Weinig bekersucces in de Kuip tegen Feyenoord

18 april 2005 21:55

PSV kende tot op heden weinig bekersucces in de Kuip tegen Feyenoord. Alleen om de Super Cup in het seizoen 1992/93 wist PSV door een doelpunt van Erwin Koeman in de Kuip te winnen. In het seizoen 1968/69 eindigde de finale in de Kuip dankzij Lazar Radovic in 1-1. De replay werd drie dagen later mede door een doelpunt van Willem van Hanegem met 2-0 verloren. In het seizoen 1985/86 verliest PSV in de 2e ronde met maar liefst 4-1.

Omgekeerd, in het Philips stadion, wist Feyenoord de Eindhovenaren wel twee keer uit te schakelen. In het seizoen 1970/71 winnen de Rotterdammers in de 2e ronde na strafschoppen nadat het 0-0 was gebleven. In het seizoen 1990/91 wint Feyenoord in de halve finale verrassend met 0-1 door een doelpunt van Henk Fr?ser. Een paar weken ervoor boekte PSV in de competitie nog haar grootste overwinning op Feyenoord (6-0).

In de 1/8 finale van het seizoen 1989/90 bracht Soren Lerby PSV op voorsprong. Nadat Griga gelijk had gemaakt, bracht Jules Ellerman 10 minuten voor tijd de 2-1 op het scorebord. In de kwartfinale van het seizoen 1997/98 boekte PSV haar grootste bekeroverwinning op Feyenoord: 4-0. Grote man was de Deen Peter M?ller. Julio Ricardo Cruz was bij een 3-0 achterstand het toonbeeld van alle frustraties bij de Rotterdammers. Met gestrekte benen ging hij onbezonnen in op doelman Ronald Waterreus. De rode kaart die Luinge gaf was volkomen terecht.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar in de Amstel Cup troffen was in het seizoen 2001/02. John-Dahl Tomasson had Feyenoord na 5 minuten al aan de leiding gebracht. Invaller Kezman scoorde in de 58e minuut 20 seconden nadat hij in het veld is de 1-1. In het restant van de wedstrijd en in de verlenging wordt niet meer gescoord. In de penaltyserie kreeg PSV eerst een voorsprong door een misser van Leonardo dos Santos. Bouma kon vervolgens de wedstrijd beslissen, maar zag zijn penalty gekeerd door Edwin Zoetebier. Doordat PSV-doelman Patrick Lodewijks na 14 penalty's een bal van Brett Emerton pakte, was het Dennis Rommedahl die PSV in eigen stadion naar de 1/2-finale van de beker schoot.