Transparent
Inloggen
Sluiten

Spurs grote club in Engeland

10 maart 2008 18:56

Tottenham Hotspur, beter bekent als de Spurs, werd opgericht in 1882 als Hotspur FC door jongens van de Hotspur cricket club en de lokale basisschool. In 1884 werd de naam veranderd naar Tottenham Hotspur Football and Athletic Club. De Spurs worden traditioneel als een grote club in Engeland gezien. In het seizoen 1960/61 lukte het de Spurs om als eerste team in de 20e eeuw, de dubbel te halen. Het andere landskampioenschap uit de historie werd geboekt in het seizoen 1950/51. De FA Cup werd acht keer (1901, 1921, 1961, 1962, 1967, 1981, 1982 en 1991) gewonnen. De League Cup 4 keer (1971, 1973, 1999, 2008). Europese successen werden er ook geboekt. De UEFA-Cup werd twee keer gewonnen en de Europacup II één keer.

Het eerste Europese avontuur van de club eindigde pas in de halve finale toen de club verloor van SL Benfica één van de topclubs uit Europa uit die tijd. Tussendoor werd Feyenoord uitgeschakeld. Na een nieuwe bekerwinst in 1962 nam de club deel aan de Europacup II en vernederde in de finale Atlético Madrid met 5-1. Het seizoen erop werd de titelverdediger uitgeschakeld door Manchester United. In de FA Cup van 1967 versloeg de club Chelsea FC en werd derde in de competitie. In het daaropvolgende Europacup II seizoen werden de Spurs in de 1/8 finale uitgeschakeld door Olympique Lyon.

De League Cup werd voor het eerst gewonnen in 1971 en dat jaar werd opnieuw de derde plaats bereikt waardoor de club deel nam aan de allereerste editie van de UEFA Cup, de Spurs bereikten de finale door in de halve finale AC Milan opzij te zetten. Over twee wedstrijden werden de Wolverhampton Wolves verslagen. In het seizoen 1972/73 ging Liverpool ten koste van de Spurs naar de finale vanwege meer uit gescoorde doelpunten. In 1973/74 werd wel weer de finale gehaald. Daarin verloor de club echter van Feyenoord.

In 1981 wonnen de Spurs ten koste van Manchester City de FA Cup. In de Europacup II van het seizoen erop werd in de 1e ronde Ajax verslagen. Pas in de halve finale werd er verloren van FC Barcelona. De FA Cup wordt weer gewonnen maar in de Europacup II is Bayern München in de 1/8 finale te sterk. In het seizoen 1983/84 werden in de UEFA Cup o.a. Feyenoord en Bayern München en in de finale Belgische RSC Anderlecht aan de kant gezet. Een seizoen later bleek Real Madrid in de ¼ finale te sterk voor de titelverdediger. Vanaf 1985 werden alle Engelse clubs vanwege het Heizeldrama vijf jaar lang verbannen van Europees voetbal waardoor nieuwe UEFA Cup succes uitbleef voor de Spurs.

In 1991 wonnen de Spurs met sterren als Paul Cascoigne en Gary Lineker een nieuwe FA Cup titel. In de Europacup II werd de club echter in de ¼ finale uitgeschakeld door Feyenoord. In 1999 won de club een nieuwe trofee met de League Cup en mocht zo nog eens Europees spelen. In de 2e ronde van de UEFA Cup was 1. FC Kaiserslautern echter te sterk.

In het seizoen 2005/06 stonden de Spurs zes maanden lang in de top 4 en verloor die positie pas op de laatste speeldag aan Arsenal door een 2-1 verlies tegen West Ham United. De spelers speelden slecht en men dacht aan een voedselvergiftiging door slechte lasagne die ze de dag ervoor gegeten hadden maar uit testen bleek dat deze niet slecht was, waardoor gedacht wordt dat er een virus was uitgebroken. Men hoopte het hele seizoen op een deelname aan de Champions League maar moest genoegen nemen met de UEFA Cup. In de 3e ronde had men daar een walk-over omdat Feyenoord werd uitgesloten vanwege de rellen in Nancy. Tottenham bereikte de kwartfinale en verloor daarin van uiteindelijke winnaar Sevilla FC. In de competitie werd opnieuw de vijfde plaats bereikt zodat de club in 2007/08 opnieuw deelneemt aan de UEFA Cup.




Tags

spurs uefa europacup feyenoord engeland tottenham bayern madrid titelverdediger allereerste anderlecht arsenal athletic atletico barcelona basisschool bekent bekerwinst benfica bereikten cascoigne chelsea cricket editie eeuw gary ham heizeldrama historie kaiserslautern landskampioenschap lasagne lineker liverpool lyon milan nancy rellen rsc sevilla speeldag titel uitbleef verbannen vernederde voedselvergiftiging walk west wolverhampton wolves

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano madueke maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje