Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV won slechts 1x in Duitsland

20 november 2005 11:38

In het verleden kwam PSV in Europca-Cup verband vijftien keer eerder uit tegen een Duitse tegenstander. Negen maal voor de UEFA-Cup, ??n keer voor de Euopa Cup II en vijfmaal voor de Europa Cup I / Champions League. PSV's grootste succes in het Neckarstadion van VFB Stuttgart buiten beschouwing latende, won PSV slechts ??n keer in Duitsland, vier keer werd er gelijk gespeeld en tien keer werd er (nipt) verloren. Zes keer ging PSV ten koste van een Duitse club door naar de volgende ronde. Eveneens zes keer werd het uitgeschakeld door een Duitse club. Alle drie de keren dat PSV in Champions League pouleverband uitkwam tegen een Duitse club, eindigde het achter de Duitsers.

Op 15 september 1971 speelde PSV met 0-0 gelijk bij Chemie Halle. De return in Eindhoven twee weken later is nooit gespeeld vanwege een hotelbrand in het Tsilveren Seepaerd hotel tegenover het NS-station waarbij Wolfgang Hoffman van Chemie Halle om het leven kwam. In het seizoen 1977/78 wist PSV dankzij treffers van Adri van Kraay en Gerry Deijkers in Duitsland te winnen van Eintracht Braunschweig. De volgende ronde ging PSV ook ten koste van FC Magdeburg door om uiteindelijk de UEFA-Cup te winnen.

Op dertien september 1994 was Ronaldo in zijn eentje Bayer 04 Leverkusen de baas. Uit een penalty bracht hij PSV weer op gelijk hoogte. Daarna bracht hij PSV terug in de wedstrijd door een 4-1 achterstand terug te brengen naar 4-3. Bernt Schuster bracht de Duitsers op 5-3 maar drie minuten voor tijd gaf Luc Nilis tot genoegen van het tot de nok gevulde bezoekersvak de Eindhovenaren een gunstige uitgangspositie voor de return in het eigen Philips stadion. Echter net als het jaar ervoor tegen Karlsruher SC kwam PSV thuis niet tot scoren en werd het in de 1e ronde van de UEFA-Cup al uitgeschakeld. Omdat het in de competitie ook niet goed ging, werd Aad de Mos al snel ontslagen.

De laatste keer dat PSV in Duitsland een feestje te vieren had, was op 5 december 1995. In het ijskoude Weserstadion moest PSV ten koste van het Werder Bremen van Aad de Mos de kwartfinale van de UEFA-Cup bereiken. Philip Cocu was op het onbespeelbare harde veld met een schot op de paal het dichts bij een PSV-goal. Er was in de slotfase bij een 0-0 stand nog een glansrol voor invaller Stanley Menzo. Met een katachtige reflex keerde hij een bal van de doellijn die de uitschakeling had betekend. Na het bevrijdende fluitsignaal kregen 1.500 meegereisde supporters het warm omdat PSV eindelijk weer een Duitse ploeg uitschakelde en Aad de Mos pootje was gelicht.

In het seizoen 1998/99 was PSV tegen Kaiserlautern door Van Nistelrooij al heel vroeg en volkomen verdiend op 0-1 gekomen. Niet veel later kreeg Lodewijks echter rood vanwege een vermeende handsbal en moest derde doelman Wilberd Need zijn opwachting maken. PSV hielt tot 20 minuten voor tijd met tien man stand. Daarna trok Kaiserlautern door Rische, Reich en Hristov de winst naar zich toe. Een seizoen later verloor PSV de eerste poulewedstrijd in de Champions League onverdiend van Bayern Munchen. Sergio had de finalist van het jaar ervoor op voorsprong gebracht maar Dmitri Khokhlov scoorde na rust fraai de gelijkmaker. Even later faalde van Nistelrooij oog in oog met Khan en werd een geldig doelpunt van Nilis onterecht afgekeurd. Met enig fortuin schot Sergio aan de andere kant met de hak de 2-1 binnen. Mark van Bommel ging in de slotfase met rood van het veld omdat meester-maten naaier Lothar Matth?us theatraal ging liggen toen de Limburger hem een klein duwtje gaf omdat hij in de weg stond bij het nemen van een vrij trap.

In het seizoen 2002/03 moest PSV winnen in het Westfalenstadion van Borussia Dortmund. In de 1e helft waren de Duitsers veel beter maar stond het slechts 1-0 door een doelpunt van Jan Koller. Mede door het inbrengen van Arjen Robben was de 2e helft voor PSV. Arnold Bruggink volleert twee minuten na rust de 1-1 al binnen. De winnende goal valt echter niet meer.




Tags

duitsland uefa mos chemie halle kaiserlautern nilis nistelrooij sergio adri arjen arnold bayer bayern bernt beschouwing bevrijdende bezoekersvak bommel braunschweig bremen bruggink cocu deijkers dichts dmitri doellijn dortmund eintracht euopa europca fluitsignaal fortuin gerry gevulde glansrol hak handsbal hielt hoffman hotelbrand hristov ijskoude karlsruher katachtige khan khokhlov koller kraay latende leverkusen limburger lodewijks lothar magdeburg maten matth menzo naaier neckarstadion need nipt nok onbespeelbare opwachting philip pootje pouleverband poulewedstrijd reich rische robben ronaldo schuster seepaerd station stuttgart theatraal tsilveren uitgangspositie uitkwam uitschakelde vfb volleert werder weserstadion westfalenstadion wilberd wolfgang

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.846 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage