Transparent
Inloggen
Sluiten

Sparta-uit: een ?chte klassieker

7 januari 2006 19:33

Sparta heeft een lange en rijke historie. De club uit Rotterdam-West is opgericht op 1 april 1888. Sparta werd zes keer landskampioen en won drie keer de KNVB-beker. Met name in de jaren zeventig speelde Sparta herhaaldelijk Europees voetbal. Daarin troffen ze clubs van formaat zoals Spartak Moskou, Bayern Munchen, HSV en Borussia Monchengladbach. In totaal speelde PSV maar liefst 49 uitduels voor de competitie tegen Sparta. Er werden 21 duels gewonnen, 15 gelijkgespeeld en 13 duels gingen er verloren.

Bij de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 won PSV onder andere door Coen Dillen met 4-3 van Sparta. Pas vijf jaar later weten de Eindhovenaren dankzij Pierre Kerkhofs (2x), Gerrit van Tilburg (2x) en Piet van der Kuil weer te winnen. In het seizoen 1974/75 wint PSV in de laatste minuut door een treffer van de Zweed Ralf Edstrom. Zes seizoenen later verliest PSV met maar liefst 3-0. De latere PSV-ers Ruud Geels en Rene van der Gijp scoorden de doelpunten.

In het seizoen 1995/96 beleeft Sparta onder Henk ten Cate een topseizoen. Sparta werd in de competitie knap zesde en bereikte de bekerfinale in eigen stad die tegen PSV echter met 5-2 verloren ging. In de competitie wordt er dat seizoen twee keer met 2-1 gewonnen van PSV. Op Spangen waren Nico Jalink, Alfons Groenendijk en Phillip Cocu de doelpuntenmakers. Ajax werd op dezelfde voorlaatste speeldag door te winnen van Willem II landskampioen. Achteraf heeft Sparta spijt van de twee overwinningen op PSV. Bij een kampioenschap van PSV had Sparta als veook mend -0 op Spangen. Op 4 februari 2001 moest PSV van arbiter Roelof Luinge op een onbespeelbaar kletsnat veld spelen. Door het winnende doelpunt van Mateja Kezman kwam PSV er qua resultaat zonder kleerscheuren vanaf. Vogel en Hofland raakten wel geblesseerd.

In het seizoen 2001/02 komt PSV wederom dankzij Kezman met 1-0 voor maar weet Sparta door doelpunten van Aron Winter en Mark Koevermans de winst naar zich toe te trekken. De ploeg van Frank Rijkaard zou aan het eind van het seizoen wel voor het eerst in de historie degraderen uit de eredivisie. Omdat Sparta vorig seizoen onder leiding van voormalig PSV-er Adri van Tiggelen via de nacompetitie terugkeerde, staat zondag om 16.30 uur de vijftigste confrontatie tussen Sparta en PSn Numan. Na afloop gaf Dick Advocaat zijn spelers een ultimatum. Ze moesten komen trainen op tweede paasdag, het vertrouwen in de coach uitspreken en op korte termijn beterschap beloven. Zes dagen later zou er thuis met 10-0 gewonnen worden van FC Volendam.

In het tussenseizoen onder Robson wint PSV met maar liefst 5-0 van Sparta. Bruggink, Van Nistelrooij, Van der Doelen, Kolkka en Khokhlov tekenden voor de doelpunten. De laatste drie werden gescoord toen PSV met tien man speelde vanwege het wegzenden van Jurgen Dirkx. Een seizoen later was PSV al lang en breed kampioen en won het door doelpunten van Nilis en Bouma ook met 2-0 op Spangen. Op 4 februari 2001 moest PSV van arbiter Roelof Luinge op een onbespeelbaar kletsnat veld spelen. Door het winnende doelpunt van Mateja Kezman kwam PSV er qua resultaat zonder kleerscheuren vanaf. Vogel en Hofland raakten wel geblesseerd.

In het seizoen 2001/02 komt PSV wederom dankzij Kezman met 1-0 voor maar weet Sparta door doelpunten van Aron Winter en Mark Koevermans de winst naar zich toe te trekken. De ploeg van Frank Rijkaard zou aan het eind van het seizoen wel voor het eerst in de historie degraderen uit de eredivisie. Omdat Sparta vorig seizoen onder leiding van voormalig PSV-er Adri van Tiggelen via de nacompetitie terugkeerde, staat zondag om 16.30 uur de vijftigste confrontatie tussen Sparta en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

sparta kezman eredivisie historie spangen adri aron chte confrontatie hofland klassieker kleerscheuren kletsnat koevermans luinge mateja nacompetitie onbespeelbaar rijkaard roelof tiggelen vijftigste vogel advocaat alfons archief bayern bekerfinale beleeft beterschap bouma bruggink cate cocu dillen dirkx edstrom formaat geels gerrit gijp groenendijk herhaaldelijk hsv jalink kerkhofs khokhlov knvb kolkka kuil mend monchengladbach nilis nistelrooij numan paasdag psn robson spartak speeldag tekenden tilburg topseizoen tussenseizoen uitduels ultimatum veook volendam wegzenden west zeventig zweed

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke malaise manolev praag ramalho renners romario rvc sandler santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage