Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerhistorie PSV en FC Groningen

30 januari 2006 22:21

FC Groningen is op 16 juni 1971 voortgekomen uit GVAV, de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Bij de oprichting begin jaren 70 startte de club meteen in de eredivisie. Vier keer kwamen FC Groningen en PSV elkaar tegen in de beker. Alle keren gingen de Eindhovenaren naar de volgende ronde. Burgemeester Ien Dales van Nijmegen eiste 125.000 gulden voor extra manschappen om te mogen spelen in uitwijkenhaven De Goffert. Het Kasteel viel af omdat er wegens een renovatie in de buurt van het stadion 'projectielen' voor het grijpen lagen. Met het Philips stadion konden de spelers van Groningen weer niet leven. Uieindelijk werd het de Rotterdamse Kuip.

In het seizoen 1968/69 won PSV in de 1/8 finale met maar liefst 1-5 in het Oosterpark van GVAV. Een seizoen later werd het in de halve finale 'slechts' 1-0 in het Philips Stadion. Op 23 februari 1983 won PSV de heenwedstrijd in de 1/4 finale tegen FC Groningen met 2-0. Tweeenhalve week later wordt het in Groningen 2-0 voor de FC. PSV neemt echter de strafschoppen beter en ging daarom naar de halve finale.

In 1989 stonden PSV en FC Groningen tegenover elkaar in de finale. Er was een hoop gehannes waar de finale gespeeld moest worden. In eerste instantie werd Nieuw Galgenwaard aangewezen. Echter ketste dit af omdat er vlak voor de finale een autoshow werd gehouden en men om die reden een gehavend veld vreesde. Burgemeester Ien Dales van Nijmegen eiste 125.000 gulden voor extra manschappen om te mogen spelen in uitwijkhaven De Goffert. Het Kasteel viel uieindelijk af vanwege een renovatie in de buurt van het stadion waar 'projectielen' voor het grijpen lagen. Met het Philips stadion konden de spelers van Groningen weer niet leven. Het werd uiteindelijk de Rotterdamse Kuip waar PSV met 4-1 won.

Rom?rio, Juul Ellerman (2x) en Wim Kieft zorgden voor de Eindhovense productie. Hennie Meijer zorgde voor de eretreffer. Bij de Groningers speelde Ren? Eijkelkamp de gehele wedstrijd.

Woendag om 20.45 uur staat de vijfde bekerconfrontatie tussen FC Groningen en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

groningen bekerhistorie dales eiste goffert gulden gvav ien kuip manschappen projectielen renovatie uieindelijk archief atletiek autoshow bekerconfrontatie eijkelkamp ellerman eredivisie eretreffer galgenwaard gehannes gehavend groninger groningers heenwedstrijd juul kieft meijer oosterpark oprichting productie ren rom tweeenhalve uitwijkenhaven uitwijkhaven voortgekomen vreesde woendag

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie exzfoxsy feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage