Transparent
Inloggen
Sluiten

Brabantse derby zonder historie

21 september 2005 18:47

RBC werd oorspronkelijk op 31 juli 1912 opgericht onder de naam "Excelsior". Omdat diverse verenigingen met deze naam speelden wordt in de zomer van 1919 deze naam gewijzigd in Oranje-Wit, afgeleid van de clubkleuren waarin tot dan werd uitgekomen. Na opnieuw een promotie ontstond in 1920 opnieuw een probleem met de naam van de vereniging. Nu werd gekozen voor de naam v.v. Roosendaal. Om het voortbestaan van de club te redden moest er later gefuseerd worden met de Roosendaalsche Boys wat leidde tot de huidige naam RBC ofwel Roosendaal Boys Combinatie. In totaal speelde PSV zeven thuisduels in competitieverband tegen de West-Brabanders. Zes duels werden door PSV gewonnen, de andere eindigde in een gelijkspel.

Op zondag 30 oktober 1949 legt PSV de basis voor de overwinning op RBC in de eerste 30 minuten van de wedstrijd. Uit twee passes van Coen Dillen weet Piet Franssen twee keer te scoren. Voor het pas gepromoveerde RBC komt Pirard vervolgens tot scoren. Na een fraaie solo stelt Piet Franssen Harry van Elderen in staat te scoren. Met een kopbal is het Coen Dillen die de eindstand op 4-1 bepaalt. Op zondag 23 november 1952 heeft RBC Doelman Osta veel moeite met een hard schot van Coen Dillen. Sjef Poppeliers is er als de kippen bij om de terugkomende bal in te tikken. Uit een scrimmage weet Buininckx PSV-doelman Lieuwe Stieger te passeren. Kort hierna neemt PSV opnieuw de leiding. Een voorzet van Harry van Helderen wordt door Toon Brusselers goed met het hoofd afgewerkt. Piet Fransen beslist na een fantastische solo uiteindelijk de wedstrijd voor de rood-witten.

Op 14 november 1954 wint PSV thuis met 1-0 haar laatste wedstrijd als amateurclub tegen RBC. Bij de start van het betaald voetbal op 28 november 1954 was ook RBC van de partij. Bij de vorming van de competitie van het betaald voetbal werd RBC in de Eerste Klasse A ingedeeld, PSV in Eerste Klasse C. Na ??n seizoen werd de indeling opnieuw gewijzigd en werden de ploegen op grond van de eindstand ingedeeld in divisies. De boenst ploegen in de Eredivisie, de middenmoot in de Eerste-Divisie's A en B en de lager geklasseerde teams in de Tweede Divisie A en B. RBC kwam 1 doelpunt te kort om in de Eerste-Divisie te worden ingedeeld. Na een degradatie eind jaren zestig naar de Tweede Divisie zakte de club verder af, wat uiteindelijk resulterend in een door RBC altijd aangevochten sanering uit het betaald voetbal in 1971.

Tot 1983 was RBC met wisselend succes actief in de amateur-regionen maar de drang naar betaald voetbal bleef in Roosendaal altijd bestaan. In 1982 bood de KNVB de mogelijkheid aan Hoofdklasse-amateurs om na het behalen van een (periode-)kampioenschap toetreding tot het betaald voetbal aan te vragen. RBC pakte een periodetitel en stond vervolgens met zo een verzoek in Zeist op de stoep. De KNVB zag in RBC een goede kandidaat voor de Eerste Divisie en willigde het Roosendaalse verzoek in. Via de nacompetitie wist RBC zich in het seizoen 1999/00 heel verassend te promoveren.

In RBC's eerste seizoen in de eredivisie ooit moesten de Roosendalers na de winterstop in Eindhoven aanvangen. De Roosendalers hadden de getalenteerde Oscar Moens gehuurd van AZ. Ondanks Moens en de geroutineerde oud-Feyenorders Henk Vos en Regie Blinker verloor de nummer voorlaatst met maar liefst 6-0. Spits Mateja Kezman scoorde drie keer, Bruggink twee keer, waarvan de eerste uit een penalty. RBC-er Cas scoort met een eigen doelpunt ook nog voor PSV. Met maar liefst 11 punten achterstand op de nummer 17 degradeerde RBC na ??n seizoen weer direct naar de eerste divisie. Weer via de nacompetitie weet RBC onder leiding van Robert Maaskant, die naar de GO Ahead Aegles zou vertrekken, echter direct w??r te promoveren.

Ook in het seizoen 2002/03 moet PSV de tweede helft van de competitie tegen inmiddels RBC Roosendaal aanvangen. De nummer vijftien van de competitie ontsloeg nog voor de wedstrijd in Eindhoven trainer Chris Dekker. Omdat oud PSV-er Michael Aerts geblesseerd was, stond Wim de Ron weer onder de lat in het Philips stadion. Robben, Kezman en invaller Gakhokidze wisten de oud-PSV-er te passeren.

Een seizoen later zorgde RBC voor een daverende verrassind door met 1-1 gelijk te spelen. Via een eigen doelpunt van Molenaar was PSV al vroeg op voorsprong gekomen. Een kwartier voor tijd kwam Thompson voor Waterreus en schoof een voorzet in de verre hoek. Vorig seizoen kreeg PSV vier penalties, miste het er twee, maar won het uiteindelijk toch nog met 4-1.

Zaterdag om 19.30 uur staat de achtste confrontatie tussen PSV en RBC Roosendaal op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

rbc roosendaal dillen aanvangen derby eredivisie franssen historie kezman knvb moens nacompetitie passeren roosendalers solo aangevochten aegles aerts afgeleid amateur archief blinker boenst bruggink brusselers buininckx cas clubkleuren confrontatie daverende degradatie dekker divisies drang elderen excelsior feyenorders fraaie gakhokidze gefuseerd geroutineerde helderen hoofdklasse indeling kippen lieuwe maaskant mateja michael middenmoot molenaar ofwel ontsloeg oranje oscar osta penalties periodetitel pirard poppeliers promotie regionen resulterend robben ron roosendaalsche roosendaalse sanering schoof scrimmage sjef stieger stoep terugkomende thompson toetreding uitgekomen verassend verenigingen verrassind voorlaatst voortbestaan vorming vos waterreus west willigde witten zeist

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afspelen arena bah basarnhem bayern benfica bosz brobbey circa computermodellen feyenoord girona hendrikus jans koen modellen petrovic praag psvrijnwoude ron rots saibari salzburg scenarios schouten shaktar tillman utrecht veerman verspelen