Transparent
Inloggen
Sluiten

Arke stadion is PSV beter gezind dan Diekman

26 oktober 2005 18:27

Om een ondergang van het Enschedese voetbal te voorkomen fuseerden op 14 april 1965 SC Enschede (zwarten) en Enschedese Boys (groenen). Beide Enschedese rivalen gingen als fusieclub onder de naam FC Twente '65 deelnemen aan de hoogste competitie in het Nederlandse voetbal. Alleen in het seizoen 1983/84 speelde FC Twente niet op het hoogste niveau. In totaal speelde PSV 39 uitduels tegen FC Twente. Er werden 14 duels gewonnen, 14 gelijkgespeeld en 11 duels gingen er verloren.

De grootste overwinning (7-1) tegen FC Twente boekte PSV in haar eerste ontmoeting. Willy van der Kuylen scoort op de slotdag van het seizoen 1965/66 vier keer. Miel Pijs maakt twee doelpunten en Gerard Hoenen neemt in het Diekman stadion met een goal afscheid van PSV. In het volgende seizoen beleeft Hans van Bentum zijn gouden invalbeurt door twee keer te scoren. Van der Kuylen en Donners nemen de andere PSV doelpunten voor hun rekening: 1-4. Tussen 1967 en 1980 is een gelijkspel het maximaal haalbare in de met 400 meter sintelbaan omgeven 'saaie bak beton'. Op 27 september 1980 zorgde Piet Wildschut met een toevallig afstandschot ervoor dat na lange tijd er weer eens een overwinning voor de Eindhovenaren op het opmerkelijke scorebord in het Diekman te zien was.

Bij de 0-0 in het seizoen 1989/90 loopt scheidrechter van der Niet een ribblessure op door een van Paus afkomstige bal. Grensrechter Toet wordt scheidsrechter en een toeschouwer wordt grensrechter. Twee seizoenen later scoort Popescu met een fantastisch schot. Door Kieft, Kalusha en een eigen doelpunt van Zwijnenberg won PSV met maar liefst 0-4. In de laatste wedstrijd voor PSV in het Diekman scoorde Jonk zeven minuten voor tijd de 1-2 nadat Nilis PSV op 1-1 had gezet.

Aan alles komt een einde zo ook aan het roemruchte inmiddels gesloopte Diekman stadion. Op 10 mei 1998 in de laatste competitiewedstrijd was het PSV die het nieuwe Arke stadion tussen Enschede en Hengelo in mocht wijden. In het nieuwe stadion op het Business & Science Park tegenover de Universiteit Twente won FC Twente in een geweldige ambiance met maar liefst 3-0. Een seizoen later is het Iwan die in de 1e helft de 1-0 van Ter Avest ongedaan maakt. In de 2e helft maakt schiet Ruud van Nistelrooy 4 minuten voor tijd met een lullig schotje in de korte hoek PSV alsnog naast FC Twente nadat Bosman de Tukkers aan de leiding had gebracht.

In het seizoen 1999/00 is het Bruggink die PSV met drie doelpunten op een vrijdagavond aan de landstitel helpt. Zelfs de zwaar geblesseerde topscoorder van de eredivisie, die net het EK en een transfer naar Manchester United aan zich voorbij heeft zien gaan, stort zich na afloop van de wedstrijd zeer ge?motioneerd en met krukken lopend in het feestgeruis bij het uitvak. Een seizoen later wist PSV met het aanvalduo De Jong - Ramzi de Tukkers te declasseren. Op de bank moesten Bruggink en Kezman toezien dat Ramzi en Kolkka scoorde. In het seizoen 2001/02 verspeelde PSV hele dure punten in de strijd om het kampioenschap. Verder dan de 1-1 via invaller Arnold Bruggink kwam PSV niet.

Een seizoen later eindigde FC Twente ? PSV in een bloedeloze 0-0. In het seizoen 2003/04 hadden Kezman en Rommedahl na een half uur spelen al de 0-2 eindstand op het bord gebracht. Vorig seiozoen scoorde Jason Culina na 8 wedstrijden weer eens tegen PSV. Sibon maakte vervolgens gelijk. Via Touma stond Twente alweer snel op voorsprong. Na een mislukte uittrap van Sander Boschker kon Jan Vennegoor of Hesselink de 2-2 eindstand op het bord zetten.

Zaterdag om 20.00 uur staat de veertigste confrontatie tussen FC Twente en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

twente diekman arke bruggink enschedese bord enschede gezind grensrechter kezman kuylen ramzi aanvalduo afkomstige afstandschot archief arnold avest beleeft bentum beton bloedeloze boschker bosman business confrontatie culina declasseren donners eredivisie feestgeruis fuseerden fusieclub gerard gesloopte groenen hans hengelo hesselink hoenen iwan jason jong jonk kalusha kieft kolkka krukken landstitel miel motioneerd nilis nistelrooy omgeven ondergang ongedaan ontmoeting park paus pijs popescu ribblessure rivalen roemruchte rommedahl saaie scheidrechter schotje science seiozoen sibon sintelbaan slotdag toeschouwer toet topscoorder touma uitduels uittrap uitvak universiteit veertigste vennegoor verspeelde wildschut willy zwarten zwijnenberg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage