Transparent
Inloggen
Sluiten

Van Raaij spreekt over toekomst Nederlandse voetbal

26 oktober 2000 16:31

Verslaggever: XB

PSV-praesus Harry van Raaij sprak vanmiddag op een symposium op de universiteit in Tilburg (KUB) over 'zijn' Euro League ideeen en daarbij over de toekomst van het betaalde voetbal in Nederland. Er waren voordrachten en discussies waar ook onder andere de voorzitter van Willem II, Jan Reker van de coaches betaald voetbal, een afgevaardigde van de KNVB, de voorzitter van de Belgische profliga en enkele anderen belanghebbenden en geinteresseerden aanwezig waren.

In een 2,5 uur durende discussie, onder leiding van de Belgische hoogleraar De Knop van de KUB, werd uitvoerig uit de doeken gedaan waarom het Nederlands voetbal structureel moet veranderen wil het weer enigzins mee (blijven) doen in de internationale clubvoetbal. De aanwezige sprekers verschilden hierbij duidelijk van mening en probeerden daarbij hun standpunt zo goed mogelijk naar buiten te brengen.

Harry van Raaij benadrukte dat PSV zich niet te groot vindt voor het Nederlandse voetbal en dat het sportieve criterium nog steeds het uitgangspunt is van de club. Onbekend is onbemind was een veelzeggende slogan die hij aanvoerde. De verschillen tussen de salarissen en de media opbrengsten nemen steeds meer toe tussen de zogenaamde kleinere competities als in Nederland en Belgie en tussen de grotere in Europa zoals Engeland en Spanje. Daarom moet er sowieso onderzoeken gedaan worden naar mogelijkheden om meer opbrengsten te creeren want de ontwikkelingen zoals die nu bezig zijn drijft het Nederlandse voetbal naar een moelijke positie.

Europa begint steeds als eenheid te opereren echter het merendeel van de Nederlandse voetbalbestuurders wil conservatief niet kijken buiten de Nederlandse grenzen die in feite allang verdwenen zijn buiten het Nederlandse voetbal. Zo ziet Willem II zich nog steeds als lokale club en getuige de uitspraken van zijn praesus heeft het weinig realistische Europese ambities voor de toekomst.

Harry van Raaij haalde nog voorbeelden naar boven over zijn eigen Philips tijd. Als Philips was blijven denken dat het de beste producten kon maken, ook al was dat zo, en niet in speelde op het veranderende economische en Europese klimaat, dan waren zij allang weer gezonken tot een lokale Brabantse fabrikant. Hiermee speelde hij in op het enigzins emotionele lokale denken van zijn collega bij Willem II.

Ook wilde hij nog naar buiten brengen dat hij als voorzitter van PSV niet alleen de discussie op gang gebracht heeft over de toekomst van de kleinere nationale competities maar dat het initiatief als eerste genomen was door vertegenwoordigers van Celtic Glasgow en Ajax. De Euro League zou een oplossing kunnen zijn. Het is zeker niet de oplossing voor de toekomst. Ongetwijfeld wordt deze discussie vervolgd.

Meer op




Tags

raaij enigzins kub nederland praesus aanvoerde afgevaardigde belanghebbenden belgie celtic clubvoetbal conservatief criterium doeken drijft eenheid engeland fabrikant feite geinteresseerden gezonken glasgow hoogleraar knop knvb merendeel moelijke onbemind producten profliga reker slogan sprekers symposium tilburg universiteit veelzeggende veranderende vervolgd voetbalbestuurders voordrachten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke malaise manolev praag psvrijnwoude ramalho renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage