Geel: Engelaar (NAC), van der Schaaf (PSV)

NAC: Babos, Colin, Penders, Mensah, Gudelj, Stewart, Feher, Schreuder, Bobson, Engelaar, van den Eede (Boussaboun '67)

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer (Leandro '78), Faber, Bouma, Van der Schaaf, Rommedahl, Van Bommel, Vogel (Bruggink '34), Kezman, Robben

Eerste puntverlies voor PSV in Eredivisie

PSV trekt lijn van klungelige fouten door

(Door: Joris Westerbeek)

Voor PSV stond de altijd lastige uitwedstrijd in Breda tegen NAC in het teken van herstel na het echec tegen Dortmund. En een NAC in goeden doen, dit jaar nog ongeslagen en vorige week nog 2-2 in de ArenA tegen Ajax, is voor elke ploeg zeker in Breda lastig. PSV weet er ook over mee te praten, afgelopen seizoen werd er nog 2-0 verloren. PSV moest het doen zonder de geblesseerden Wilson en Hofland. Tevens moest Jan Vennegoor of Hesselink een dag voor de wedstrijd geblesseerd uitvallen. Ooijer en Van Bommel waren twijfelgevallen maar konden wel spelen. Hiddink had een nieuwe variant voor de positie achter Kezman bedacht. Dit keer mocht Van Bommel het proberen. Tevens speelde Robben vanaf links, zodat er geen ruimte was voor Bruggink en Leandro in het elftal. PSV startte met de volgende elf: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma; Vogel, Van Bommel, Van der Schaaf; Rommedahl, Kezman en Robben. PSV dus eigenlijk met drie spitsen.
PSV startte vrij moeizaam, en NAC liet meteen blijken dat PSV niet zomaar even zou winnen in Breda. NAC startte scherp en PSV kon maar moeizaam in de wedstrijd komen. PSV bleek duidelijk de tik van woensdag nog niet te boven. De eerste goede kans is toch voor PSV. Uit een snelle aanval via Van Bommel en Rommedahl komt de laatste alleen voor de keeper. De Deen schiet echter te slap in en zijn inzet kan nog van de lijn worden gewerkt. NAC blijft de betere ploeg en komt na een half uur spelen, uit de eerste echte kans, op 1-0. Tekenend is de manier waarop. Nu is het Ooijer die loopt te slapen bij een lange bal van een NAC-er en Engelaar brengt de Bredaenaars op voorsprong. Hiddink kan het geprutst niet langer aanzien en grijpt, opnieuw nog voor rust, in. Vogel wordt gewisseld voor Bruggink en het experiment met Van Bommel heeft zo maar kort geduurd. PSV herstelt zich enigszins, komt iets beter in de wedstrijd, maar echt gevaarlijk wordt het niet. Zo is de ruststand 1-0.
PSV start de 2e helft wel strijdvaardig, maar speelt nog steeds erg moeizaam. PSV heeft vlak na rust geluk dat de zwak leidende Van Dijk de bal niet op de stip legt, als Van der Schaaf hands maakt in de eigen zestien meter. PSV wordt langzaamaan steeds iets sterker en net binnen het uur is daar de gelijkmaker. Het is, zoals zo vaak, de combinatie Rommedahl-Kezman die voor het doelpunt zorgt. Het is voor de Joegoslaaf alweer zijn 10e doelpunt van de competitie. Vlak daarna is het Kezman die goed doorzet en het de Nac-doelman Babos zeer moeilijk maakt. Deze kan Kezman alleen ten koste van een overtreding tegen houden, maar Van Dijk is consequent, ook hier geen strafschop. PSV en NAC blijven elkaar in evenwicht houden, zonder beide goed te voetballen. PSV trekt de lijn van de laatste weken zelfs door, door opnieuw klungelig een doelpunt weg te geven. Ooijer verspeelt de bal aan Engelaar, en deze kan zo doorlopen naar Waterreus. Hij zorgt voor zijn en NAés tweede doelpunt van de avond. De eerste competitienederlaag voor PSV dreigt, mede omdat een geldig doelpunt van Kezman vlak na de 2-1 onterecht wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Opnieuw een arbitrale dwaling dus. PSV blijft op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar het lijkt er niet meer in te zitten. Tot Rommedahl 2 minuten in blessuretijd anders besluit. Hij krijgt op links de bal, dribbelt naar binnen en met een goede schuiver schiet hij de gelijkmaker binnen. Toch nog 2-2 dus. En zo blijven zowel NAC als PSV ongeslagen in deze competitie.
Twee weken rust zal de selectie goed uitkomen. Komende week kan er, hopelijk, goed gewerkt worden op Gran Canaria en kan er zo goed voorbereidt worden op het deel tot de winterstop. Want dan komen de, in elk geval op papier, lastigere wedstrijden aan de beurt. PSV start dan met Roda thuis, dan de alles of niets wedstrijd in Dortmund tegen Borussia en vervolgens moeten de Eindhovenaren naar het dit seizoen sterke NEC toe. Begin november, vlak na de 1e Ronde van de Champions League volgt dan de eerste topper tegen Feyenoord. Nu is dus het moment om keihard te gaan trainen, superscherp te worden, en klaar te geraken voor de belangrijke serie wedstrijden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 11 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.