Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerhistorie PSV en Ajax

17 april 2006 17:44

AFC Ajax (Amsterdam Football Club) is opgericht in 1900 en dankt haar naam aan een Griekse mythologische figuur. Zo goed als PSV het in competitieverband doet tegen Ajax zo slecht gaat het tegen hen in de beker. In bekerverband kwamen PSV en Ajax elkaar tien keer tegen. PSV trok slechts drie keer aan het langste eind. Er waren 14 wedstrijden voor nodig. PSV won er drie, speelde er vier gelijk en verloor er zeven.

Op 27 mei 1970 verliest PSV de bekerfinale van Ajax. In Den Bosch winnen de Amsterdammers met 2-0. Opzienbarend was het dat Ajax dat seizoen de achtste finale had verloren van AZ'67 maar omdat alleen professionele teams door de KNVB werden toegelaten bij het bekertoernooi waren er maar 14 teams in de achtste finale. E?n van de zeven verliezers werd in de kwartfinale geloot. Ajax won die loting en uiteindelijk ook de beker. De regel van de KNVB dat alleen profesionele teams werden toegelaten werd meteen afgeschaft zodat in de kwartfinale gewoon weer acht winnaars stonden en niet zeven winnaars en ??n verliezer.

In het seizoen 1973/74 wordt de halve finale tussen PSV en Ajax op neutraal terrein gespeeld. De Eindhovenanren weten in de Rotterdamse Kuip met 2-1 te winnen. In het seizoen 1979/80 ging de halve finale over twee wedstrijden. Op 16 april won Ajax in Eindhoven met 2-1. Twee waken later kwam PSV in Amsterdam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Een seizoen later kwamen beide ploegen elkaar weer tegen in de halve finale. In Eindhoven werd het 2-2. Drie weken later in Amsterdam 2-1 voor Ajax. In het seizoen 1982/83 verliest PSV de halve finale in Amsterdam met 2-0. Twee weken later staat diezelfde stand in Eindhoven op het scorebord. PSV verliest echter na strafschoppen. In het seizoen 1984/85 wordt het in Amsterdam 1-1. Een week later weet PSV in Eindhoven de kwartfinale te bereiken door in de replay Ajax met 2-0 te verslaan.

In het seizoen 1989/90 dwong Bergkamp in de laatste minuut met de gelijkmaker (2-2) een verlenging af waarin niet gescoord werd. Hans van Breukelen stopte de strafschop van Danny Blind waarna Jozef Chovanec PSV voor het derde achtereenvolgende seizoen naar de finale schoot. In het seizoen 1991/92 maakte Wim Kieft in de 1/8 finale de gelijkmaker. Met nog twee minuten te spelen in de verlenging omspeelde Edward Linkens doelman Stanley Menzo maar schoot vervolgens in het zijnet. Amper een minuut later kopte invaller John van Loen wel de 2-1 binnen. In het seizoen 1997/98 wint Ajax ietwat geflatteerd de bekerfinale van PSV. In de eerste helft worden acht 100% kansen aan PSV kant niet benut en weet Ajax uit twee kansen twee keer te scoren. De kansen onstaan door fouten in de PSV verdediging. Met name Jaap Stam leek met zijn hoofd al in Manchester te zitten. Voor aanvang van de wedstrijd werd de finale zowel binnen als buiten het stadion ontsierd door rellen en vechtpartijen.

In het seizoen 2001/02 weet Ajax voor het eerst in de Arena te winnen van PSV. Hierdoor mogen niet de Eindhovenaren maar de Amsterdammers het in de finale opnemen tegen het FC Utrecht van Foeke Booy.

Zondag 7 mei om 18.00 uur staat de elfde bekerconfrontatie tussen PSV en Ajax op de agenda. Meer over de statistieken: archief




Tags

bekerfinale bekerhistorie knvb toegelaten verlenging aanvang afc archief arena bekerconfrontatie bekerverband bergkamp blind booy breukelen chovanec danny edward eindhovenanren foeke geflatteerd hans jozef kieft kuip langste linkens loen menzo mythologische neutraal omspeelde onstaan ontsierd opzienbarend profesionele rellen stam terrein utrecht vechtpartijen verliezers zijnet

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.842 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke malaise manolev praag ramalho renners romario rvc sandler santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage