Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV d? grote angstgegner van Ajax

9 maart 2006 20:27

Ajax is opgericht in 1900 en dankt haar naam aan een Griekse mythologische figuur. Samen met alleen PSV en Feyenoord heeft Ajax vanaf de oprichting van het betaalde voetbal op het hoogste niveau gespeeld. In totaal speelde PSV 53 uitduels voor de competitie tegen de Amsterdammers. Er werden in totaal 18 duels gewonnen, 6 gelijkgespeeld en 29 gingen er verloren. Sinds de opening van de ArenA, in augustus 1996, heeft PSV al zeven keer van Ajax gewonnen in Amsterdam. Slechts ??n keer speelde PSV gelijk en ook slechts ??n keer werd er verloren. Van alle nederlagen in de ArenA van Ajax neemt PSV een groot percentage voor haar rekening.

Op 8 september 1957 wint PSV dankzij twee treffers van de legendarische middenvoor Coen Dillen. Op hemelvaartsdag 1969 wint PSV door doelpunten van Willy van der Kuylen en Limburger Nico Mares met 2-1. Pleun Strik schakelt super-ster J.C. Cruijff volledig uit waardoor de verdediger direct opgeroepen wordt voor Oranje. Op 27 april 1975 legt PSV dankzij een 4-2 zege de basis voor het veertien dagen later veroverde kampioenschap. December 1985 laat PSV geen spaan heel van de Amsterdammers. PSV komt onder leiding van een zeer sterke Ernie Brants en een zeer opportunistische Ren? van der Gijp met 4-0 voor. In de laatste minuut mag John Bosman nog de eretreffer scoren. Negen maanden later wint PSV de mooiste Ajax-PSV aller tijden. PSV wint dankzij scherpe counters van Gulit (2x) en Van der Gijp (2x) met 4-2. Bij de stand van 2-3 mist Mϋhren een strafschop. In het succesvolste seizoen van PSV ooit wint 'Philips' met 0-1 dankzij Lerby.

De eerste competitiewedstrijd in de Arena met o.a. Van der Sar, De Boertjes, Litmanen, Kluivert, Overmars en Louis van Gaal bij Ajax brengt Wim Jonk PSV vlak voor rust op voorsprong. Marcio Santos stond de 2e helft maar net in het veld toen de wereldkampioen er wegens rood weer af kon. Invaller Zenden gaf in blessuretijd na een goede individuele actie van Nilis een niet te missen kans: 0-2. Een jaar later wint PSV weer vlak voor kerst van Ajax. PSV buigt dankzij De Bilde en Bruggink (2x) een 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong. Zenden lijkt met de 2-4 aan alle onzekerheid een einde te maken maar vlak voor tijd scoort Hoekstra nog en laat Jol maar liefst vijf minuten blessuretijd bijtellen waar Ajax niet tot scoren weet te komen.

In het rampseizoen 1998/99 weet PSV met 10 man knap gelijk te spelen. Dankzij een individuele actie van Iwan en na goed afgeven van Van Nistelrooy op Nilis komt PSV twee keer op voorsprong. Wamberto en Frank de Boer scoren tegen. Met het neerhalen van de doorgebroken Hos? voorkomt Waterreus een doelpunt. Zijn vervanger Lodewijks bleef met hersenschudding en ??n dicht oog gewoon in het doel staan nadat hij door Dani op schandalige wijze tegen zijn hoofd was geschopt.

Een seizoen later wint PSV door drie doelpunten van Van Nistelrooy met 1-3. Op aangeven van Rommedahl scoorde hij vrij simpel de 0-1. Na de 0-1 stuurt de topscorer met een weergaloze actie vier ajacieden het bos in om vervolgens Grim kansloos te laten en zijn emoties bij de cornervlag zijn beloop te laten. Na rust brengt 'Van the Man' PSV met een kopbal om aangeven van Bruggink op 0-3. Met nog een half uur te spelen, toen het stadion al halfleeg was, liet van Halst zich nog provoceren en kon hij met twee keer geel vertrekken. In de Arena werd met witte zakdoekje gezwaaid. Macthwinner Van Nistelrooy kreeg van de achterblijvers een striemend fluitconcert toen de Brabander gewisseld werd.

In het seizoen 2000/01 is Adil Ramzi met een kopbal de macthwinner tegen zijn oude coach Co Adriaanse. Een seizoen later speelt Adriaanse het tegen Feyenoord en Celtic (beide uit) voor Ajax succesvolle Duitse 5-3-2 systeem maar staan de Amsterdammers tegen PSV na een kwartier al met 0-2 achter. Uit een corner scoort Kezman in de rebound de 0-1. Lucius legt de bal van buiten de zestien in de kruising. Invaller Rommedahl haalt tien minuten voor tijd de trekker over en schoort de 0-3. Vlak voor tijd mag Bergdolmo uit een strafschop de ere-treffer aantekenen.

Een seizoen later komt PSV door Robben op voorsprong, maar zorgt Ibrahimovic ervoor dat het bij rust 1-1 is. Vlak na rust brengt Kezman PSV weer op voorsprong. De euforie van Van der Meijde voor zijn gelijkmaker is van korte duur als Vennegoor of Hesselink twee keer weet te scoren waarvan 1x vanwege de slechte staat van het veld in de Arena. In het seizoen 2003/04 wist Ajax pas voor het eerst te winnen van PSV. Het werd gevierd als een heus landskampioenschap. Vorig seizoen leden de Amsterdammers haar grootste thuisnederlaag in de historie: 0-4. Uitgerekend Mark van Bommel scoorde drie keer.

Zaterdag om 19.30 uur staat de vier?nvijftigste confrontatie tussen Ajax en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

arena nistelrooy adriaanse angstgegner bruggink feyenoord gijp kezman macthwinner nilis rommedahl zenden aantekenen achterblijvers archief beloop bergdolmo bijtellen bilde boer boertjes bommel bos bosman brabander brants buigt celtic confrontatie cornervlag counters dillen eretreffer ernie euforie fluitconcert gaal geschopt gezwaaid grim gulit halfleeg halst hemelvaartsdag hersenschudding hesselink historie hoekstra hos hren ibrahimovic iwan jol jonk kluivert kruising kuylen landskampioenschap lerby limburger litmanen lodewijks lucius marcio mares meijde middenvoor mythologische neerhalen nvijftigste onzekerheid opening opportunistische oprichting oranje overmars pleun rampseizoen ramzi rebound ren robben santos sar schoort spaan ster striemend stuurt succesvolste thuisnederlaag topscorer trekker uitduels vennegoor wamberto waterreus weergaloze wereldkampioen willy zakdoekje

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo hendrikus koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage