Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Buitenlandse competities » Conference League

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Heel actueel is het nu nog niet, omdat het vanaf volgend seizoen pas start. Vanaf volgend seizoen is er naast de Champions League en de Europa League ook de Conference League. Ik open toch alvast dit topic omdat ik mij ook weer de laatste tijd verbaas hoe arrogant er door sommige PSV-supporters wordt gereageerd op de Europa League. Niet alleen op deze site, maar ook op social media. 'De competitie is veel belangrijker', 'Europees telt alleen de Champions League', etc.

Juist de Conference League is voor Nederlandse ploegen ideaal om aan de eigen ranking te werken. Natuurlijk hopen we allemaal dat PSV dit seizoen nog flink gaat stijgen op de coëfficiëntenlijst. Op dit moment is PSV echter afgezakt naar de 62ste plek in Europa. Ploegen als Slavia Praag, Sporting Braga of Rode Ster Belgrado staan inmiddels boven PSV. De huidige ranking zou er voor zorgen dat PSV komend seizoen zelfs in de voorronde van de Europa League een ongeplaatste status heeft en toont nog maar eens aan dat het noodzakelijk is dat er Europees ook gepresteerd gaat worden. Mocht het dit seizoen echter weer mis gaan in de groepsfase is er komend seizoen wel een vangnet (een landstitel reken ik nu even niet mee).

Stel voor PSV wordt tweede. Dan zal het in de voorronde van de Champions League twee rondes moeten zien te overleven, waarbij het zo goed als zeker in beide voorrondes een ongeplaatste status zal hebben. Niet onmogelijk natuurlijk, maar wel een loodzwaar traject om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Zeker gezien de Europese prestaties van de afgelopen vijf seizoenen.

De Europa League zal vanaf komend seizoen een zwaarder toernooi worden, omdat er nog maar 32 clubs in de groepsfase zullen zitten. Vergelijkbaar met de Champions League van nu, waar niets aan veranderd. Alleen de bekerwinnaar van Nederland zal uit gaan komen in de Europa League, al moet het daarvoor wel voorronde zien te spelen. Daarin zal gespeeld worden tegen een bekerwinnaar van Rusland/België/Oostenrijk/Schotland/Oekraïne of een van de zes afvallers uit de derde voorronde van de Champions League van de teams die kampioen zijn geworden in hun eigen land. Buiten afvallers uit de laatste voorronde van de Champions League kom je in de groepsfase alleen nog maar clubs tegen van de hoogste 15 landen van Europa.

Dan de Conference League. De nummers drie en vier van Nederland (*vier en vijf indien de bekerwinnaar bij de eerste drie eindigt) zullen hierin uitkomen. De nummer drie van Nederland moet twee voorrondes spelen (op basis van de stand van afgelopen seizoen zou dit PSV zijn), de nummer vier moet er zelfs drie spelen (Willem II op basis van afgelopen seizoen). Ik heb veel mensen al zien reageren dat de Conference League een troosttoernooi is waar je als Nederlandse club niet in wil spelen. Een beetje de vergelijkbare reactie hoe er over de Europa League werd gesproken een paar jaar geleden (en door een enkeling nu nog steeds).

Op basis van de standen van afgelopen seizoen zouden echter ook een club als Tottenham Hotspur (de nummer zes van Engeland) in de Conference League uitkomen, net zoals Hoffenheim, Real Sociedad, AC Milan en Nice. Natuurlijk niet de clubs van het niveau en statuur Real Madrid, Barcelona en Bayern München, maar nog altijd loodzware ploegen waar iedere Nederlandse club het loodzwaar tegen zal hebben. En natuurlijk kom je in de groepsfase ook clubs tegen uit de kleinere landen, vergelijkbaar met de ploegen die PSV afgelopen jaren trof in de voorronde van de Europa League.

Mocht om wat voor reden dan ook PSV komend seizoen uitkomen in de Conference League zou het juist een goede stap zijn om het Europees serieus te gaan nemen. Een overwinning in de groepsfase van de Conference League levert net zoveel op als een overwinning in de groepsfase van de Champions League (bonuspunten voor kwalificeren niet meegerekend). Iedereen wil natuurlijk uitkomen in de Champions League. Het is echter zaak om ook te werken aan een goede plek op de ranking zodat je wellicht een gunstigere loting zal krijgen in voorrondes en de groepsfase. Daarbij komt ook dat na de winterstop de nummers drie uit de groepsfase van de Europa League ook uit gaan komen in de Conference League.

Juist voor de Nederlandse ploegen kan de Conference League zorgen dat Nederland hoog blijft staan op de Europese ranking. De huidige achtste plaats komt voor bijna de helft door de coëfficiënten van Ajax van afgelopen vijf jaar. PSV, Feyenoord en AZ staan al niet eens meer in de top-60 van Europa. Het wordt voor PSV hoog tijd dat er gepresteerd gaat worden in Europa voordat je in een negatieve spiraal terecht komt en je alleen maar verder af blijft zakken.

 

+4/-0

Goed verhaal.

Ik geloof alleen niet dat men bij PSV de EL nooit serieus heeft genomen. Dit soort uitspraken volgen meestal na een uitschakeling of na teleurstelling van het mislopen van de CL, vaak uit de monden van de fans.

Dat PSV de laatste jaren in Europa weinig heeft gepresteerd ligt, helaas, gewoon aan de kwaliteit en mentaliteit van de spelers.
Zolang de rijke clubs rijker worden en minder rijke clubs steeds minder rijk (dank UEFA) zal er weinig veranderen en is dit gewoon het lot van een club als PSV. Internationaal succes halen word steeds moeilijker, zo niet onmogelijk (dank UEFA). Tel daarbij op de mentaliteit van Nederlandse voetballers en die van clubs uit bv Oost of Zuid Europa et voila... kansloos.
Daarom schreeuw ik ook al jaren dat PSV eens moet stoppen met spelers met de instelling van een gekookte aardappel. Als je Europees wat wilt betekenen moet je bikkels van 2 meter, met haar op de tanden en een killermentaliteit het veld in sturen. Geen ideale schoonzonen met roze of oranje schoentjes, elastiekjes in het haar en de uitstraling van een baby, of halftamme dromers die gaan klagen en huilen bij de scheidrechter als ze gefopt worden door slimmere spelers die vallen als je met je wijsvinger hun shirtje aanraakt.
Met eerlijkheid win je niks (hand van god). Klootzakken heb je nodig! Elke topclub heeft en had ze. Ramos, Muller, Robertson, Ibrahimovic, Neymar, etc. PSV had ze vroeger ook en wat denk je? Precies.. toen deed PSV het wel goed in Europa. Voorbeeld? Van Bommel!.. Halve finale CL.

I rest my case.

 

+2/-0

Ik betaalde ooit de volle prijs voor PSV - Fiorentina. Kwartfinale europa league. In de PSV flits werd toen al gesteld dat de competitie belangrijker was.. kansloze 0-2 natuurlijk.

Ik voelde me best wel dom.

 

+1/-0

Dick Advocaat kwam er ook openlijk voor uit in dat jaar dat hij hier zat dat de competitie belangrijker was dan de Europa League.

 

+1/-0

Zo eens met wat hier boven staat geschreven.

Je merkte het sowieso bij alle Nederlandse clubs. Europees voetbal wordt als een last gezien. Je ziet ploegen in mei feest vieren omdat ze Europa League gaan spelen en vervolgens klagen ze drie maanden later omdat ze op donderdag alweer moeten spelen in de voorronde en dit invloed heeft op de competitie, die belangrijker is.

 

+1/-0

Puur gedrocht, die Conference League. Alsof het verschil in financiën niet groot genoeg was.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Brenetjes schreef op 26 november 2020 om 16:27:

Zo eens met wat hier boven staat geschreven.

Je merkte het sowieso bij alle Nederlandse clubs. Europees voetbal wordt als een last gezien. Je ziet ploegen in mei feest vieren omdat ze Europa League gaan spelen en vervolgens klagen ze drie maanden later omdat ze op donderdag alweer moeten spelen in de voorronde en dit invloed heeft op de competitie, die belangrijker is.


Ik denk dat PSV zich toch moet laten zien in Europa. Het is te lang geleden dat we ons in de kijker hebben gespeeld , het laatst in de CL onder Philip. Bovendien is het de manier om je als speler te laten gelden als je een mooie transfer wil maken naar een topclub.

 

+1/-0

Allemaal heel herkenbare geluiden. Het seizoen dat PSV overwintering mis liep door thuis te verliezen van Chornomorets Odessa was voor mij één van de dieptepunten qua Europees voetbal. Zondebok, jij hebt het over de macht van geld, maar wat PSV de afgelopen 10 jaar in Europa heeft laten zien, is daar juist geen bewijs van. Ook tegen ploegen met een stuk lagere begroting heeft PSV verloren, zeg maar gerust wanprestaties geleverd. Niet elk van die 10 jaren natuurlijk, er was ook een heel goed jaar in de CL waar we er met penalties tegen Atletico uitvlogen.

Ik vind die Conference League eigenlijk wel een leuke toevoeging aan de voetbalkalender. Natuurlijk is dat niet het niveau waarop je als Europese topclub wil acteren, maar het is voor Nederlandse clubs wel het niveau waar je , op basis van je begroting, misschien de kans hebt om een leuke prestatie neer te zetten.

Ik vond het heel leuk hoor, om PSV een paar jaar geleden in een poule met Tottenham, Inter en Barcelona te zien. Maar ondanks dat ze zich kranig weerden, was het eigenlijk niet meer dan logisch dat we daar laatste werden. Je moet uitzonderlijk goed zijn én een beetje mazzel hebben met de loting als je in de Champions League iets wil presteren. Structureel lukt dat gewoon nooit meer als Nederlandse club. Ajax, wat op dit moment voor Nederlandse begrippen toch een sterke ploeg heeft, overwinterde vorig jaar niet in de CL en ook dit jaar moeten ze nog een goede prestatie tegen Atalanta gaan neerzetten om dat te kunnen bereiken.

Ik ben het helemaal met Zondebok eens dat het huidige PSV killersmentaliteit mist. Met veredelde jeugdelftallen win je geen prijzen, laat staan Europees. Vandaag zag ik op de PSV Facebook een flashback naar een wedstrijd tegen PAOK in 2001. Als je ziet hoe Jan Vennegoor of Hesselink daar een paar ballen erin jenst, dan lijken Malen en Bergwijn (die als talent toch hoger in aanzien staan) amateurspitsjes...

 

+1/-0

On second thought is dit wel het niveau waar we thuis horen. Lekker tegen de nummer 2 van Estland of zo. Jezus Christus, wat een absolute schande.

 

+1/-0

Bij het niet behalen van de CL via de competitie, kun je beter de beker winnen, dan 3e worden.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

BasArnhem schreef op 26 november 2020 om 17:47:

Zondebok, jij hebt het over de macht van geld, maar wat PSV de afgelopen 10 jaar in Europa heeft laten zien, is daar juist geen bewijs van. Ook tegen ploegen met een stuk lagere begroting heeft PSV verloren, zeg maar gerust wanprestaties geleverd. Niet elk van die 10 jaren natuurlijk, er was ook een heel goed jaar in de CL waar we er met penalties tegen Atletico uitvlogen.Daarom zei ik ook.. "Dat PSV de laatste jaren in Europa weinig heeft gepresteerd ligt, helaas, gewoon aan de kwaliteit en mentaliteit van de spelers."
Desondanks speelt geld natuurlijk wel een grote rol, ondanks dat een kleinere/minder rijke club soms een keer kan winnen van een club waar het geld tegen de plinten omhoog klotst en je niet met 5 pubers, 3 prima-donna's en 3 halftamme het veld op stapt.
Tegen Atletico stonden er een paar kerels op het veld.

 

+1/-0

Alleen naar begroting kijken geeft ook wel een licht vertekend beeld. Een miljoen euro in Nederland is minder dan een miljoen euro in Griekenland.

De belastingen liggen hier veel hoger, het algemene prijsniveau is hoger (kijk alleen al naar de huizenmarkt), vermoedelijk zijn we in Nederland ook meer geld kwijt aan "randzaken" en dan hebben we het nog niet eens over eventueel zwart geld dat spelers in andere landen ontvangen.

Kortom, we hebben wel een hogere begroting dan clubs als PAOK, maar of de spelers daar relatief slechter betaald worden (minder koopkracht hebben) daar? Ik denk het niet, of niet veel in ieder geval.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

PSV Forum » Buitenlandse competities » Conference League