PSV verliest strijd om Johan Cruijff Schaal tegen Ajax

11 augustus 2002 21:13

Na 8 overwinningen op rij verloor PSV voor de tweede achtereenvolgende keer in de Arena van Ajax. Na het verlies in de Amstel Cup ging dit keer de Johan Cruijff Schaal naar de Amsterdammers. In een wedstrijd, waar vooral veel onrust aan voorafging door de boycot en de blokkade van de spelersbus, kwam PSV uiteindelijk tekort aan Ajax en verloor het met 3-1. PSV begon sterk maar kon dat uiteindelijk in de tweede helft niet vasthouden.

PSV begon sterk en had vanaf de start een veldoverwicht. PSV speelde vooruit en voornamelijk op de helft van de Amsterdammers. PSV kwam na 10 minuten op een verdiende voorsprong toen Mateja Kezman een strakke voorzet van Dennis Rommedahl knap in de verste hoek achter de jonge Stekelenburg kopte. In een bijna identieke situatie kwam hij een paar minuten geleden daarvoor net niet goed uit om de bal in te koppen.

Na die goal veranderde de wedstrijd. PSV trok zich iets terug en Ajax gooide de schroom van zich af. het balbezit was daardoor grotendeels voor Ajax. PSV bleef echter gevaarlijk door snelle counters vanuit de verdediging. Centraal vanaf het middenveld kwamen in de eerste helft weinig initiatieven van PSV. Pas na 13 minuten kwam Ajax voor het eerst gevaarlijk voor de dag toen Van der Meyde diep ging en verrassend in de korte hoek inschoot, de bal ging net naast.

Ajax leek na 23 minuten langszij te kunnen gaan komen. Van Bommel speelde een bal zwak terug op Bogelund. Sikora zat er tussen en kon alleen door lopen op Waterreus. De PSV keeper redde echter bekwaam. na een half uur spelen had Kezman PSV vervolgens op 0-2 moeten zetten. na opnieuw een voorzet van Rommedahl werd Kezman bij de tweede paal volledig vrijgelaten. Kezman pakte de bal direct uit de lucht, maar schoot de bal te zwak in, recht op Stekelenburg.

Na 40 minuten viel uit het niets de gelijkmaker. Rafael van der Vaart ving op de rand van het strafschopgebied in de dekking van Ooijer een pass op van Bergdolmo. De Ajacied draaide zich knap vrij en schoof de bal in de hoek naast Waterreus voor de 1-1.

In de resterende minuten in de eerste helft volgde een boeiend kijkspel, waarbij beide ploegen op zoek gingen naar de tweede treffer. In de eerste helft bleek vooral de verdediging van PSV uitstekend opgesteld, verder was de scherpte van Kezman voorin opmerkelijk.

In het begin van de tweede helft kon PSV de start van de eerste helft niet nadoen. Nu was het Ajax dat na 10 minuten op een vrij identieke wijze op voorsprong kwam. Trabelsi legde de bal van rechts voor, Mido kopte de bal onhoudbaar achter Ronald Waterreus.

Na ruim een uur spelen besloot Hiddink in te grijpen en de aanval te zoeken. Hij bracht zowel Robben in voor Gakhokidze als Vennegoor of Hesselink voor Vogel. Vennegoor of Hesselink ging voorin een koppel vormen met Kezman, Bruggink schoof een linie terug. dat leverde direct een aantal mogelijkheden op, waarbij Stekelenburg een schot van Bruggink slechts moeizaam kon stoppen en Robben ver kon daarlopen in het strafschopgebied, maar de bal niet kon afgeven.

Na 75 minuten werd de wedstrijd dan toch beslist. Door slap verdedigen achterin kon van der vaart vrij worden aangespeeld in de verdediging, waardoor hij zelfs met link doel kon treffen en de wedstrijd met de 3-1 beslissen.