Transparent
Inloggen
Sluiten

Vier op vier tegen Turkse tegenstanders

4 december 2005 10:50

In het verleden kwam PSV in Europca-Cup verband vier keer eerder tegen een Turkse tegenstander uit. E?n keer in Champions League verband en drie keer voor het Europa Cup I toernooi waarbij het opvallend genoeg altijd de 1e ronde betrof. PSV wist al haar thuiswedstrijden in winst om te zetten. Het scoorde 14 keer en kreeg slechts 3 doelpunten tegen.

In het seizoen 1978/79 speelde PSV al eens eerder tegen Fenerbah?e. In het eigen Philips stadion werden de Turken verpletterd door de UEFA-Cup winnaar. Willy van der Kuijlen scoorden vier keer en Gerrie Deijkers twee maal. Vlak voor tijd mocht Rasit alleen de eer nog redden. In het seizoen 1987/88 won PSV met 3-0 van Galatasaray. Hans Gillhaus, Ronald Koeman en Adick Koot waren verantwoordelijk voor de fraaie treffers in het Philips stadion waar maar liefst 13.000 Turken te gast waren. Twee weken later zou PSV het nog benauwd krijgen maar aan het eind van dat seizoen stond Eric Gerets met de beker met de grote oren.

In het seizoen 1991/92 had PSV op bezoek bij Besiktas met 1-1 gelijk gespeeld terwijl PSV makkelijk met 4-0 had kunnen winnen. Wim Kieft was geschorst voor de terugwedstrijd omdat hij zijn mond had voorbij gepraat, toen de scheidsrechter bij het scheiden van de markt in een schwalbe was getrapt. Romario was niet geheel fit maar speelde toch. Geheel onverwacht kwam PSV, tot groot genoegen van veel duizenden Turkse supporters, na vijf minuten door een doelpunt van Metin met 0-1 achter. Gerald Vanenburg (uit een vrije trap) en Kalusha Bwalya (op aangeven van Vanenburg) zorgen voor de ommekeer waardoor PSV voor de derde achtereenvolgende keer ten koste van een Turkse topclub naar de 2e ronde ging.

In het seizoen 2001/02 zat PSV bij Galatasaray in de Champions League poule. Omdat het seizoen ervoor tijdens PSV-Kaiserslautern PSV-supporters het veld hadden betreden, moest de club uit Eindhoven voor straf in Arnhem spelen. In het Geldredome brachten Arnold Bruggink (na een schitterende combinatie met Kezman) en Ernest Faber (uit een mooie vrij trap van Van Bommel) PSV op een 2-0 voorsprong. ?mit bracht de spanning nog terug maar op aangeven van Theo Lucius scoorde Mateja Kezman in blessuretijd de bevrijdende 3-1.




Tags

galatasaray kezman vanenburg adick arnhem arnold benauwd besiktas betreden bevrijdende bommel bruggink bwalya deijkers duizenden eer europca faber fenerbah fraaie geldredome gerald gerets gerrie getrapt gillhaus hans kaiserslautern kalusha kieft koeman koot kuijlen lucius mateja metin mit mond onverwacht rasit romario schwalbe uefa verpletterd willy

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage