23 april 2022
Cambuur Stadion
ESPN

PSV komt zwakke start te boven en wint van Cambuur; image source: Pro Shots

PSV heeft in de Eredivisie opnieuw weten te winnen. In Leeuwarden werd Cambuur met 1-2 verslagen. Door doelpunten van Eran Zahavi en Mario Götze werd een vroege achterstand ongedaan gemaakt.

PSV begon uitermate zwakke op het Friese kunstgras, want na iets meer dan een minuut spelen kwam de ploeg al op achterstand. Een schot kwam tegen Philipp Max aan, waarna ietwat gelukkig de bal voor de voeten van Joosten kwam en hij via zijn hak de 1-0 kon binnenwerken.

Direct daarna probeerde PSV het initiatief te nemen en ging het op zoek naar de gelijkmaker. Het veldspel was echter lange tijd veel te slordig, zodat er nauwelijks kansen kwamen en de thuisploeg er bovendien meerdere keren gevaarlijk uit kon komen.

Uiteindelijk duurde het ruim een half uur tot PSV de eerste grote kans kreeg. Na een goede passeerbeweging kon Ritsu Doan uithalen, maar zijn schot kon nog net door de doelman gekeerd worden.

Vlak voor rust ontsnapte Cambuur aan een rode kaart. Linksback Sylla had al een gele kaart gekregen na een harde overtreding op Doan en kwam enkele minuten later ook hard in op André Ramalho. Met alleen een overtreding tegen kwam de verdediger daarmee goed weg.

PSV drong steeds meer aan en vlak voor rust kreeg het daarvoor de beloning. Een hoekschop kon nog worden weggewerkt, maar werd door Joey Veerman opnieuw ingebracht. De bal kwam voor de voeten van André Ramalho en uit een pass van de Braziliaan wist Eran Zahavi de 1-1 binnen te werken. Met een gelijke stand gingen beide ploegen dan ook rustsignaal tegemoet.

Direct bij het begin van de tweede helft nam PSV het initiatief en ging het op zoek naar een tweede treffer. Dat leidde al snel tot een kans voor Bruma, maar de Portugees schoot te gehaast.

Na een uur spelen kwam Cambuur dan toch met 10 man te staan. Sylla was vlak voor rust al ontsnapt aan zijn tweede gele kaart, maar na een overtreding op Doan kreeg hij dit keer wel voor de tweede keer een gele prent en moest dus van het veld.

PSV voerde de druk direct verder op en al snel was het raak. Een hoekschop van Mauro Júnior kwam perfect voor het doel en werd binnen gekopt door Mario Götze. Het was al het vijftiende doelpunt van PSV dit seizoen in de Eredivisie uit een corner. Enkele minuten later was PSV uit een hoekschop alweer dicht bij een treffer, maar een kopbal van Érick Gutiérrez belandde op de bovenkant van de lat.

Mauro zag vervolgens een kwartier voor tijd een inzet van hem na een goede aanval gekeerd worden door de doelman. PSV leek het duel vervolgens na wederom een goede aanval te kunnen beslissen, maar Doan schoot gehaast over terwijl hij de bal ook af had kunnen geven op de volledig vrijstaande Götze.

Cambuur bleef daarmee nog altijd in de wedstrijd. Ondanks dat de thuisploeg met tien man stond ging het aanvallend steeds meer risico's nemen, waardoor er voor PSV steeds meer ruimte kwam voor de tegenaanval. Twee minuten voor tijd kreeg invaller Maximiliano Romero een grote kans na een goede pass van Doan, maar ook zijn inzet werd door de doelman gekeerd.

Er werden uiteindelijk vier minuten blessuretijd gegeven en daarin kreeg Cambuur een enorme kans. Sinds het doelpunt in de tweede minuut had de thuisploeg geen serieuze doelpoging meer gehad, maar nu kon er plotseling een bal vrijstaand ingekopt worden. De inzet ging echter hoog over. In de laatste minuut volgde er ook nog een afstandsschot, maar deze kon door Yvon Mvogo eenvoudig gekeerd worden. PSV trok de winst daarmee over de streep.

[video] Highlights Cambuur - PSV

André Ramalho: 'Natuurlijk geloof ik nog in de landstitel'

In gesprek met ESPN kreeg André Ramalho de vraag waarom PSV het zichzelf zo lastig had gemaakt. "Dat is de prijs die we moesten betalen voor een slecht begin", aldus Ramalho. "We waren niet scherp genoeg in het begin. Iedere ploeg heeft dan de kwaliteiten om te kunnen scoren. Daarna vochten we onszelf terug, maar we moeten hier wel van leren."

Een verklaring voor de slechte start had de verdediger niet. "We hebben het er voor de wedstrijd nog over gehad dat we scherp moesten beginnen omdat we wisten dat ze druk zouden zetten en alles zouden geven", zo gaf hij aan. "Natuurlijk hadden we een beetje pech met hoe die goal viel, maar dit soort dingen mogen gewoon niet gebeuren."

Ondanks dat ook Ajax wist te winnen, geloof de Braziliaan nog altijd in de landstitel. "Natuurlijk, honderd procent", zei hij daar direct op. "We geloven in onze kwaliteiten. Het zal natuurlijk niet makkelijk worden, maar zolang er een kans is zullen wij er in geloven en zullen we alles blijven geven."

[video] Mauro Júnior & Mario Götze happy with the response of the team

Eran Zahavi: 'Het belangrijkste waren de drie punten en die zijn binnen'

Eran Zahavi keek in gesprek met ESPN uiteindelijk tevreden terug op de wedstrijd van PSV. "Het is nooit makkelijk om een wedstrijd te winnen. Helemaal niet de wedstrijd nadat je de beker gewonnen hebt", aldus Zahavi. "Het is dan lastig om echt gefocust te zijn en een hoge kwaliteit te leveren. Maar het belangrijkste waren de drie punten en die zijn binnen."

Zelf zorgde de Israëliër voor de gelijkmaker. "Het was geen gemakkelijke goal. Het is altijd lekker om te scoren, zeker op zo'n moment. Het was voor het team heel belangrijk", zo gaf hij aan. "Uiteindelijk hebben we karakter getoond en de wedstrijd gewonnen. Dat was het belangrijkste."

Zahavi maakte tegen Cambuur zijn negende competitietreffer van het seizoen. "Ik verwacht van mezelf altijd meer, maar gezien alles wat er dit seizoen is gebeurd is dat denk ik wel oké", zei hij daarover. "Ik ben er een paar maanden uit geweest met een blessure en dat moet je ook in overweging nemen. Het is oké, maar zoals ik al zei verwacht ik van mezelf veel meer."

Roger Schmidt: 'Uiteindelijk hebben we wel alle duels op kunstgras gewonnen dit seizoen'

In gesprek met ESPN gaf Roger Schmidt aan al verwacht te hebben dat PSV het zwaar zou krijgen tegen Cambuur. "En als je dan op zo'n veld al vroeg achterkomt is het helemaal niet makkelijk", aldus Schmidt. "Na een zware wedstrijd zoals zondag is de eerstvolgende altijd lastig. Vandaag was er maar één doel en dat was winnen. We verdienden dat ook. Het was niet makkelijk, omdat het voetbal heel anders is dan normaal. Maar uiteindelijk hebben we wel alle duels op kunstgras gewonnen dit seizoen."

PSV evenaarde een Eredivisie-record door voor de vijftiende keer uit een hoekschop te scoren. "Ik was verbaasd over dat record, omdat we voor mijn gevoel veel vaker uit een corner hebben kunnen scoren", zo gaf Schmidt aan. "Volgens mij hebben we vandaag iets van twintig corners gehad. Dat heb je best een aardige kans om te scoren. We trainen hier vaak op als het schema het toe laat en hebben in onze ploeg ook een paar goede koppers."

In de tweede helft was Schmidt regelmatig ontevreden over het spel van de aanvallers. "De tegenstander blijft altijd het geloof houden als het verschil maar één doelpunt is. We kregen een paar heel goede kansen om de derde te maken en dan was de wedstrijd beslist", zei hij daarover. "Maar ook in al die momenten zag je dat de bal hier heel anders beweegt. Maar het is wat het is."

SC Cambuur Leeuwarden: Joosten ('62)
SC Cambuur Leeuwarden: Hoedemakers ('69)

'81 Smit voor Jacobs

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 0-2 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.67. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1 jaar geleden
Higler in het veld en Nijhuis VAR, de perfecte combi...
+2/-0

Hier raken wij zeker niet verder van op achterstand.
+1/-0

Vinicius ontbreekt door een schorsing. Dat is bijna knap, hoeveel gele kaarten hij (onnodig) heeft ontvangen.
+2/-0

Geen enkel probleem. Hopelijk eindelijk weer eens Romero die toch gewoon de beste spits is die PSV momenteel heeft.
+2/-0

Op basis waarvan die uitspraak?
Waarom krijgt hij dan geen kans, nu hij fit is?
+2/-0

Op basis van wat waar wij twee jaar naar gekeken hebben? Romero is natuurlijk een moeilijk verhaal geweest - en zal allicht zo blijven - maar is in potentie duidelijk de meest complete spits?
+1/-0

Op basis van wat? Die paar invalbeurtjes?
+1/-0

Volle bak want ajax staat op instorten.
+1/-0

Lekker knallen de laatste potjes en hopen dat Pinokkio FC verder instort.
+1/-0

Erop knallen in Leeuwarden! Het spreekt voor zich dat we 5x moeten winnen om überhaupt kans te maken op het kampioenschap. Zolang we blijven winnen weten we over 2 weken (op 8 mei) of we mogen dromen.
+1/-0

Wordt weer een moeilijke pot op dat verfoeide kunstgras. Zaterdag punten verliezen en Feyenoord hijgt weer in onze nek. Dan nog de jaarlijkse schenking van 3 punten aan Zuid en het wordt nog spannend om plek 2.
+1/-0

Eerst komen onze vriendjes aan hun uitwedstrijd uit naar Nec komt er een verrassing ?? Doen er veel niet mee bij zo wel Psv als Cambuur denk hoop op het plastic veld toch de 3 punten...
+1/-0

Is het een verrassing als ze een waardeloze pot op de mat leggen in Nijmegen?
+1/-0

Matchday! Zin in.

Wil je nog enige titelaspiraties houden, moet deze gewonnen worden. Overigens met alle respect voor Cambuur. Al denk ik dat het gelijkspel in Enschede de definitieve genadeklap is geweest. Dit geeft Ajax niet meer weg.
+1/-0

Effe volhouden NEC
Zou mooi zijn puntverlies voor de neuzen.
+1/-0

Helaas weer…. Niet meer jinxen :\(
+1/-0

Ik volg het niet maar lees, penalty Ajax, Geen hands Klaassen en net wel/niet buitenspel Brobby??
+1/-0

Hoe vaak kan een team zwijnen zeg. Elke keer aan het eind van de wedstrijd.
+1/-0

Als er teveel zwijnen zijn worden ze toch afgeschoten? Misschien is dat een optie😎
+1/-0

Ook al weer gecopieerd.
+1/-0

Pfff en dan vinden ze ons "Duitsers" 🤔
+1/-0

Tegen zoveel geluk is weinig te doen.PSV moet zich richten op plek 2 en Feyenoord en FcT op afstand houden.
+1/-0

Waarom weer met Cody en ibi op de bank beginnen.
Altijd met de sterkte 11 beginnen en dan wisselen.
Nu wordt het weer billenknijpen
+1/-0

Wow. Wat is dat voor spul waar we op spelen vanavond?

Ah.. en daar is de 1-0 al.
+1/-0

Zo, goed begin is het halve werk.
Gelukkig hebben we nog even...
+1/-0

Net de korte oversteek gemaakt vanuit de gezellig drukke Cambuur Bar... maar zo te zien hadden wij beter daar kunnen blijven zitten.
+1/-0

Ik geloof niet dat we Ajax nog bijhalen. Maar hier punten verspelen en zowel Feyenoord als Twente komen dan dichterbij.
+1/-0

Wat een klote veld ook. En volgend seizoen krijg je er weer twee bij met Volendam en Emmen😱
+1/-0

Dar werkt inderdaad niet mee. Dan heb je technische mensen nodig. En die hebben we te weinig. Iedereen hier weet dat ik zahavi geregeld verdedig. Maar dit is wel matig. Voor mij spannen max en bruma de kroon.
+1/-0

En met zo'n plastiek veld sta je ook voor gek tav internationale spelers. Zo lijkt het toch net of de NL-competitie niet serieus te nemen is.
+2/-0

Op Mauro na maar eens goed zoeken naar een verdediging die het wel snapt.
Kunnen we Mauro niet 10 x klonen?
Zahavi en Bruma ook weer het absolute hoogtepunt van deze pot.
+2/-0

Zullen we toch een keer op goal moeten schieten🤔
+1/-0

Straks Gakpo en Sangare erin, later misschien Vertessen nog. Ik zeg een benauwde 1-2.
+1/-0

Vertessen doet dit seizoen niet meer mee
+2/-0

Jongens het is zaterdagavond, ik heb een whisky op, let maar niet op mij.
+2/-0

Je kwam nog aardig in de buurt met je prognose
+2/-0

PSV heeft vanaf minuut 15 tot nu de wedstrijd aardig in de grip. Ik zie PSV nog wel winnen.
Verder zou het me niet verbazen als een van Cambuur nog Rood gaat krijgen.
Wat vloog die Doan door de lucht.
+1/-0

Die gozer had al een rode kaart kunnen hebben na zijn overtreding op Ramalho. Dat was ook gewoon een gele kaart.
+1/-0

Misschien die 5 corners = penalty regel eens van stal halen
+1/-0

Wij doen toch al de tien corners, geen kans regel.
+2/-0

Eigenlijk bizar hoe het gevoel kan afwijken van de werkelijkheid.

Ook voor mijn gevoel is PSV dramatisch met hoekschoppen. Ondertussen evenaarde je vandaag een Eredivisie-record door voor de 15de keer dit seizoen uit een corner te scoren. PSV scoort eens per 15 hoekschoppen dit seizoen. Alleen Go Ahead heeft er minder (13) nodig om tot een doelpunt te komen.
+1/-0

Heeft denk ik ook te maken met de manier van nemen. Vandaag nam Mauro de beste hoekschoppen. Ik snap best dat Veerman en Gakpo ze normaal nemen met de beste technische trap. Maar die aai ballen van Gakpo komen langzaam voor de goal, en dus m.i. makkelijker te verdedigen. Die van Mauro hebben snelheid en dus gevaarlijker. Daarentegen heb je dan eerder het risico dat hij over en/of naast gaat.
+1/-0

Of er gewoon 2 in koppen, dat werkt ook !
+1/-0

Is het nu echt teveel gevraagd om eens een keer fatsoenlijk aan een uitwedstrijd te beginnen en niet op achterstand te komen?
Ik heb de feiten niet paraat maar voor mijn gevoel is dat meer regel dan uitzondering.