Transparent
Inloggen
Sluiten

FC Groningen verbleekt in Eindhoven

5 april 2006 19:43

FC Groningen is op 16 juni 1971 voortgekomen uit het roemruchte GVAV, de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Bij de oprichting begin jaren 70 startte de club meteen in de eredivisie. Eind jaren 70 en eind jaren 90 speelde de plaatselijke FC in totaal acht seizoenen in de 1e divisie. PSV speelde derhalve 26 competitieduels in het Philips stadion tegen FC Groningen. Er werden 21 duels gewonnen, 5 gelijkgespeeld en nog nooit wist FC Groningen in Eindhoven te winnen.

De groenwitte ploeg uit het Noorden verbleekt meestal onder de Eindhovense gloeilampen. De laatste Groningse victorie in de Lampenstad is al bijna veertig jaar geleden: 2de kerstdag 1965, PSV-GVAV 0-2. Uitslagen als 8-0, 7-1, 6-0, 6-1, 5-0 en 6-2 zorgen na 26 edities voor de keiharde doelcijfers van 87-12. De eerste wedstrijd verslaan de Eindhovenaren FC Groningen meteen voor de eerste keer. Mulders en Van der Kuylen tekenen voor de moeizame 2-1 zege. Ondanks dat er 7 jaar tussen zit, komt de Helmondse schutter ook tot scoren in de wedstrijden van 1973 en 1980. Van 1983 tot 1986 komt Jurrie Koolhoof in drie van de vier ontmoetingen minimaal een keer tot scoren tegen zijn provinciegenoten. Zowel in het seizoen 1986/87 (6-1) als 1987/88 (4-1) scoort Gerald Vananburg twee keer. Vlak voor de kerstmis van 1988 vonnist Ronald Koeman met een strafschop zijn oude werkgever.

In het seizoen 1990/91 is Gronigen dichtbij een historische primeur. Milko Djurovski steelt in Eindhoven de show maar een doelpunt van Popescu is voor PSV alsnog voldoende gelijk te spelen. De streep van dertig meter van Ulrich Wilson is het inlijsten waard. Trainer Bobby Robson is vol lof over de moedige opponent die uiteindelijk weer als derde in de competitie zou eindigen. In het seizoen 1995/96 scoort Zenden drie treffers. Eijkelkamp, Nilis, Pahlplatz en Jonk komen ook tot scoren en zorgen voor de 7-1 eindstand. In het seizoen 1997/98 komt PSV door Bombarda en Erwin Koeman twee keer op achterstand. Door Nilis (2x), Zenden (2x), Moller en de afscheid nemende Degryse wint PSV alsnog met 6-2. Via de nacompetitie zou de ploeg van Lodewijks en Erwin Koeman uiteindelijk degraderen.

In het seizoen 2001/02 heeft invaller doelman Egbaert Darwinkel met acht tegendoelpunten een hele vervelende avond. Voor straf moeten de spelers de reis en het kaartje van de meegereisde supporters betalen. Een seizoen later voorkwam PSV in de 2e competitiewedstrijd ternauwernood puntverlies. Pas acht minunten voor tijd scoorde Johan Vogel de bevrijdende 1-0. In het seizoen 2003/04 scoren zowel Kezman (3x), Vennegoor als Vonlanthen. Ondanks de 5-0 winst wordt de wedstrijd overschaduwd door het uitvallen van invaller Arjen Robben met een hamstringblessure. Vorig sezioen won PSV met 3-0, door een eigen doelpunt van Elshot en goals van Beasley en John De Jong.

Zondag om 14.30 uur staat de zevenentwintigste confrontatie tussen PSV en FC Groningen op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

groningen koeman verbleekt erwin gvav nilis zenden archief arjen atletiek beasley bevrijdende bobby bombarda competitieduels confrontatie darwinkel degryse djurovski doelcijfers egbaert eijkelkamp elshot eredivisie gerald gloeilampen groenwitte gronigen groninger groningse inlijsten jong jonk jurrie kaartje kerstdag kerstmis kezman koolhoof kuylen lampenstad lodewijks milko minunten moedige moller mulders nacompetitie nemende opponent oprichting pahlplatz plaatselijke popescu primeur provinciegenoten robben robson roemruchte schutter sezioen show steelt ternauwernood ulrich vananburg vennegoor victorie vogel vonlanthen vonnist voorkwam voortgekomen werkgever wilson zevenentwintigste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage