Brabantse derby met weinig historie

13 november 2005 11:00

RKC (de Rooms Katholieke Combinatie) werd op 26 augustus 1940 opgericht als fusieclub van HEC, WVB en Hercules. In 1984 trad RKC pas toe tot het betaalde voetbal. In het seizoen 1987/88 wist RKC niet alleen Ajax uit de beker te kegelen maar promoveerde RKC na 4 jaar al naar de eredivisie. Sinds die tijd speelt RKC zonder tussenpaus in de eredivisie. In zeventien jaar eredivisie is RKC uitgegroeid van 'het lelijke eendje' tot potenti?le zwaan. Er werden in Waalwijk 12 duels gewonnen, 4 gelijk gespeeld en slechts ??n ging er verloren.

Op 30 april 1989, als er over RKC nog een zweem van amateurisme hangt, wordt de eerste RKC-PSV voor de competitie gespeeld. Hans van Breukelen maakte zijn rentree en verricht een paar belangrijke reddingen in het doelpuntloze gelijkspel. In de twee volgende jaren wint PSV met 3-0. De eerste keer gebeurt dat door treffers van Boerebach, Povlsen en Gillhaus. Een jaar later zijn Romario, Bosman en Van Aerle succesvol. Weer een seizoen later wordt het gelijk (2-2). Kalusha, Kieft, Harry Decheiver en Marco van Hoogdalem tekenen voor de treffers.

In het seizoen 1992/93 wint PSV dankzij Romario (2x) en Numan met 3-0 in de 'fietsenstalling'. Het seizoen erop scoort Van der Gaag vlak voor tijd de gelijkmaker. De voorlaatste speeldag in het seizoen 1994/95 lijken Hoekstra, Numan en Ronaldo PSV een veilige marge te hebben gegeven. Schreuder en Petrov brengen de spanning echter terug. Linskens maakt met de 2-4 twee minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. Een seizoen later scoort Petrovic de gelijkmaker tegen PSV. Echter nog voor rust brengen Stam en Vink de eindstand op het scorebord.

Op 2 maart 1997 wint PSV door doelpunten van Stam (2x), Marcelo en Vink met 4-1. De laatste viel uit met een zeer zware blessure waardoor Petrovic tot de uitwedstrijd bij Newcastle United de eerste keus op rechts werd. Een seizoen later heeft PSV een hele zwakke dag maar weet het dankzij Cocu toch met 1-0 te winnen. In het seizoen 1998/99 won PSV haar eerste wedstrijd van het seizoen in het sportpark Olympia. In een bizar duel weet PSV een 2-0 achterstand om te buigen naar een 4-3 overwinning. De winnende wordt tien minuten voor tijd vanaf 11 meter door De Bilde gescoord nadat Marcos een penalty had versierd.

Het daaropvolgende seizoen walst PSV weer over RKC heen: 1-6. Met name Nilis en Van Nistelrooy waren weer goed op dreef in de wedstrijd waar Kralj zijn debuut voor PSV maakte. In het seizoen 2000/01 kwam PSV in een matige wedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Vlak voor tijd werd doelpuntenmaker John de Jong wel een penmalty onthouden door Braamhaar. Een seizoen later verloor PSV voor het eerst in Waalwijk. Het duel werd door scheidsrechter Luinge in de eerste helft voor ongeveer twintig minuten gestaakt, omdat er enkele golfballen vanuit het RKC-vak naar doelman Lodewijks waren gegooid.

In het seizoen 2002/03 won PSV met 1-0 omdat Robben een voorzet van Dennis Rommedahl vanaf rechts uitstekend afrondde. Een seizoen later boekte PSV dankzij Venegoor of Hesselink, Kezman (2x) en Park een regelmatige overwinning van 4-0. Vorig seizoen kwam PSV door Hoogendorp op achterstand. Door DaMarcus Beasley Beasley en drie doelpunten van Jan Vennegoor of Hesselink won PSV uiteindelijk met 4-1.

Zaterdag om 20.00 uur staat de achtttiende confrontatie tussen RKC Waalwijk en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.