahim Sangaré. "Ze hebben op het middenveld toch wel een aardige speler bijgekocht die goed kan duelleren. Wat een power heeft die man", aldus Stegeman. "Ik vond hem echt wel goed. Die gozer was indrukwekkend, écht indrukwekkend."

15  4 1-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.73. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.