Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerhistorie PSV en AZ

19 maart 2006 17:11

Omdat Alkmaar'54 en FC Zaanstreek, dat zich in 1964 afsplitste van K.F.C. (opgericht 20 oktober 1910), in 1967 gezamenlijk meer toekomst zagen in het betaalde voetbal, fuseerden de twee profclubs op 10 mei 1967 tot - AZ'67 (Alkmaar Zaanstreek). PSV en AZ kwamen elkaar slechts vier keer tegen in de beker. Twee keer ging PSV door ten koste van de Alkmaarders en ook twee keer was het andersom.

In het seizoen 1981/82 werd PSV in de 1/8 finale uitgeschakeld door AZ'67. In de Alkmaarderhout werd het 2-0 voor de Alkmaarders. De ploeg wist uiteindelijk de beker te winnen door in de finale over een dubbele ontmoeting het FC Utrecht van Hans van Breukelen en Jan Wouters te verslaan. Bij AZ speelde spelers als John Metgod, Kees Tol, Hugo Hovenkamp, Kristen Nygaard, Ronald Spelbos en Kees Kist.

In het seizoen 1988/89 moest PSV voor de kwartfinale weer naar de Alkmaarderhout. Dit keer werd het 2-0 voor de Eindhovenaren. Beide doelpunten werden gemaakt door Romario, waarvan ??n treffer uit een strafschop. In het seizoen 1998/99 begon PSV goed aan de 2e seizoenshelft door de Alkmaarders in de 3e ronde van de beker te verslaan. Door doelpunten van Jurgen Dirkx en Ruud van Nistelrooy werd het in Eindhoven 2-0 voor PSV.

In het seizoen 1996/97 schakelde AZ de Eindhovenaren in het eigen Philips stadion uit. Luc Nilis bracht PSV twee keer op voorsprong. Michael Buskermolen maakte echter twee keer gelijk waarvan de laatste uit een onterecht gegeven vrij trap. Als een speler de bal met de knie terugspeelt, mocht de keeper de bal in de handen nemen. Scheidsrechter Van Vliet floot echter voor een vrij trap in het strafschopgebied. In de verlenging (sudden death) scoorde voormalig PSV-er Roberto Verhagen de 3-2.

Woensdag om 19.00 uur staat de vijfde bekerconfrontatie tussen PSV en AZ op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

alkmaar alkmaarderhout bekerhistorie zaanstreek afsplitste archief bekerconfrontatie breukelen buskermolen death dirkx fuseerden hans hovenkamp kist kristen metgod michael nilis nistelrooy nygaard ontmoeting romario schakelde spelbos sudden terugspeelt tol utrecht verhagen verlenging vliet wouters

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.846 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage