Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerhistorie PSV en FC Twente

18 december 2005 13:09

Om een ondergang van het Enschedese voetbal te voorkomen fuseerden op 14 april 1965 SC Enschede (zwarten) en Enschedese Boys (groenen). Beide Enschedese rivalen gingen als fusieclub onder de naam FC Twente '65 deelnemen aan de hoogste competitie in het Nederlandse betaalde voetbal. Drie keer ging PSV door ten koste van de Tukkers, twee keer won FC Twente van PSV.

In het seizoen 1978/79 ging de halve finale over twee wedstrijden. In het Diekman stadion won FC Twente op 19 april 1979 met 4-2. Vijf dagen later won PSV in Eindhoven met slechts 1-0. Hierdoor ging FC Twente naar de finale in de Kuip waar er na een replay 14 dagen later (de finale werd nog niet beslist met penalties) met 3-0 verloren werd van Ajax.

In het seizoen 1988/89 werd de 1/8 finale in Eindhoven gespeeld. PSV won vrij eevoudig met 2-0 van FC Twente. Gerald Vanenburg zorgde voor en na rust voor beide treffers. In seizoen het 1995/1996 moest PSV naar het Diekman stadion afreizen met als inzet de halve finale van het bekertoernooi. PSV won in Enschede met 3-1.

In het seizoen 1997/98 bereikte PSV door een 2-1 thuisoverwinning de finale van het Amstelcup toernooi. FC Twente kwam op voorsprong via Jaap Stam. De voor 35 miljoen naar Manchester vertrekkende verdediger schoot onhoudbaar voor Ronald Waterreus in eigen doel. Na een goede actie van Boudewijn Zenden kon Philip Cocu de 1-1 aantekenen. Vijf minuten voor tijd gaf Dick Jol een strafschop nadat Iwan door Van Halst onderuit was gelopen. Cocu nam toen nog strafschoppen en schoot PSV vanaf 11 meter naar de fnale.

In het seizoen 2000/01 ging de bekerfinale tussen PSV en FC Twente. Voorin had Gerets een plekje ingeruimd voor zowel Kezman als Van Nistelrooy, die zijn laatste wedstrijd voor PSV speelde. Ook na verlenging bleef het echter 0-0. Door missers van Jan Vennegoor of Hesselink en Jeroen Heubach aan Twente kant en het niet falen van Hofland, Van Nistelrooy en Van Bommel aan PSV kant hadden zowel John de Jong als Ronald Waterreus bij het nemen van hun penalty de beker op hun schoen. Ze faalden echter allebei vanaf 11 meter. Toen Dennis Hulshoff wel de 6e penalty scoorde en Joonas Kolkka vervolgens niet, ging de dubbel aan PSV voorbij.

Na de zomerstop moest PSV voor de Johan Cruijf schaal weer aantreden tegen FC Twente. Door doelpunten van Kezman, Bruggink en Rommedahl werd er nu wel gewonnen van de Tukkers. Jan Vennegoor of Hesselink was ditmaal aan de kant van PSV invaller.

Dinsdag om 20.45 uur staat de zesde bekerconfrontatie tussen PSV en FC Twente op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

twente enschedese bekerhistorie cocu diekman enschede hesselink kezman nistelrooy vennegoor waterreus aantekenen aantreden amstelcup archief bekerconfrontatie bekerfinale bommel bruggink cruijf ditmaal eevoudig faalden fnale fuseerden fusieclub gerald gerets groenen halst heubach hofland hulshoff ingeruimd iwan jol jong joonas kolkka kuip ondergang onhoudbaar penalties philip rivalen rommedahl schoen stam thuisoverwinning vanenburg verlenging vertrekkende zenden zomerstop zwarten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage