Transparent
Inloggen
Sluiten

Afstaan spelers aan EK levert PSV compensatie van 1 tot 1,5 miljoen op

26 mei 2012 16:30

PSV zal voor het afstaan van de internationals Willems, Bouma, Strootman, Tyton, Toivonen en Isaksson door de UEFA financieel gecompenseerd worden. Uit een vrij complexe berekening blijkt dat PSV een bedrag van minimaal zo'n 1 miljoen en maximaal zo'n 1,5 miljoen euro tegemoet kan zien.

Her en der wordt in de media een bedrag van 270.000 euro genoemd per speler, dit klopt echter niet. Het bedrag is afhankelijk van hoever de nationale elftallen op het EK komen.

Indien Nederland, Polen en Zweden in de eerste groepsfase sneuvelen, dan kan PSV rekenen op een bedrag van om en nabij de 200.000 per speler. Het maximum per speler bedraagt ongeveer 333.000 euro. Dit geldt echter alleen voor spelers die minimaal twee jaar onder contract staan. In het geval van Willems, Strootman en Tyton gaat 1/3 van het bedrag naar de club waar ze vorig seizoen onder contract stonden, een meevaller dus voor Sparta, FC Utrecht en Roda JC.

In totaal telt dat op tot een minimumbedrag van 1 miljoen bij vroege uitschakeling alle internationals. Indien enkele spelers de finale weten te bereiken kan het bedrag verder oplopen.

In het geval spelers geblesseerd raken heeft de UEFA daarvoor bovenop bovenstaande financiele compensatie nog een verzekering afgesloten.

NB: Bedragen zijn richtlijnen. Er is een totale pot van 100 miljoen euro beschikbaar voor compensatie aan clubs. Dit bedrag wordt verdeeld over de totale dagen dat spelers zijn afgestaan. We gaan er voor het gemak vanuit dat dit, net als op het EK 2008, in totaal 10.810 dagen zijn voor de 23 spelers x 16 nationale elftallen. Dat levert een bedrag van 9250 euro per dag op. Hierbij wordt een periode gerekend van 14 dagen tot de eerste wedstrijd van het betreffende land op het EK tot de wedstrijd. PSV krijgt dan een compensatie voor minimaal 22 en maximaal 36 dagen afstaan van Willems, Bouma en Strootman. Voor Tyton geldt een dag meer, omdat hij een dag eerder in actie komt op het EK. Voor de Zweedse PSV'ers gelden twee dagen minder.

Voor de liefhebbers... voor eventuele compensatie van Mark van Bommel wordt het nog ingewikkelder. PSV krijgt alleen betaald indien hij tijdens het toernooi onder contract staat. Indien Oranje de finale haalt, wordt die op 1 juli afgewerkt, de dag waarop het contract van Van Bommel ingaat. PSV kan dan aanspraak maken op een deel van het 1/3 deel van de totaalcompensatie voor Van Bommel. PSV krijgt dan naar rato (dus 1 van de 36 dagen) van het 1/3e deel betaald. Dat komt uit op 3083 euro.

PSV krijgt ook nog een 1/3 deel van de vergoeding van de compensatie voor Ibrahim Afellay omdat hij vorig seizoen nog bij PSV onder contract stond. Dat levert dus minimaal nog 1/3 van 200.000 euro op en max. 1/3 van 330.000 euro.




Tags

bommel strootman tyton willems bouma uefa aanspraak afellay berekening bovenstaande gemak hoever ingaat ingewikkelder isaksson liefhebbers meevaller minimumbedrag nabij nederland oranje polen rato roda sneuvelen sparta toivonen totaalcompensatie utrecht verzekering zweden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.




PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage