24 februari 2024
MAC³PARK stadion
ESPN

PSV overklast PEC Zwolle tijdens voetbalshow; image source: Pro Shots

Met veel machtsvertoon heeft PSV in de Eredivisie opnieuw weten te winnen. Het uitduel tegen PEC Zwolle eindigde in een overtuigende 1-7 overwinning. Met drie doelpunten was Luuk de Jong letterlijk en figuurlijk de grote man binnen de ploeg van Peter Bosz, terwijl Johan Bakayoko tot twee doelpunten kwam en Ricardo Pepi ook scoorde. PEC Zwolle werkte de bal bovendien in eigen doel.

PSV was vanaf het begin direct de duidelijk bovenliggende partij en ging veelvuldig op zoek naar het doel van PEC Zwolle. Ook de thuisploeg koos ervoor om zich massaal terug te trekken, maar desondanks wist PSV tot een flink aantal mogelijkheden te komen.

De eerste grote kans was bovendien direct raak. Na een werkelijk schitterende aanval kon Isaac Babadi uit een pass van Jordan Teze scoren. Teze bleek echter nipt buitenspel te staan, waardoor de VAR ingreep en het doelpunt werd afgekeurd.

Voor Zwolle bleek het echter uitstel van executie, want enkele minuten later was het alsnog raak. Uit een voorzet van Sergiño Dest zorgde Johan Bakayoko met een heel knappe kopbal voor de volkomen terechte openingstreffer.

Het duurde vervolgens niet lang tot de tweede bal in het net lag. Uit een hoekschop was het dit keer Luuk de Jong die met een knappe kopbal scoorde en daarmee de 0-2 maakte.

Ook in de minuten daarna bleven de kansen en mogelijkheden van PSV komen en had PEC nauwelijks aanvallend iets in te brengen. Toch kwam het vlak voor rust volledig uit het niets tot scoren. Walter Benítez verkeek zich volledig op een schot en de aansluitingstreffer was een feit.

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid nog voor de thuisploeg nadat Babadi slordig de bal verspeelde. Het was echter PSV dat al snel wist te scoren. Ook bij Zwolle ging het achterin mis en daardoor kon Olivier Boscagli de bal geven aan de volledig vrijstaande De Jong, die eenvoudig de 1-3 in een leeg doel kon tikken.

Na een uur spelen volgde vervolgens de definitieve beslissing. PSV sloeg genadeloos toe toen na een pass van De Jong Bakayoko de bal snoeihard in de kruising knalde.

Twintig minuten voor tijd wisselde Peter Bosz voor het eerst en bracht hij Mauro Júnior en Malik Tillman binnen de lijnen. Een minuut later was het vervolgens pnieuw raak. Hirving Lozano was door de wissels naar rechterkant verhuisd en uit zijn voorzet maakte De Jong zijn derde doelpunt van de avond.

Bosz gunde de aanvoerder direct een publiekswissel en bracht Ricardo Pepi binnen de lijnen. De Amerikaan stond nog geen minuut binnen de lijnen of hij leek de bal al voor het intikken te krijgen na een nieuwe pass van Lozano. Vlak voordat Pepi echter kon schieten, was het verdediger Kersten die de bal in eigen doel werkte.

De honger naar doelpunten was hiermee zeker nog niet gestild, want de kansen voor PSV bleven maar komen. Met veel moeite kon de doelman een schot van Babadi nog uit het doel tikken. Ook Lozano kreeg een goede mogelijkheid, maar raakte de bal volledig verkeerd en schoot hard naast het doel.

Een kleine tien minuten voor tijd kwamen ook Armando Obispo en Tygo Land nog binnen de lijnen. Voor Land was het zijn tweede invalbeurt van dit seizoen nadat hij in de eerste wedstrijd van dit seizoen ook al mocht invallen. Hij maakte toen zijn debuut in het betaald voetbal omdat hij op dat moment ook nog geen wedstrijd voor Jong PSV had gespeeld.

In de slotfase kreeg Pepi alsnog zijn doelpunt. PSV kwam opnieuw met een goede aanval en voorzet van Teze werd door Tillman verlengd met zijn hak, waardoor Pepi de bal in het doel kon tikken. De Amerikaan was vervolgens ook nog dicht bij zijn tweede van de avond toen hij na een vrije trap werd vrijgelaten, maar zijn inzet ging op de paal.

PSV sloot de avond af met een zeer overtuigende 1-7 overwinning en is daardoor ook na 23 speelrondes nog altijd zonder nederlaag.

Luuk de Jong: 'We moesten de tegenstander geen enkele hoop op een resultaat geven'

In gesprek met ESPN kreeg Luuk de Jong de vraag met wat voor gedachte PSV aan de wedstrijd was begonnen. "We moesten weer vol gas gaan geven vandaag om de tegenstander geen enkele hoop te geven om een resultaat te kunnen halen. Dat hebben we in de eerste helft laten zien", aldus De Jong. "Wij kwamen hier maar met één doel en dat was winnen. Soms werden we wel iets te arrogant en het te makkelijk ging. We moeten effectief blijven spelen, waardoor we tot nog meer kansen en doelpunten komen."

Gevraagd werd aan de spits of hij baalt dat hij werd gewisseld na zijn hattrick, omdat hij anders nog meer had kunnen scoren. "Nee", gaf hij direct aan. "Ik sta maar met één doel op het veld en dat is wedstrijden winnen. Natuurlijk is het voor mij heerlijk om die doelpunten te maken. Het is fantastisch dat ik nu bovenaan de topscorerslijst sta, maar voor mij staat winnen voorop."

De Jong kreeg de opmerking dat hij asociaal hard kan koppen, maar wel te beschaafd als speler is. "Maar als team bereik je daar uiteindelijk wel het meeste mee", zei hij daarover.

Peter Bosz: 'Ik heb genoten van mijn ploeg'

Peter Bosz gaf in gesprek met ESPN aan dat hij een lekkere avond had gehad in Zwolle. "Ik heb genoten van mijn ploeg. In de eerste helft al, want het was echt heel goed. Dan is het raar dat het maar 1-2 staat, want dat een grotere voorsprong moeten zijn. Maar we speelden goed en hebben dat in de tweede helft goed doorgezet", aldus Bosz. "We hadden een paar momenten waarbij het te frivool werd en dat moet je niet hebben, maar dat hebben we het grootste gedeelte van de wedstrijd wel goed gedaan. Ik vond ons werkelijk heel goed spelen vanavond."

De trainer was lovend over Luuk de Jong. "Hij doet het echt geweldig. Hij schiet er vandaag natuurlijk drie in, maar hij is ook degene die druk zet en aanjaagt. Hij had ook een assist vandaag. Hij speelde waanzinnig", zo gaf hij aan.

Over Johan Bakayoko was hij niet tevreden, ondanks de twee doelpunten. "Op hem heb ik wel het nodige aan te merken. Niet alles was even goed, maar die kopbal was wel Luuk de Jong-achtig", zei hij daarover. "Maar hij is natuurlijk nog jong en heeft nog een hele hoop te leren. Maar dat zal ik hem natuurlijk eerst gaan vertellen. Ik kijk niet alleen naar de doelpunten, maar ook naar andere dingen. En daarin moet nog een hele hoop beter."

Johan Bakayoko: 'Mijn doelpunten heb ik aan Luuk te danken'

In gesprek met ESPN kreeg Johan Bakayoko de vraag of hij er een beetje tegenaan zat te hikken omdat hij een paar wedstrijden niet had gescoord. "Het was een beetje tegen mijn natuur in, omdat ik teveel wilde. Dat lukt dan niet en dan zit het in je hoofd. Daar moet je dan gewoon goed mee omgaan", aldus Bakayoko. "Dan praat je met de trainer, je familie. Gewoon rustig proberen te blijven en je er niet druk om maken."

De aanvaller gaf daarbij aan dat hij beide doelpunten aan Luuk de Jong had te danken. "Normaal bleef ik altijd een beetje achter mijn man, maar nu probeer ik meer in beweging te zijn. En dat is nu de tweede keer dat ik zo scoor", zo gaf hij aan.

Bakayoko was het eens met de kritiek die Peter Bosz over hem had. "Ik merk dat ik nog niet de dingen doe waardoor ik op mijn beste kan zijn. Ik moet heel snel leren hoe ik moet omgaan als ik tegenover twee man speel", zei hij daarover. "Dat proces probeer ik gewoon zo snel mogelijk aan te gaan. Dat gaat niet altijd super goed, maar ik probeer wel gewoon het beste er van te maken."

De Belgisch international kreeg de opmerking dat hij twee keer scoort en alsnog een draai om zijn oren krijgt van de trainer. "Maar daarom staan wij dus eerste", reageerde hij daarop. "Het heeft geen zin om alleen maar naar de positieve dingen te kijken. We kunnen allemaal voetballen en hebben allemaal kwaliteiten. Als er dingen zijn die niet goed zijn, moet je zorgen dat die dingen wel goed gaan zodat we zo min mogelijk minpunten hebben. Ik vind het wel fijn als de slechte punten ook worden aangetoond."

15  4 1-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.11. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

3 maanden geleden
Hele, hele belangrijke wedstrijd. Winnen en hoe maakt in deze fase niks uit. Je moet met die 10, en misschien wel iets meer, punten naar de wedstrijd tegen feyenoord gaan.
+3/-0

Eens, hopelijk beseffen de spelers dit ook. Feyenoord heeft een lastige uitwedstrijd, hopelijk lopen we 2 punten uit.
+1/-1

Lastige uitwedstrijd? Tegen Almere City. Moeten het ook niet spannender maken dan dat het is..
+1/-0

Heeft wel precies evenveel punten als PEC, dus als je Almere uit niet lastig vindt, hoef je Zwolle ook niet serieus te nemen. Daarnaast heeft Feyenoord een dagje minder rust daarvan ook nog de terugreis uit Rome.
+1/-0

Staat er iemand op scherp trouwens ? Eens met Obelix, je moet gewoon winnen daar, hoe maakt niet uit. Zou alleen voor het vertrouwen van mn de vleugelspitsen wel eens lekker zijn als zij goed spelen en scoren.
+1/-0

Nee, ramalho en schouten staan op 3 kaarten, volgens mij is het bij 5 kaarten schorsing.
+1/-0

Ramalho staat wel op scherp. Een schorsing volgt inderdaad pas na 5 duels, maar de gele kaarten van de laatste twee speelrondes van vorig seizoen tellen ook mee en daardoor staat Ramalho nu op 4 kaarten
+2/-0

Hele belangrijke pot , Feyenoord gister zware pot
In benen gekregen dus als we met 13 punten voorsprong tegen hen mogen beginnen volgende week zou dat meteen game over worden als we ook die thuis pakken
+1/-0

Vooruitkijkend naar Feyenoord hebben zij gisteren een zware wedstrijd gehad en mogen zij zaterdag en donderdag nog twee keer minimaal 90 minuten spelen. Op naar een mooie overwinning van PSV in beide wedstrijden!
+1/-0

Juist. Als PSV even goed is als Dortmund en Sevilla, dan moet je voor winst tegen Feyenoord gaan. Zelfs bij een gelijk spel is het kampioenschap eigenlijk al voorbij.
+1/-0

Ik snap die zenuwachtige posts ook niet. PSV staat 10 punten voor op de nr-2, PSV heeft alle zware uitwedstrijden al gehad, en PSV moet nu uit spelen tegen PEC.
Die gaan ze heus wel winnen hoor :)
+1/-0

Zenuwachtig niet. Maar meer dat goed spel ondergeschikt is. Winnen. En dan volgende week een finale dreun uitdelen.
+1/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Niet zo zenuwachtig doen voor die havenboys.
Ze spelen uit dus hebben dan al niet alle beslissingen mee van de scheids, en als er wat gebeurd kijkt de VAR nu wel.
Puur kijken naar kwaliteit winnen we gewoon van die gasten, dus ook van PEC.
P.S. Veerman speler van deze ronde CL.
+1/-0

Ook deze wedstrijd moet gewonnen kunnen worden. Het heeft inmiddels geen zin meer om naar de concurrentie te kijken. PSV kan alleen nog maar van zichzelf verliezen wat ik niet zie gebeuren. 3 maart de genade klap uitdelen en de platte kar alvast onder het stof uithalen. PSV wordt op zeker KAMPIOEN.
+1/-0

Hoop op een leuke wedstrijd waarin ze laten zien nog eens wat extra aandacht aan effectiviteit te hebben gegeven op de laatste trainning.
+2/-0

Babadi in de basis??? Heeft ie eindelijk getekend? Anders snap ik het niet.
+1/-0

Wat snap je niet?
1. Saibari is er niet bij.
2.Tillman heeft 2 marathons gelopen dinsdag.
3.isaac is nog steeds speler van PSV, en blijft dat wellicht ook.
4. We hebben een doel, kampioen worden, en dat doe je met de best mogelijke opstelling.
+6/-0

Zou fijn zijn als we vanavond en de rest van het seizoen ook de laatste pass en afwerking op goal op CL niveau zien. Vamos!
+1/-0

Lekker bezig Chucky. Hard werken, verdedigen, onderscheppen, schieten. Dat goaltje gaat komen!
+1/-0

Heb geen vertrouwen meer in Bakayoko!!
+1/-2

Ongelooflijk dat Bakayoko zoveel kritiek krijgt hier. Constant dreigend en met rendement (zie goals / assists). Misschien naar de andere vleugel kijken - daar speelt Lozano weer heel erg matig. Heeft veel te vaak ruzie met de bal
+2/-0

Vind jij je goed spelen?
+1/-0

Dat zeg ik nergens. Alleen na jouw bericht kwam hij binnen drie minuten met twee 'assists' :B Al gaat die tweede niet als assist de boeken in omdat die van Zwolle de bal in het doel tikte. Maar dan heb je opeens een best aardig rendement.
+1/-0

Luuk moet in het heldenlied. Wat is dat een fenomeen zeg...
+3/-0

Ongekend. Wat een koning
+1/-0

Oooh Fritsje Philips, Luuk en Luc Nilis....Romarioooo
+1/-1

Ik dacht eigenlijk : Coen Dillen, Willy, Cocu en Luuk de Jong....
Of kan Van Nistelrooij er niet uit ? Hij verliet ons vorig jaar wel een beetje op curieuze wijze.
+4/-2

En hij kwam zijn woord tav het terugkomen niet na. Vond ik ook zeer vreemd.
+3/-0

We denken het op halve kracht af te kunnen maken.
+1/-1

Ik vind ze onwijs sterk spelen. Die dikke blunder doet daar niks aan af.
+1/-0

Daarom ook geen reden tot zorgen tav PEC. Het team is op het middenveld nu weer compleet en fit en het automatisme tussen de spelers begint ook weer terug te komen.
+1/-0

Scherpte voor het doel is weer erg matig hoor. Gaat veel te veel mis.

Edit: tweede helft ietsepietsie beter...
+2/-0

PSV weer zoals voor de winterstop. Gewoon goed, veel beter dan PEC. Jammer van dar foutje van Benitez, maar dat overkomt elke keeper wel een keer. En dan liever nu met 2-0 voor, dan in een topwedstrijd met 0-0. Overigens weet ik dat Chucky niet zo gelukkig speelt de afgelopen tijd, maar wel heel blij met de energie die hij erin blijft leggen. Verdedigt ook echt goed mee en is op andere aspecten belangrijk, groot voorbeeld voor hoe je op te stellen als het even niet lekker gaat.
+6/-0

Ik zit eindelijk weer te genieten. Snap niks van de tussenstand, maar ok. Spelen echt prima, gelukkig draaien de vleugels ook weer redelijk en het combinatiespel is subliem af en toe. Babadi ligt wel goed in de groep geloof ik, je ziet hem steeds dollen met zijn teamgenoten.

Nu nog hopen op een goal voor Chucky!
+2/-0

Prima eerste helft maar (weer) te weinig rendement. Geweldige goals weer, ook die van Luuk. Die is door geen enkele verdediger in Nederland af te stoppen. Blij voor Bakayoko voor zijn prachtgoal, maar ook deze wedstrijd is het verder weer armoe troef bij hem. Babadi verdient een hele mooie aanbieding van PSV. 2e helft moet er nog wel een gas worden gegeven. Bij een veilige stand zou ik graag Land nog even zien.
+2/-0

Sterk positiespel. Maar wel de kanttekening dat PEC al een aantal keer een overtalsituatie had en slecht uitspeelde. Ook bij die goal, daar hadden ze mazzel met de blunder van Benitez. Maar dat niet verdedigend wel beter.
+1/-0

Duel tot de 2-1 volledig onder controle.Gemakzucht op het middenveld en een blunderende Benitez maakt dat Zwolle er weer in gelooft.Baka struikelt wel vaak over zijn eigen voeten.De 2e helft moet PSV weer vol aan de bak anders dreigt puntverlies.
+1/-0

U bent met uw commentaar op uw wenken bediend!
+1/-0

En nog een geweldige goal van Baka. Matig spelen maar 2x zo mooi scoren mag van mij wel iedere week!
+1/-0

Luuk. Held.
Meer hoef ik niet kwijt
+4/-0

Dit is lekker!! Proost allemaal 🍻
+1/-0

En weer een groen vinkje voor een subliem spelend Psv en dat dus na een zware CL-wedstrijd.
Mooie hatrick voor Luuk en twee voor Bakayoko,dat is lekker vertrouwen tanken voor volgende week.
Lozano hard gewerkt en veel energie geleverd en zag dat beloond worden met twee assists.
+1/-0

Volgende week zondag een degelijke 3-0 en het feest kan beginnen. Ik verwacht een vlijmscherp PSV net als destijds in april 2018 in de kampioenswedstrijd tegen Ajax. Luuk ook nog even topscorer van NL worden zou de slagroom op de taart zijn.
+2/-0

Dit was weer eens lekker scherp!
+1/-0

En die Bakayoko kan ook aardig koppen of nie dan?
+1/-0

super wedstrijd en resultaat. In alles straalt het zelfvertrouwen uit.
Ondanks dat we volgende week nog geen kampioen kunnen worden is die wedstrijd in mijn ogen de kampioenswedstrijd. Direct resultaat halen tegen de naaste en enige rivaal betekent een zeker kampioenschap, betekent afrekenen met die bekerwedstrijd en betekent de kroon op het seizoen. Boeruhhh.
+2/-0

Wat een volwassen reactie van Johan.
+2/-0

Helemaal mee eens. Geeft aan dat het een verstandige jongen is die luistert naar mensen met verstand van het spelletje. Goede drive heeft hij welke hem heel ver kan brengen.
+1/-0

Prima herstel in de 2e helft.We zijn dit seizoen eigenlijk best verwent.Baka mag over zijn eigen benen blijven struikelen zolang hij maar blijft scoren.
+1/-0

Voetballend was de eerste helft beter als de 2e. Alleen vloog er de 2e helft meer in.

Ik was "doodziek" van die ketser van Benitez. We hebben wel eens seizoenen gehad, dat we zo goed speelde maar niet voldoende afstand hadden genomen en de tegenstander nog terugkwam. Het is toch een soort van wennen dat dit PSV geen een tegenstander het gevoel geeft dat ze terug kunnen komen.
+1/-0

Geweldige overwinning. Sowieso zit ik de meeste wedstrijden dit seizoen rustig op mijn stoel, de bank, de barkruk. Maar dit was wel echt overmacht. Zwolle werd totaal overklast. Indrukwekkend om te zien. Hopelijk komen we weer in de vorm van voor de kerst en zijn we in staat om Dortmund te verslaan in Duitsland.
+1/-0

Zwolle uit, blijft voor mij toch een wedstrijd met een grote glimlach. Wat hebben we daar een mooi moment uit de clubgeschiedenis beleefd.

Vooraf had ik maar een wens, winst. Feyenoord "naar volgende week toe" geen enkele illusie geven. Zij komen uit een zware, late, wedstrijd. Puntverlies van ons zou wat motivatie kunnen geven.

Maar dat liep even anders.
Met Luuk als opper krijger, boegbeeld en lichtend voorbeeld werd de ene na de andere aanvalsgolf op de mat gelegd. Door een fout van Benitez, gemiste kansen en een millimeter buitenspel met minimaal verschil de rust in.
En na rust er gewoon 5(!) bij schieten.
Wat een weelde.

En of dat nog niet genoeg was, zeggen mij de interviews achteraf alles.
Baka die ondanks 2 fraaie goals een schop pnder zijn hol krijgt, Luuk die blij is voor pepi en het teambelang begrijpt én uitdraagt en bosz die bevestigd wat hij op het trainingsveld al zag.
Wat een feest.

Als ik zie wat een vrolijkheid en plezier Babadi laat zien, dan hoop ik maar dat hij blijft. Hier wil je toch deel van uit maken.

Op naar volgende week. Nu al zo'n zin in!
+5/-0

Dat Babadi het in zich heeft om een echte topper te worden is duidelijk en daarom hoop ik ook dat hij verstandig is en gewoon blijft. Gezien de woorden van Bosz na afloop is de hoop gegroeid.
Nu Babadi’s omgeving nog.
+1/-0

Bij alle euforie niet vergeten dat het niveau in de eredivisie niet bepaald hoogstaand is.Ik hoor Sjoerd Mossou net enthousiast verkondigen dat het niveau van de linkerrijtje KKD gelijk is aan de rechterrijtje van de eredivisie.Deze nivellering is geen goede zaak voor de Nederlandse topclubs.PSV speelt veel te weinig wedstrijden met een hoge intensiteit.
+4/-0

Dat het niveau niet al te hoogstaand is ben ik het mee eens,maar dat de ploeg dit na een zware doordeweekse CL-wedstrijd kon opbrengen doet me wel deugd.
Zoals ze gisteren aan de wedstrijd begonnen liet zien hoe de trainer en heel het team er instaat om niet te verslappen en zich zelf de druk opleggen om te presteren.
+3/-0

Daarom maak ik me ook nog niet druk om de ‘kampioensdruk’ die er zou kunnen komen. Heb het idee dat ze die prima kunnen handelen.
+1/-0

Al met al prima avondje Zwolle gehad.

Heerlijk zo vanaf vertrouwd etablissement rechtstreeks tribune op.

De wedstrijd was trouwens ook niet verkeerd.

Meer van dit!

(later meer)
+2/-0

En hij zag dat het goed was! Volgende week de genadeklap uitdelen.
+2/-0

PEC helemaal zoek gespeeld. De vorm bij PSV begint weer terug te komen. (behalve bij Lozano, maar dat komt ook nog goed) Op naar volgende week en de enige concurrent definitief naar de 2de plek sturen. Er valt in Eindhoven niks te halen.
+1/-0

Feyenoord supporters zijn ervan overtuigd dat Babadi naar Feyenoord gaat.Ik ben geneigd dat te geloven en volgens mij houdt de zaakwaarnemer PSV aan het lijntje en weten Babadi en gevolg al dat er geen contract bij PSV wordt getekend.
+1/-0

Vanaf minuut één er vol op klappen. Na 5 minuten wist je als PSV-supporter al dat je deze wedstrijd zoveel beter was, dat je deze wedstrijd (dik) zou gaan winnen. Inderdaad kun je spreken van een groot mirakel dat het slechts 1-2 stond in de rust.

Natuurlijk heeft dit deels met de weerstand in de competitie te maken. Dit soort clubs als waar we de laatste weken tegen spelen, zoals Heracles, Volendam en PEC, kan zich simpelweg niet meten met topclubs die in vorm zijn. In Nederland heb je naast de "top 5" op dit moment enkel Utrecht, NEC en Eagles die zich positief onderscheiden. Veel en veel te weinig om ook op lange termijn structureel een interessante club te zijn voor spelers met een goed niveau. PSV zal creatief moeten blijven en steeds opnieuw moeten blijven zoeken naar spelers die het PSV_niveau hebben, want je zal niet in staat blijken om ze heel lang te behouden verwacht ik.