Transparent
Inloggen
Sluiten

Meer info over UEFA-Cup tegenstander Fiorentina

14 maart 2008 14:20

Fiorentina komt uit Florence (Firenze), de hoofdstad van de regio Toscane. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Fiorentina werd opgericht op 26 augustus 1926 door de fusie tussen Libertas en Club Sportivo Firenze. De traditionele kleuren van de club waren rood en wit, maar in 1928 werden deze veranderd in paars en wit. Sindsdien staat de club bekend als La Viola (de paarsen). Fiorentina staat 5e op de eeuwige Italiaanse ranglijst achter Internazionale, Juventus, AC Milan en AS Roma. De scudetto werd in het seizoen 1955-56 en 1968-69 gewonnen. De Coppa Italia werd gewonnen in 1940, 1961, 1966, 1975, 1996 en 2001. De Italiaanse Super Cup in 1996. In het seizoen 1960/61 won Fiorentina de Europa Cup II.

In het seizoen 1956/57 haalde Fiorentina de finale van de Europa Cup I. In het eigen Estadio Santiago Bernabéu was Real Madrid met 2-0 te sterk. In het seizoen 1960/61 won Fiorentina ten koste van de Glasgow Rangers de eerste Europa Cup II. Het was de enige Europa Cup II finale die uit een thuis- en een uitwedstrijd bestond. Op zowel Ibrox Park als Stadio Artemio Franchi wonnen de Italianen. Het seizoen erop haalde de titelverdediger nogmaals de finale. Op Hampden Park bleef het tegen Atlético Madrid 1-1. De replay in het Neckarstadion van Stuttgart wonnen de Spanjaarden met 3-0.

In het seizoen 1969/70 wordt Fiorentina in de kwartfinale van de EuropaCup I uitgeschakeld door de uiteindelijke finalist Celtic. In het UEFA Cup seizoen van 1989/90 verslaal Fiorentina achtereenvolgens Atlético Madrid, FC Sochaux, Dynamo Kiev, AJ Auxerre en Werder Bremen. Pas in de finale wordt Fiorentina gestuit door Juventus. In het EuropaCup II seizoen van 1996/97 wordt Fiorentina pas in de halve finale gestuit door uiteindelijke winnaar FC Barcelona. In het seizoen 1999/00 bereikte Fiorentina ten koste van Arsenal de 2e ronde van de Champions League. Daar waren Manchester United en Valencia net iets te sterk. Een seizoen later werden de Italianen in de 1e ronde van de UEFA-Cup uitgeschakeld door FC Tirol Innsbruck.

Halverwege 2001 werd bekend dat de financiële situatie van de club erg slecht was. Zo slecht zelfs dat de lonen van de spelers niet meer konden worden betaald. Dat seizoen strandde Fiorentina in de 3e ronde van de UEFA Cup op Lille OSC. Ondanks een financiële injectie van de eigenaar, Vittorio Cecchi Gori, werd de club in de zomer van 2002 bankroet verklaard. De complete inboedel van de club, inclusief gewonnen bekers en zelfs de rechten op de naam Fiorentina, moest worden verkocht.

In 2002 maakte de club onder de naam Florentia Viola een herstart in de Serie C2. Ondanks een grote de uittocht van spelers werd de regionale sectie van de Serie C2 makkelijk gewonnen. Normaal gesproken zou dit hebben geleid tot een promotie naar de Serie C1, maar door een betwiste beslissing van de Italiaanse voetbal federatie werd de Serie B uitgebreid van 20 naar 24 teams. Fiorentia Viola was één van de teams die hiervan profiteerde.

In de tussentijd waren de rechten op het gebruik van de naam Fiorentina ook weer aangekocht, zodat er vanaf het seizoen 2003/04 wordt gespeeld onder (bijna) de oude naam ACF Fiorentina. Wel is er aan de afkorting 'AC' voor Fiorentina een 'F' toegevoegd als verwijzing naar Florentia Viola. De club eindigde knap als zesde en mocht daarom een promotie/degradatie-duel spelen tegen de nummer 15 van de Serie A, Perugia. Het duel werd beslist in twee wedstrijden, die Fiorentina verrassend met 2-1 won, waarmee de beoogde terugkeer naar de Serie A in slechts twee seizoenen bereikt werd.

Het seizoen 2005/06 verliep voorspoedig voor Fiorentina en de club eindigde op een vierde plaats, een plek die recht geeft op een plaats in de voorronde van de UEFA Champions League. Echter vanwege het grootschalige Italiaans omkoopschandaal was er geen Europees voetbal het seizoen erop en begon de club met -15 punten. Ondanks de 15 punten in mindering klimt de club in het seizoen 2006/07 gestaag op de ranglijst om uiteindelijk op een zesde plaats te eindigen, wat recht geeft op deelname aan de UEFA Cup. Op een geschoonde ranglijst zou Fiorentina als derde zijn geëindigd.

In het seizoen 2007/08 kwam de ploeg van trainer Cesare Prandelliin de eerste ronde van de UEFA Cup uit tegen het Nederlandse FC Groningen. De heenwedstrijd in de Euroborg eindigde in 1-1 en ook de terugwedstrijd in Stadio Artemio Franchi eindigde in 1-1. Nadat de verlenging ook geen doelpunten had opleverd, moesten penalty's uiteindelijk de beslissing brengen. Fiorentina won de penaltyserie met 4-3 en ging door naar de poulefase van de UEFA Cup. Het was de eerste keer dat de Italiaanse club een Nederlandse tegenstander trof. In de poulefase van de UEFA Cup werd de ploeg uit Firenze tweede achter Villareal.

In de 3e ronde werd Champions League afvaller Rosenborg BK aan de kant gezet. Fiorentina bereikte de kwartfinales ten koste van Everton. In eigen huis wonnen de Italianen met 2-0, terwijl in Liverpool met dezelfde cijfers werd verloren. Fiorentina nam uiteindelijk de strafschoppen beter dan Everton. Bij Fiorentina zijn de Zwitserse doelman Sebastian Frey en de geroutineerde aanvallers Cristian Vieri en Adrian Mutu de blikvangers. Bij Fiorentina ontmoet PSV ook een oude bekende, namelijk Manuel da Costa. De jonge Portugees maakte in de winterstop de overstap van PSV naar de Italiaanse ploeg. Fiorentina staat momenteel vierde in de Serie A en strijdt met AC Milan voor het felbegeerde vierde Champions League ticket.

ACF Fiorentina speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Artemio Franchi. Het stadion werd gebouwd in 1931 en heeft een capaciteit van 47.282 toeschouwers. De architect is Pijler Luigi Nervi, bekend van de Nervi hall in het Vaticaan. Het stadion is geheel gebouwd van versterkt beton met een 70 meter hoge voettoren die de vlaggenmast van het stadion draagt. De olympische toren wordt genoemd de "Toren van Marathon". Alleen de hoofdtribune is overdekt. De afstand tussen publiek en spelers is vooral op de korte zijde enorm groot. De oorspronkelijke naam van het stadion was "Comunale" maar is in 1991 genoemd naar de vroegere voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Het stadion is voor de WK van 1990 gerenoveerd. De sintelbaan werd verwijderd en de capaciteit verhoogd. Het uitvak is opgedeeld in twee delen. Vanwege de netten, plexiglaswand en de enorm hoge hekken is het zicht in het bezoekersvak allesbehalve perfect.

Meer op




Tags

fiorentina uefa viola artemio firenze franchi italianen madrid stadio acf atletico capaciteit europacup everton florentia gestuit juventus milan nervi park poulefase promotie toren aangekocht adrian afkorting afvaller allesbehalve architect arsenal auxerre bakermat bankroet barcelona bekendste bernabeu beton betwiste bezoekersvak blikvangers bremen cecchi celtic cesare comunale coppa costa cristian cultuursteden degradatie dynamo eeuwige eigenaar estadio euroborg federatie felbegeerde fiorentia florence frey fusie geroutineerde geschoonde glasgow gori groningen hall hampden heenwedstrijd hekken hoofdtribune ibrox inboedel innsbruck internazionale italia kiev kwartfinales libertas lille liverpool lonen luigi marathon mindering mutu neckarstadion omkoopschandaal ontmoet opgedeeld opleverd osc overdekt paars paarsen penaltyserie perugia pijler plexiglaswand portugees prandelliin rangers renaissance roma rosenborg santiago scudetto sebastian sectie sintelbaan sochaux sportivo strandde stuttgart tirol titelverdediger toscane tussentijd uittocht uitvak valencia vaticaan verlenging verslaal verwijzing vieri villareal vittorio vlaggenmast voettoren voorronde vroegere werder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

bakayoko barman bosz bot brest dams eredivisie feyenoord flamingo getracked girona hendrikus ihattaren ingecalculeerd ingeslagen intensiteit jong juve juventus karsdorp lozano mauro perisic rkc roglic schouten sporting tillman vaio veerman