Transparent
Inloggen
Sluiten

Brabantse derby met roemrijke historie

30 november 2005 19:07

Uit de twee financieel noodlijdende clubs NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorgaan), opgericht op 14 juli 1894 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904 werd NAC (Noad Advendo Combinatie) op 19 september 1912 geboren. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 tot en met het huidige seizoen speelde NAC van de in totaal 50 seizoenen er 39 in de eredivisie. Toch heeft de wedstrijd een enorme historie omdat de ploegen in de zuidelijke 1e klasse ook al tegen elkaar speelde. In totaal speelde PSV maar liefst 65 thuisduels in competitieverband tegen de ploeg uit Breda. Er werden in Eindhoven 41 duels gewonnen door PSV, 11 gelijkgespeeld en 13 duels gingen er verloren. Omdat november 1954, halverwege het seizoen 1954/55, overgegaan werd van amateurvoetbal naar betaald voetbal speelde PSV ??n thuisduel meer tegen NAC dan dat het op verplaatsing in Breda speelde.

De eerste competitiewedstrijd tussen PSV en NAC in Eindhoven dateert van 1921. PSV verloor thuis 6 wedstrijden op rij alvorens tot de eerste overwinning te komen. Sinds 1963 verloor PSV nog maar ??n competitiewedstrijd in Eindhoven van NAC. In het seizoen 1982/83 boekt PSV haar grootste overwinning. Naast twee doelpunten van Thoresen, Koolhof en Ren? van de Kerkhof scoren de Zuid-Koreaanse smaakmaker Yung Mo Huh en huidige trainer van NAC Ton Lokhoff voor PSV.

Op 28 mei 1995, met de in verbouwing zijnde staantribune vak L al zonder dak, wint NAC op de laatste speeldag met 4-2 in Eindhoven. Ronaldo weet met zijn twee treffers nog wel zijn beloofde aantal doelpunten te scoren. Een seizen ervoor won PSV de laatste thuiswedstrijd nog met 3-1 door doelpunten van Numan (2x) en Popescu. Pierre van Hooijdonk mag een kwartier voor tijd de spreekwoordelijke eer redden. Zes minuten voor tijd krijgt Hans van Breukelen van trainer Aad de Mos een publiekswissel om onder emotioneel applaus afscheid te nemen van zijn supporters. Opvallend is dat sommige NAC supporters ook bloemen op het veld gooiden voor de speler met een schitterende voetbalcarri?re.

In het seizoen 1995/96 wint PSV met 4-1 door doelpunten van Nilis (2x), Pahlplatz en Van der Leegte. Het seizoen erop zijn Eijkelkamp (2x), De Bilde (2x) en Degryse trefzeker tegen de gele parel. In het seizoen 1997/98 waren De Bilde (2x), Stinga, Numan en Cocu dat. In het seizoen dat de club uit West-Brabant zou degraderen benut PSV twee van de drie toegekende strafschoppen. Na een afwezigheid van slechts ??n seizoen van NAC wonnen de Eindhovenaren met 2-1 door een doelpunt van Kezman en een eigen goal van Penders, die in zijn jonge jaren veelvoudig te bekennen was op de fanatieke PSV-tribune.

In het seizoen 2001/02 won PSV op overtuigende wijze met 3-1. Bouma, Rommedahl en Bruggink, die de voorkeur van Gerets kreeg boven Kezman, tekenden voor de doelpunten. Een seizoen later scoorde Jan Vennegoor of Hesselink na negen minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Vijf minuten in blessuretijd kreeg Lucius de bal op de arm in het strafschopgebied. Scheidsrechter Braamhaar besloot direct af te fluiten voor het einde van de wedstrijd. NAC heette toen officieel NAC Breda omdat de gemeente vanwege de financi?le nood veel geld in de club gepompt had. In het seizoen 2003/04 scoorde te Tukker ook al maar omdat De Jong, Kezman en Vennegoor de tweede er niet inprikte, kwam NAC via Seedorf plotseling langszij. Vorig seizoen kwam PSV na de 4-0 op NAC weer bovenaan te staan. Rob Penders schoot w??r in eigen doel. Jan Vennegoor of Hesselink (2x) Mark van Bommel scooren de andere doelpunten.

Zaterdag om 20.00 uur staat de zesenzestigste confrontatie tussen PSV en NAC (Breda) op de agenda. Meer over de statistieken: archief.
Tags

nac historie kezman vennegoor advendo bilde derby eredivisie hesselink noad numan penders aangenaam amateurvoetbal applaus archief beloofde bloemen bommel bouma braamhaar breukelen bruggink cocu confrontatie dak degryse eer eijkelkamp emotioneel fanatieke gemeente gerets gooiden hans heette hooijdonk inprikte jong kerkhof koolhof langszij leegte lokhoff lucius mos nilis noodlijdende nuttig ophouden overgegaan pahlplatz parel popescu publiekswissel ren rommedahl ronaldo scooren seedorf seizen smaakmaker speeldag staantribune stinga tekenden thoresen toegekende ton trefzeker veelvoudig verbouwing vermaak voetbalcarri west yung zesenzestigste zuidelijke

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan teze vaio veerman vitesse weghorst xavi