PSV haalt zes op acht tegen Italianen

8 april 2008 09:07

In het verleden speelde PSV in Europca-Cup verband acht keer eerder tegen een Italiaanse tegenstander. PSV won in Eindhoven zes keer, slechts twee keer werd er verloren. Vier van de acht keer betrof het knock-out wedstrijden, twee keer waren de Eindhovenaren de betere over twee wedstrijden. De vier keer dat PSV in Champions League pouleverband een Italiaanse ploeg trof, eindigde het één keer boven de Italiaanse ploeg.

Eind jaren zestig won PSV met 1-0 van AS Roma door een benutte strafschop van Willy van der Kuijlen. Omdat PSV in Rome met dezelfde cijfers had verloren en een verlenging toen nog niet aan de orde was, werd er geloot. Het muntje belandde op de verkeerde kant waardoor PSV uitgeschakeld was. In het seizoen 1992/93 zat PSV bij de laatste 8 ploegen van het belangrijkste Europese toernooi met o.a. AC Milan als tegenstander. Door een kopbal van Frank Rijkaard kwam de Rossoneri op 1-0. Drie minuten nadat Simone de 2-0 had aangetekend, bracht Romario met een wonderschone omhaal de spanning terug. PSV streed voor wat ze waard waren maar kwam uiteindelijk niet verder dan één treffer.

In het seizoen 2000/01 kwam PSV in de 1/8 finale van de UEFA Cup via een doelpunt van Ooijer op voorsprong tegen AC Parma. Invaller Mbomo scoorde in het Philips stadion via een kopbal de gelijkmaker. PSV-invaller De Jong zette al snel na zijn invalbeurt Rommedahl aan voor een spurt. De Deen maakte uitstekend gebruik van zijn snelheid en rondde via een vlammend schot schitterend af. Een seizoen later won PSV voor de Champions League thuis ook van Lazio Roma. Het enige doelpunt viel na 40 minuten voetbal en kwam tot groot genoegen van de fans van AS Roma op naam van Kevin Hofland.

In het seizoen 2003/04 won PSV in de derde ronde van de UEFA-Cup met 3-1 van AC Perugia. Wederom Kevin Hofland en twee keer Mateja Kezman zorgden voor de Eindhovense productie. Eem seizoenlater liet PSV AC Milan alle hoeken van het veld zien en won het volkomen verdiend met 3-1. Ondanks de nederlaag ging de ploeg uit Milaan vanwege het gescoorde uitdoelpunt naar de finale van de Champions League. Een seizoen later won PSV in de groupsfase wederom van AC Milan. Dit seizoen was Inter in het Philips stadion te sterk voor de Eindhovenaren.