Transparent
Inloggen
Sluiten

Almaarders wonnen drie keer in Eindhoven

9 oktober 2005 17:55

Omdat Alkmaar?54 en FC Zaanstreek, dat zich in 1964 afsplitste van K.F.C. (opgericht 20 oktober 1910), in 1967 gezamenlijk meer toekomst zagen in het betaalde voetbal, fuseerden de twee profclubs op 10 mei 1967 tot AZ'67. Vanaf dat moment speelde de Alkmaarders van de in totaal 38 seizoenen er 28 op het hoogste niveau. In totaal speelde PSV dus 27 thuisduels voor de competitie tegen de Alkmaarders. Er werden maar liefst 21 duels gewonnen, 3 gelijkgespeeld en 3 gingen er verloren.

Op 12 oktober 1969 weet PSV voor 14.000 toeschouwers met 7-2 te winnen. De topscoorder aller tijden neemt vier doelpunten voor zijn rekening. Een seizoen later, met o.a. Jan van Beveren, Willy van der Kuylen en Guus Hiddink in de basis krijgt PSV kans op kans en weet het na een 4-0 ruststand uiteindelijk met 6-0 te winnen. Eind jaren 70 en begin jaren 80, toen de gebroeders en miljonairs Klaas en Cees Molenaar maar ??n ding wilde: naar de top met AZ'67, werden thuis punten tegen AZ'67 verspeeld. In het seizoen 1980-81, het seizoen dat AZ'67 met groot overmacht landskampioen werd, de beker won ?n in de finale van de UEFA-Cup stond, won AZ'67 zelfs met maar liefst 3-0 in Eindhoven. Het waren de jaren van de legendarische blonde scherpschutter Kees Kist en zijn rechterhand Jantje Peeters waarin geen enkele Nederlandse club een passend antwoord op de ploeg uit de kaasstad had. Het seizoen erop toen ze voor de tweede keer achtereen de KNVB-beker wonnen, werd het in het Philips stadion 2-4 voor de ploeg uit Alkmaar.

Na het overlijden van Cees Molenaar en het terugtrekken van Klaas Molenaar ging het snel bergafwaarts met AZ'67. In het seizoen 1984-85 wist PSV, ondanks dat topscoorder Hallvar Thoresen geblesseerd was en de duidelijk aan scherpte missende Eric-Jan van den Boogaard hem moest vervangen, nog met 7-2 te winnen. In juli 1986 werd het oprichtingsjaar uit de naam van de ploeg uit Alkmaar geschrapt. In het voor PSV succesvolle seizoen 1987-88 ontploft vijf minuten voor tijd het Philips stadion. Door een harde kopbal bezorgt Wim Kieft PSV thuis tegen AZ het officieuze kampioenschap. Voor de eeuwige Europese roem moet alles wijken, zelfs een kampioenschap. Onder toeziend oog van assistent-trainer Louis van Gaal viert PSV de winst tegen AZ als een officieel kampioenschap. Acht dagen later, vlak voor de terugwedstrijd tegen de 'Koninklijke' komt uit bij Roda JC iets vanzelfsprekend als een landskampioenschap heel erg slecht uit. In schril contrast met de successen van PSV was degradatie voor het eens zo succesvolle AZ dit seizoen onvermijdelijk.

Pas in het seizoen 1996-97, toen geldschieter Dirk Scheringa voorzitter van AZ was geworden, waren de Alkmaarders na maar liefst acht seizoenen afwezigheid weer terug op het hoogste niveau. Tien dagen nadat de Alkmaarders PSV in het eigen Philips stadion uit het bekertoernooi hadden geknikkerd, wist PSV door een 2-1 overwinning revanche te nemen tegen de Alkmaarders. Zenden en Jonk (pen) scoorden voor PSV, oud PSV-er Hans Gillhaus voor AZ. De Alkmaarders zouden na slechts ??n seizoen op het hoogste podium weer direct degraderen om in het seizoen 1998-99 direct weer terug te keren. In de laatste thuiswedstrijd van Robson in dat seizoen boekte PSV de grootste overwinning in de historie tegen AZ: 7-1.

In het seizoen erop kwam PSV door Bruggink, Stinga en een eigen doelpunt van Lindenbergh gemakkelijk op 3-0. Vervolgens liep Waterreus zonder de rode kaart af te wachten van het veld nadat hij de doorgebroken Hernandez had beetgepakt. Nog voor rust knikte Fernando Ricksen de bal achter Lodewijks. Ondanks 'De maatschappij, dat ben jij!' i.p.v. het gebruikelijke Philips op de borst legde het tiental van PSV de Alkmaarders het vuur aan de schenen wat zelfs ontaarde in een matpartij tussen diverse spelers. Lee van de laatste club die de hegemonie van de top-3 clubs wist te doorbreken, kreeg als enige direct rood. Met 10 tegen 10 wist PSV vervolgens door Bouma en Kolkka een zwaar bevochte 5-1 overwinning te boeken.

De twee daarop volgende seizoenen wist PSV met 3-0 te winnen. In het seizoen 2000-01 was er wederom rood. Ditmaal voor de Marokkaan El Hadrioui. Doelpunten werden gemaakt door Bruggink (pen) en Kezman (2x). Een jaar later kwamen Vogel en Vennegoor of Hesselink (2x) tot scoren. In het seizoen 2002-03 kwam AZ met 2-0 voor en leek PSV zelfs de titel te gaan verspelen maar door een domme rode kaart van huurling Lamey kwam PSV via twee vrije trappen van invaller Bruggink nog knap terug tot 2-2. Een seizoen later verloor PSV onverdiend met 1-0 door een doelpunt van Robin Nelisse een kwartier voor tijd. Vorig seizoen won PSV knap met maar liefst 5-1 van de latere mede-winterkampioen.

Zaterdag om 19.30 uur staat de achtentwintigste confrontatie tussen PSV en AZ op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

alkmaar bruggink molenaar almaarders pen topscoorder achtentwintigste afsplitste archief beetgepakt bergafwaarts beveren bevochte bezorgt blonde boogaard borst bouma confrontatie contrast degradatie ditmaal eeuwige fuseerden gaal gebroeders geknikkerd geldschieter gillhaus hadrioui hallvar hans hegemonie hernandez hesselink hiddink historie jantje jonk kaasstad kezman kieft kist knvb kolkka kuylen lamey landskampioenschap lee lindenbergh lodewijks maatschappij matpartij miljonairs missende nelisse ontaarde ontploft onvermijdelijk oprichtingsjaar overmacht peeters revanche ricksen robson roda roem schenen scheringa scherpschutter scherpte schril stinga terugtrekken thoresen titel toeziend uefa vennegoor verspeeld verspelen viert vogel vuur waterreus wijken willy winterkampioen zaanstreek zenden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage