Slechts 4x verloren in Nijmegen
23 december 2005 21:29
Op 15 november 1900 begon NEC onder de naam Eendracht. In april 1910 fuseerde Eendracht met Nijmegen en zo ontstond de Nijmegen Eendracht Combinatie (NEC). Pas in 1936 dringen de Nijmegenaren door tot de hoogste regionen van het vaderlandse voetbal en zijn ze af van de spottende bijnaam 'Nooit Eerste Classer'. Zowel NEC als stadgenoot Quick speelde haar wedstrijden aan de Hazenkampseweg. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 speelde NEC van de in totaal 50 seizoenen er 30 in de eredivisie. In totaal speelde PSV 31 uitduels voor de competitie tegen NEC. Er werden in Nijmegen 16 duels gewonnen, 11 gelijkgespeeld en slechts 4 duels gingen er verloren.
In 1939 werd het gigantische stadion De Goffert geopend. Het stadion moest verzonken worden in een gigantische kuil achter een groene heuvel waardoor forse hoeveelheden grond met de hand moesten worden verplaatst. In de volksmond kreeg het Goffertpark daardoor al snel de bijnaam 'Bloedkuul'. Het naar het gelijknamige stadspark vernoemde stadion had niet alleen een voetbalveld, maar ook een 440 meter lange wielerbaan en een sintelbaan van 436 meter. Na de Kuip en het Olympisch stadion in Amsterdam was de Goffert destijds met een capaciteit van 30.000 toeschouwers het derde stadion van Nederland. Na de bevrijding blijken de velden aan de Hazenkampseweg nauwelijks nog bruikbaar waardoor het kleine NEC gedwongen word naar het enorme stadion te verhuizen.
Voor NEC kwam de invoering van het betaalde voetbal in 1954 eigenlijk net op het verkeerde moment. Nederland telde meer dan 80 betaalde clubs en de KNVB reorganiseerde zich in de eerste jaren suf om dat aantal terug te krijgen. Telkens werden de competities anders ingedeeld en NEC zakte steeds verder af. Op het nippertje bleef NEC een terugkeer naar de amateurs bespaard. Pas in 1964 promoveerde NEC naar de eerste divisie, drie jaar later bereikte NEC eindelijk de eredivisie. In de jaren tachtig was NEC een topclub in de eerste divisie of een staartploeg in de eredivisie. Het rijtje is veelzeggend: degradatie in 1983, promotie in 1985, degradatie in 1986, promotie in 1989, degradatie in 1991, promotie in 1994.
In het seizoen 1995/96 werd de doorgebroken Ronaldo bij een 0-1 stand door Brookhuis neergehaald. Ronaldo liet vervolgens invaller-keeper Gentenaar kansloos. Tegen tien man kwamen Hoekstra, Nilis en Cocu nog tot scoren. Een seizoen later is spelleider Wim Jonk de absolute uitblinker. Bij alle vier de doelpunten van Numan, Nilis en Cocu (2) is de Volendammer betrokken. In het seizoen 1997/98 kopte Faber uit een hoekschop de 0-1 binnen tegen zijn oude club. Nilis scoorde nummer twee en drie en zette ook nog de Bilde vrij voor Roorda. Een seizoen later behaalt PSV na een 2-0 achterstand en nadat Bart Latuheru rood heeft gehad ternauwernood een 2-2 gelijkspel. Uit de draai scoort Van Nistelrooy de aansluitingstreffer waarna Nilis in de korte hoek fraai de 2-2 binnenschiet.
De oude Goffert wordt verfoeid omdat de inrichting en faciliteiten zijn verouderd, NEC verzuipt in het enorme stadion, de sintel- en wielerbaan de afstand tussen veld en publiek vergroten waardoor de ambiance sfeerloos is. Omdat ook het comfort en de veiligheid te wensen overliet, de KNVB in navolging van de UEFA als eis stelde dat alle toeschouwers vanaf medio 1999 een eigen zitplaats moeten hebben ?n omdat NEC een moderner stadion nodig heeft om te overleven wordt de open, tochtige, ongezellige betonnen bak verbouwd tot een hypermodern, geheel overdekt en intiem voetbalstadion van 12.500 plaatsen pal op het veld in het hart van de stad.
Op 18 september 1999 komt de geplande openingswedstrijd van het stadion tegen PSV te vroeg. Op het laatste moment besluit de Nijmeegse clubleiding het duel af te gelasten omdat de veiligheidsvoorzieningen in en rondom het stadion nog onvoldoende zijn getest. Een kleine twee maanden later wordt de wedstrijd tegen PSV ingehaald. Oud PSV-er Anton Janssen bracht de toenmalige nummer laatst de 2-1 zege op de toenmalige nummer 1. PSV speelde de eerste helft in de uitshirts van NEC omdat men dacht in het traditionele rood-wit aan te kunnen treden. In de laatste wedstrijd van het seizoen 2000/01 wint PSV met 2-4 waardoor de Eindhovenaren maar liefst 33 competitiewedstrijden achtereen ongeslagen blijven. Bruggink scoort drie keer en invaller Van der Doelen weet in zijn laatste wedstrijd voor PSV ook nog op fraaie wijze te scoren.
Een seizoen later wint PSV weer ruim van NEC. Rommedahl en Gakhokidze scoren ieder ??n keer, Vennegoor of Hesselink twee keer. In het seizoen 2002/03 was PSV heer en meester in Nijmegen. Arnold Bruggink scoorde beide doelpunten in de eerste helft. In de tweede helft liep PSV dankzij Rommedahl, Kezman en Robben makkelijk naar een ruime 0-5 overwinning uit. Ooijer miste ook nog een penalty voor PSV. Een seizoen later kwam PSV o.a. door de voor NEC debuterende Van der Doelen al na 10 minuten op een 2-0 achterstand. Dankzij De Jong en Kezman (2x) wist PSV echter alsnog te winnen. Vorig seizoen werd het dankzij Van Bommel, Lamey en Vonlanthen 3-0 voor PSV.
Maandag om 14.30 uur staat de tweeendertigste confrontatie tussen NEC en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.