Transparent
Inloggen
Sluiten

[Historie] PSV verliest zelden in Utrecht

28 augustus 2008 11:23

FC Utrecht is op 1 juli 1970 ontstaan uit een fusie tussen DOS (opgericht 1901), Velox (opgericht 1902) en Elinkwijk (opgericht 1919). Vanaf het seizoen 1970-71 speelt FC Utrecht ook onafgebroken in de eredivisie. In totaal speelde PSV 38 uitduels tegen de Utrechters. Er werden maar liefst 17 duels gewonnen, 13 gelijkgespeeld en 8 gingen er verloren.

De eerste wedstrijd bij de Domstadbewoners loopt PSV in de slotfase in een dikke mist uit van 0-1 naar 0-3 door Munk Jensen en Van der Kuylen. Op 30 november 1975 zegeviert PSV met 3-1, ondanks dat zowel Willy als Ren� van de Kerkhof geblesseerd van het veld moesten. Ren� opent de score, zijn vervanger Guy Fran�ois en Van der Kuylen maken de andere doelpunten. Op de laatste speeldag van het seizoen 1977-78 zorgt Nick Deacy voor de zege van PSV. Na de doelpuntloze confrontatie op 18 april 1981 werd de oude Galgenwaard met behulp van de FC Utrecht supporters afgebroken. Twee seizoenen later, op de dag dat Hans van Breukelen stadion Nieuw Galgenwaard verruilde voor Nottingham Forest, neemt Willy van de Kerkhof het enige doelpunt voor zijn rekening.

In het seizoen 1983-84 winnen de Domstedelingen dankzij Rob de Wit, die in zijn eentje de hele PSV defensie doldraait. Op 8 december 1985 wint PSV met 3-0 door treffers van Valke (2x) en een hele fraaie van Ruud Gullit. Een jaar later is de Amsterdammer weer de animator. Hij scoort zelf, evenals Arnesen, Van der Gijp en Koolhof. In het seizoen 1988-89 scoort Romario twee keer in de slotfase waardoor PSV met 3-1 wint. Een jaar later verdubbelt Romario zijn productie nadat Eric Willaart FC Utrecht op voorsprong had gebracht. Lerby, Povlsen en Ellerman tekenden voor de andere doelpunten in de grootste overwinning tot nog toe in Utrecht (1-7). Op 15 november 1992 leed PSV in Utrecht haar eerste nederlaag van het seizoen. De lepe Smolarek en Bijl tekende voor de doelpunten.

Een seizoen later wint PSV met 4-0 door doelpunten van Playfair, Kalusha, Lamptey en een eigen doelpunt van Van der Meer. In het seizoen 1995-96 wint PSV door doelpunten van Valckx, Nilis, Jonk en Cocu nadat Graanoogst voor de 1-0 had gezorgd. Twee jaar later tekende Peter M�ller voor de enige treffer. In het seizoen 1998-99 weet PSV op de laatste speeldag en in blessuretijd een 2-0 achterstand opgelopen door Mols en John de Jong om te buigen naar een 3-2 overwinning waardoor PSV door de resultaten elders in het land van plek vijf naar plek drie steeg en alsnog naar de voorronde van de Champions League mocht. De PSV doelpunten werden gemaakt door Van Nistelrooy (pen), Gakhokidze en Bruggink.

Een seizoen later bracht Bouma met een goed ingeschoten vrije trap PSV op gelijke hoogte. In het seizoen 2000-01 maakte Hofland, Bruggink en Bouma de 1-0 van Van den Bergh ongedaan. Een seizoen later werkte PSV door doelpunten van Kezman (2x) en Vennegoor een 1-0 en een 3-1 achterstand weg. In het seizoen 2002-03 stond PSV in het hart van Nederland al na vijf minuten (Kezman en Ooijer) met 2-0 voor. Na de aansluitingstreffer van Van den Bergh besliste Kezman de wedstrijd. Een seizoen later werd het maar liefst 0-4. In het seizoen 2004-05 bleef het 0-0. Een seizoen later won PSV door twee doelpunten van Farfan met 2-1.

In het seizoen dat PSV op miraculeuze wijze alsnog landskampioen werd, dacht iedereen dat PSV de titel had verpeeld in Utrecht. Vier minuten voor tijd kopte Schut Utrecht naast PSV waardoor de landskampioen van plaats één naar plaats drie duikelde. Precies een week later herrees PSV volkomen onverwacht uit de dood. AZ wist niet te winnen van Excelsior en Ajax werd tijdens de laatste competitieronde op doelsaldo ingehaald. Vorig seizoen verloor Sef Vergoosen zijn eerste wedstrijd pas in Utrecht.

Zaterdag om 14.30 uur staat de negenendertigste confrontatie tussen FC Utrecht en PSV op de agenda. Meer over de statistieken: archief.
Tags

utrecht kezman bergh bouma bruggink confrontatie galgenwaard historie kerkhof kuylen ren romario speeldag willy animator archief arnesen bijl breukelen buigen cocu competitieronde deacy doelpuntloze doldraait domstadbewoners dood duikelde elinkwijk ellerman eredivisie excelsior farfan forest fraaie fran fusie gakhokidze gijp graanoogst gullit guy hans herrees hofland ingeschoten jensen jong jonk kalusha koolhof lamptey lepe lerby ller mols munk nederland negenendertigste nilis nistelrooy nottingham ois onafgebroken ongedaan onverwacht ooijer pen playfair povlsen productie schut sef smolarek tekenden titel uitduels utrechters valckx valke velox vennegoor verdubbelt vergoosen verpeeld voorronde willaart zegeviert

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.840 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem benitez berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo gerets izecson klompje mauro oostenrijk oranje post psveldhoven ronaldopsv santos schouten sepp stewart strijdplan teze tillman veerman weghorst xavi