Transparent
Inloggen
Sluiten

Brabantse derby met veel historie

24 maart 2006 20:34

Bij de oprichting van Willem II op 12 augustus 1896 krijgt de club de naam Tilburgia. Anderhalf jaar later, op 12 januari 1898, wordt de club omgedoopt tot Willem II, genoemd naar de toenmalige prins van Oranje en latere koning der Nederlanden (1840-1849), die tijdens de Belgische opstand zijn militaire hoofdkwartier in Tilburg vestigde. Vanaf de invoering van de landelijke eredivisie in het seizoen 1956/57 tot en met het huidige seizoen speelde Willem II van de in totaal 50 seizoenen er 32 in de eredivisie. Toch heeft de wedstrijd een behoorlijke historie omdat de ploegen in de zuidelijke 1e klasse ook al tegen elkaar speelde. In totaal speelde PSV maar liefst 54 uitduels in competitieverband tegen de ploeg uit Tilburg. PSV won 25 keer, 14 keer kwam er een gelijkspel uit de bus en 15 keer verloor PSV.

In 1979 keert Willem II verrassend terug op het hoogste niveau. De ontmoeting met PSV (1-1) levert een wekenlang uitverkocht stadion op. Een seizoen later scoort de Koreaan Jung-Moo Huh in Tilburg het eerste Aziatische doelpunt in de eredivisie. De drie daaropvolgende seizoenen zorgen Landsbergen, Van den Boogaard en Valke voor de overwinningen van PSV. In 1987 is Willem II weer terug in de eredivisie. Kieft scoort in drie edities vijf keer en heeft een belangrijk aandeel in de hoge scores: 0-6, 1-3 en 3-4. In het seizoen 1989/90 debuteert Flemming Povlsen met twee treffers in de eredivisie. Een seizoen later wordt wint PSV dankzij Bosman en Kalusha.

In 1994 wint Willem II voor het eerst sinds 34 jaar van PSV. In het seizoen 1995/96 wint PSV in het geheel vernieuwde Willem II stadion aan de Goirleseweg scoren Nilis (2x), Zenden (2x) en Eidur Gudjohnson. Jimmy van Fessem stopt nog een penalty van Boudewijn Zenden. Ondanks de steun van maar liefst 1500 PSV supporters op het moment dat in het seizoen 1996/97 de soapopera omtrent Sport 7 zijn 'hoogtepunt' naderde, verloor PSV met 1-0 door een doelpunt van Bert Konterman. Een seizoen later maakte Willem II een einde aan de titelaspiraties van PSV. Gilles de Bilde bracht PSV nog wel op 0-1. Waarna Nilis bij een 1-1 stand een strafschop miste. Sanou, Wijnhard en Arts zorgden er vervolgens voor dat PSV na een hoop gelijke spelen zijn eerste nederlaag in de competitie zou lijden.

In het seizoen dat Willem II als tweede achter Feyenoord zou eindigen, verloor PSV door doelpunten van Marcel Valk, Adil Ramzi (2x) en Jatto Ceesay met 4-2. Tegendoelpunten van Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy konden niet voorkomen dat PSV in het tweede rijtje op een troosteloze twaalfde plaats kwam te staan. Het seizoen erop was eind maart de voorsprong op de concurrenten voor de titel al zo groot dat de 0-0 en daarmee twee verloren punten PSV geen pijn deden. Hetzelfde gold voor het seizoen daarop. De 1-0 door Kevin Hofland en de gelijkmaker door Tom Caluw? zorgde ervoor dat PSV een dag later, zonder zelf te spelen, geen kampioen kon worden.

In het seiozen 2001/02 zorgde Willem II ervoor dat PSV teleurstellend aan de competitiestart begon. Mariano Bombarda (2x) en Joris Mathijsen (uit een indirecte vrije trap) bezorgde PSV de eerste nederlaag na maar liefst 35 competitiewedstrijden. Een seizoen later verleed Luinge, voor het niet geven van een duidelijke penalty en een werkelijk belachelijke directe rode kaart, Hiddink tot de uitroep: "De Roelof Luinge-show!". De rode kaart werd geseponeerd maar PSV verloor wel 2 punten. In het seizoen In het seiozen 2003/04 kende PSV veel geblesseerde spelers en werd er met 3-1 verloren. Vorig seizoen won PSV met 1-0 door een doelpuntn van Robert.

Zaterdag om 19.30 uur staat de vifenvijftigste confrontatie tussen Willem II en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

eredivisie historie nilis tilburg derby luinge seiozen zenden archief arts bezorgde bilde bombarda boogaard bosman caluw ceesay competitiestart confrontatie doelpuntn eidur fessem feyenoord flemming geseponeerd gilles goirleseweg gudjohnson hiddink hofland hoofdkwartier jatto jimmy joris jung kalusha kieft konterman koreaan landsbergen mariano mathijsen militaire moo naderde nederlanden nistelrooy omgedoopt ontmoeting oprichting opstand oranje povlsen prins ramzi roelof sanou scores show soapopera tilburgia titel titelaspiraties tom troosteloze twaalfde uitduels uitroep valk valke verleed vestigde vifenvijftigste wijnhard zuidelijke

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage